ALA SU GA ZAKOMPLIKOVALI

Amela Topuz / 10. Septembar 2018

Svake dvije godine u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini raspisuju se izbori, lokalni, pa opći, ili opći pa lokalni.

Ove, 2018. godine red je pao na opće izbore. U prijevodu, na glasačkom mjestu u Federaciji dobit ćemo četiri lista za četiri nivoa:

  • List za izbor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine,
  • List za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine,
  • List za Parlamentarnu skupštinu Federacije Bosne i Hercegovine i
  • List za kantonalnu skupštinu.

 

Za izbor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Federaciji bira se iz dva reda naroda, tj. iz reda naroda Hrvata i reda naroda Bošnjaka. Iz reda naroda Srba ili reda Ostalih smo do sada naučili da ne možemo birati.

 

Za izbor predstavnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ne možemo birati kako mi želimo i hoćemo, već imamo podijeljeno po izbornim jedinica. Tako naprimjer, ja kao kandidatkinja Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nastanjena u Sarajevu, mogu biti birana iz izborne jedinice 513, odnosno iz općina/gradova Ilijaš, Hadžići, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Vogošća, Centar, Stari Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Trnovo (FBiH), Pale (FBiH) i Goražde. 

Nedavna podrška prijatelja iz Krajine zapravo je značila pojašnjenje da bez obzira što se radi o izboru na nivou države, da moj prijatelj iz Krajine ne može glasati za mene, jer nije moja izborna jedinica 513.

 

Također, izbor predstavnika za Parlamentarnu skupštinu Federacije Bosne i Hercegovine je rastavljen ne na proste faktore, već na izborne jedinice, koje su izmiksane. Naprimjer, stanovnici moje Općine Novi Grad, nisu u izbornoj jedinici sa druge tri općine Grada Sarajeva, već pripada izbornoj jedinici 407 u kojoj su sljedeći gradovi/općine Hadžići, Ilidža, Trnovo (FBiH), Pale (FBiH), Foča (FBiH) i Goražde.

 

Izbor zastupnika za skupštinu kantona je možda i najjednostavnija lista, ukoliko znamo u kojem kantonu živimo.

 

Možda je nekome sada ova šema izbora jasnija, a možda nekome i nije. Definitivno radilo se mukotrpno na otežavanju i komplikovanju kako bi se moglo manipulisati. Da se nisam odlučila baviti politikom, vjerujem da ne bih imala sve informacije o ovim nivoima i izborima, jer naš obrazovni sistem i ne poznaje lekcije zbog čega i kako uopšte glasati. Stoga odlučih napisati ovaj tekst, ne bih li makar olakšala onima sa kojima ovih dana razgovaram i objašnjavam izbornu jedinicu 513. A ovima „pametnim“ a bezobraznim koji prolaze na račun neznanja i neinformisanosti stanovnika, svaka vam čast, ala ste ga zakomplikovali. Ali sve do jednog dana!

 

Amela Topuz-Bajraktarević


Od istog autora

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.