Pismo Druga Tita

Pismo Druga Tita

Piše: Jimmy 077

Dragi moji Jugoslaveni, mrzite me čujem.

I to iz dna duše. Mrzite me i sve mi po spisku psujete. Kažete da sam bio diktator, da sam gušio slobode, da sam slao u zatvor nedužne, da sam naredio ubistva mnogobrojnih. Da dok sam bio na čelu FNRJ i SFRJ zadužio i vašu djecu, vaše unuke i praunuke. Da sam bio protiv slobode ispovjedanja vjere. Da sam napravio društvo privilegiranih a da je narod bio željan svega.

E pa mrzite me, nadam se da ćee me mrziti iz dana u dan sve više. Zaboraviti ćete  da sam postao predsjednik države koja je još bila u feudalnom dobu, da skoro nije bilo tvornica, da je procenat nepismenosti bio izuzetno visok, da su bolesti koje su odavno bile iskorijenjene u Evropi i dalje harale po cijelom Balkanu. Zaboraviti ćete ili već jeste koliko je kilometara pruga, puteva i cesta napravljeno dok sam bio „diktator“. Koliko je bolnica izgrađeno, škola i univerziteta. Koliko smo samo tvornica napravili, kakvu smo vojnu industriju izgradili. Koliko ste samo imali radničkih odmarališta, prvenstveno na moru ali i na kopnu. Vaša su djeca imala dobre škole, vaš je pasoš bio cijenjen.

Jesam, priznajem, bio sam diktator. Nisam dozvolio da nam Rusi i Amerikanci seru po glavi. Tačno je, bio sam diktator, nisam htio da čujem da može biti neko gladan. Naređivao sam, i opet bih, da svaki radnik dobije stan od svoje firme. Naređivao sam i opet bih, da svaka radnička familija ima pravo na godišnji odmor na moru. Priznajem, mrzio sam zaostalost i koristio sam svoj diktatorski autroritet da svako djete mora ići u osnovnu školu a ko želi može i u srednju i na besplatan fakultet. Liječenje na VMA u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu je bilo dostupno svima i svima je bilo besplatno.

Mrzite me što sam hapsio i slao na Goli otok. Mrzićete me još i više kad vam kažem da bih to opet činio samo da obezbijedim miran san svakom djetetu u svojoj diktaturi. A u tome sam i uspio. Ko je radio svoj posao, nije išao na Goli otok. Ko je radio gluposti, rovario protiv tek osnovane države, kovao planove za uspostavljanje sovjetske republike, ili neke američke kvazi-demokracije, taj je imao besplatnu kartu za Goli otok.

Mrzite me što sam naredio ubistva kvislinga i izdajica 1945-te. Ma šta sam trebao? Da ih amnestiram, a oni klali nedužan narod 4 godine. Kažete da sam naredio ubistva nekih sveštenika, hodža i popova? A nije vam palo na pamet da ih je ostalo u životu više od 99%, odnosno da sam naredio (i opet bih) da se smaknu samo oni koji su blagoslovljavali koljače. Zaboravili ste da nisam zabranio da se grade i crkve i džamije.

Kme, kme Tito je bio diktator, on nije dozvolio razvoj demokracije! Pa majku vam vašu, sve sam vam dao! Nije se zvalo ova ili ona stranka ali ste imali SSO, SK, sindikate, radničke savjete, SUBNOR, imali ste sve mogućnosti da se ponašate demokratski i uvježbavate demokratske procese. Kao smeta vam što nije mogao napredovati ko nije bio član partije! Pa majku vam vašu, ko sad napreduje u tim vašim državama? Da nisu možda nezavisni intelektualci!?

Ma znate šta, razočarali ste me i to duboko. Sve sam vam dao i šta vi onda uradite? Sve razjebete! Gdje su sad one škole i tvornice, gdje su univerziteti? Koliki je natalitet? Rastete li ili padate? Jeste li sretni ili nesretni? Ljeto je, hoćete li na more? Hoćete li svojim parama ili možda na kredit? Čije su vam banke? Čiju hranu jedete, je li uvozna ili domaća? Imate li za zimnicu? Sjećate li se mojih zimnica, svake godine, ha? Ko je kum vašeg djeteta? Je li komšija i prijatelj druge nacije ili više toga nema? Gdje su vam djeca, sa vama ili su pobjegla u inostranstvo, brisati guzice švabama? Može li se živjeti od penzije ili se svi molite bogu da umrete prije nego odete u penziju, samo da se ne patite i ne mučite svoju djecu?

Budale jadne! Šta sam vam govorio – čuvajte bratstvo i jedinstvo. Mislite li da sam ja to samo onako pričao?

Budale jadne! Sad vam švabe i francuzi uvaljuju priču o evropskoj uniji! A vi pušite sve što vam kažu! Pa imali ste uniju jaču od evropske sa vojskom, policijom, bankom, minimalnim uvozom, čist zrak i domaću hranu, džaba školstvo i zdravstvo. A sad ćete dobiti njihovu vojsku i policiju, njihove banke da vas pljačkaju, zaboravite na čisti zrak i vodu, ići ćete kod njih da ih služite a domaće ćete pojesti samo govno.

A to ste i zaslužili.

Komentari na blog (154)
Objavljeno:
Pavle ,zbog takvih kao ti ,mi jesmo tu gde jesmo,mislim takvih nazovi "ljudi" tebi je bitno da ti lepo zivis ,ta ti bude lepo a to sto je copavi hrvat prodao sve zvio sto je srpsko.Za to te bas zabole,ti bi da gledas crtace,a za crtace ces da das i kosovo i republiku Srpsku....I onda se cudimo sto je sve propalo ,pa zbog tavih poduglunih muva i slepaca je i propalo .
Objavljeno:
Pa ovo je savršeno kako se brže-bolje javljaju današnji udbaši, ovog puta u službi novosklepanih državica od HrvaCke preko Svrbije i Zelen Bosne do milionvekovne Makedonije da opljunu Tita. Ovi zadnji sa apsolutno najmanje razloga, jer da njega nije bilo, ne bi bilo ni Makedonije već bi se granice tri "susedne" države susretale usred nekadašnjeg Titovog Velesa. Ali stvarnost u svim sklepanim okupiranim teritorijama nastalim iz uništene SFRJ je jača od svih njihovih psihotičnih fašističkih bljuvotina zajedno. Živimo je svi, a za divno čudo i mnogi mladi (iako je veliki broj zatrovan), koji su rođeni posle uništenja Titove Jugoslavije, zna istinu. Istina je tu, bolna je, ali i okrepljujuća, i doći će dan kada će se i materijalizovati na jedan drugi način od ovog danas. Možda nas koji smo živeli za vreme Titove SFRJ tada više neće biti, ali i ne treba, jer smo je mi i uništili. Doći će neka nova, neće biti Titova, ali biće možda i bolja. Jer, to je neminovnost.
Objavljeno:
Не знам во кое својство се кажуваат вакви ПРОПАГАНДИ,кога немаат допирни точки со НАС.Овде борбата беше за Македонија со своите етнички граници,тоа КПМ и овој диктатор го СПРЕЧИЈА со УБИВАЊЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ И МАКЕДОНШТИНАТА.Тука ништо не се зборува за нашиот напредок,само за индивидуални повластици(како ДЕНЕС што ги имаат некои) и за таа репресија како се оправдува,па голи оток беше за русофилите итаму отидоа и чисти Македонци,кои немаат врска со оваа држава,тие беа за етничка Македонија.Читаме за болниците во Београду,Љубљана,Загребу,а Скопје,ајде многу не жалете,тие кои имале тогаш имаат и сега,тие што немавме тогаш и не гонеа по основ затоа што сме ја сакале Македонија,и сега истото ни се случува.Југо носталгијата е само празна работа,имате држава ,посветете се на незе,трошете енергија за незе,а не за вакви глупости.
Objavljeno:
Poštovani, Prije dva dana poslao sam Vam komentar. Molim Vas možete li mi odgovoriti jeste li komentar primili. Lp. J.Ivančić
Objavljeno:
Kad pročitaš ove komentare dobiješ potvrdu činjenice da ljudi svoje prosudbe o političarima i njihovim sustavima vladanja donose temeljem vlastitog iskustva, a ne temeljem svih relevantnih činjenica. Komu je bilo dobro za vrijeme Tita njemu je on i njegov sustav bio dobar i obrnuto. Po meni, u najkraćem, Tito je osobno bio vrlo vješt i beskrupulozan u provedbi svojih odluka i postizanju ciljeva. Kao takav nametnuo se tadašnjim svjetskim moćnicima kao pogodna osoba za očuvanje Jugoslavije bez nesposobne i neprosvijećene dinastije Karađorđevića koja bi da je ostala na vlasti sigurno dovela do njezinog mirnog ili, što jevjerojatnije krvavog raspada. Dali su mu odriješene ruke i neograničenu vlast, a on je to obimno koristio i ubijao na sve strane kako bi učvrstio svoju vlast. Vojskovođa koji u ratu nije dobio nijednu bitku masovno je ubijao poslije rata i tako pobijedio poslije rata. Svi narodi su, manje više krvavo platili njegovo zaposijedanje Bijelog dvora i dolazak na kraljevski prijesto u formi lažnog predsjednika. Doživotni presjednik s kraljevskim ovlastima. On je bio diktator, sustav je bio diktatorski. Gospodarstvo na temelju nacionalizacije i konfiskacije, besplatnom radu omladinskih radnih akcija do šezdesetih godina kolabiralo i tada se otvara era gastarbajtera koji svojim zaradama podižu osobni a i društveni standard priljevom deviza i podizanje kreditnog rejtinga države. Uvoze se nove tehnologije koje bez vlastitg razvoja služe svoj rok trajanja, a kada ih treba obnoviti nema novaca jer se potrošilo za radničke stanove i odmarališta kakobi se kupovao socijalni mir i odgodio raspad sustava. Socijalna prava su uistinu bila nešto čega se sijećamo po dobrom, ali to je bilo iznad društvenih mogućnosti i na štetu gospodarskog napretka. Na kraju, sve što je Tito radio i gradio je propalo i ne vrijedi za tim žaliti jer objektivno nije moglo opstati. To je bio neuspjeli eksperiment koji je puno koštao u svakom smislu i onemogućio razvoj i napredak koji smo mogli ostvariti da ga nije bilo i da smo umjesta toga imali sustav koji je vladao u zapadnoj Europi. Ispravljanje pogrešaka Titovog vladanja kao što su ponovna privatizacija i uvođenje tržišnog gospodarstva ima ogromnu cijenu koju smo skupo platili i kojućemo još plaćati.
Objavljeno:
@Тимке- Јебало те Косово, ја бих дао и Косово и Републику Српску само да могу да живим, да будем здрав, да на телевизији гледам цртаће, филмове и серије, да имам пара за бензин као у његово време. Моји баба и деда су моју кеву провели кроз целу Југославију, ја даље од Београда видео нисам. Кукате због Косова и Крајне, шта има у тим вукојебинама и јел било вредно разјебати онакву државу због гудура и вукојебина. Наше сте детињство разјебали, њега кривите, али истина је он је био десет година мртав кад сте ви почели да обнављате ,,националну светс'' и да копате по сметлишту историје. У његово време били смо људи, мој је прадеда предавао на војној академији, моје је деда имао пристојну плату, мој ћале и кева су бесплатно завршили факултет. Живело се, није се секирало, а и зашто би. У његово време нико није био ,,ратни зликовац'' јер је био рођен као Србин или Хрват, већ си ратни зликовац био ако си изабрао покрет који коље. Данас смо сви ,,геноцидни'' јер смо Срби. И управу је онај који је ово написао. Стока сте ви сви који га пљујете, а заправо криво вам је што тога више свега нема. Аустријанац и Турчин не пљују цареве своје и султане што су поробили туђе народе, па им се распало царство, а ми пљујемо Тита што је направио братство и јединство. Па направио га је да би спречио мајмуне попут вас да униште државу. Срби глуме некакав слободарски народ, а кукате што је отишао краљ, јер патите од тога да радите другима и ви и Хрвати што су вама радили Турци, Аустријанци и Немци. И Срби би Хрватима и Хрвати Србима да буду газде. Мрзите га јер није био наклоњен никоме, већ свима. Али занте шта, ако мрзите њега и Југославију, онда мрзите и Иву Андрића, јер Андрић је био члан младе Босне, про Југословен и у Титовој Југославији је добио Нобела. Мрзите онда и Теслу, јер је Тесла пореклом из Лике, која је била у саставу Србије тек у оквиру Југославије. И знате шта, Југославија је можда била вештачки пројекат, ал је била наш, српски пројекат.
Objavljeno:
Нај већи син наших народа који је забранио повратак 250 000 Срба на Косово после рата а пустио шиптаре несметано да се насењавају на том истом Косову држећи отворену границу са Албанијом до 1951 Исти онај који је наставио да расељава Србе из Херцеговине по павличевом рецепту после рата Исти онај који је раселио брдо фабрика из Србије у словенију хрватску босну Онај и они његови који су једва чекали да ували гузице у бели двор и виле по дедињу и сењаку а сво време причали о класном непријатељу и једнаким првима за све , а у исто време сељацима по Србији одузимали земљу и имовину коју су наследили од својих и поштено и са муком зарадили тд и тд и тд ......
Objavljeno:
Iako bi danas ove kukavice bez ponosa i dostojanstva podići protiv zlotvora navlasti
Objavljeno:
Samo budala može komentarisati tita u negativnom kontekstu. Sistem koji je uspostavio Tito je bio najbolji za radnika i običnog čovjeka na planeti zemlji od postanka do danas. Kamo sreće da danas ima neko 10 posto Titovih sposobnosti da podigne revoluciju i oslobodi čovjeka od zlotvora na vlasti.....
Objavljeno:
Samo budala može reći da za vrjeme tita nije bilo najbolje ikad. Takvog sistema, prava radnika, slobode, crvenog pasoša, liječenja, školovanja, rješavanja stambenih pitanja, etike i morala - nije bilo na planeti zemlji od postanka čovjeka. Normalno da jedan broj budala to ne vidi i uglavnom se radi o kukavicama bez ponosa i dostojanstva što je danas većina jer da nije tako bilo bi smjene vlastodržaca ako ništa a ono revolucijom
Objavljeno:
Milutine nisu u pravu,ja sam rodjena 48,nikad nisam hodala u takvim cizmama,niti u poderanim hlacima i niko koga sam poznavala a poznavala sam mnoge.nikad nismo bili ni gladni ni zedni a ni niko u B.luci A ti Nevenka sto si napisala sve je neistina ne znam gdje si ti to odrastala,ja sam nakon 5,a moj muz je imao7 godina staza dobili stan , tako isto i hiljade drugih zaposlenih ljudi,sve sto si Titu na kraju pozeljela nek se desi nekom tebi dragom jer si jako nepostena.eto sad ti je dobro,i tebi slicnim,a mi smo zivjeli i uzivali za vrije Tita.
Objavljeno:
Imao sam srece da sam se rodio, rasto i skolovao u "Titinoj drzavi". Inace sam dijete sa sela, roditelji su mi bili losijeg imovnog stanja, ali sa lakocom sam zavrsio skolovanje, dobio posao i stan. U to vrijeme je malo ko bio nezaposlen, biroi su bili poluprazni. Ali, istina je da je postojao taj famozni "verbalni delikt"...znaci jezik u toplo. DANAS RAZMISLJAM KAKO DA ZAPOSLIM SVOJE DIJETE...NEMOGUCA SIJA.
Objavljeno:
p.s.da ne bude zabune.svi koji misle da su naši gastebajteri eto,otišli zaradili.JESU zaradili novac sa kojim bi tamo živeli, da žive kao sav normalan svet iz radničke klase.ovde su gradili na razlici u platama.tamo je plata humanija od ove ali nema da bi ti preteklo da gradiš kapital.kapital od te plate stvaraš ovde.zadnjih godina se i kod nas manje gradi sa tim stranim novcem jer su se cene su stigle. gasterbajteri.nekako bolje izgledaju od nas nekako im je bolji ten.ZAŠTO. pa valjda zato što na poso idu da rade i zarade i tu se zna pravac.nema Stresa jer nema mešetarenja.kod nas ako si karekteran i radiš dobro e,drž.se dobro.za smeta ćeš onim istim kuvarima koji kuvaju u svakoj vlasti samo promene kecelju i kapu.onda kreće ludilo.vožnja na ringišpilu.vrti,vrti pa kad te pusti ti neznaš gde si.tako igranka traje dok se ringišpil ne pokvari pa ga prodaju.narod koga su vozili dok dođu sebi,sustigla ga bolest,jad beda.oni vispreniji našli ringišpil drugi a vozači,e,vozači menjaju uniforme i vode kuvare već presvučene i tako u krug.tako nam funkcionišu državne firme pa nam kriv Tito sto bi kuvare na goli otok,da ne kuvaju lošu hranu za vozače ringišpila.da nije njih nebi bilo ni ringišpila već bi vozaći vozili neke velike i jake građevinske mašine
Objavljeno:
čudan smo mi narod,nama nevalja niko ni Tito ni Vučić .niti su valjali oni posle Tita do Vućića.svi bi smo nešto tamo daleko a šta tačno,ne znamo.tamo daleko je uređeno društvo redom,radom i disciplinom.život se sastoji u radu i spavanju i odmoru na godišnjem odmoru.imaju dobre plate.ima da se najedu,plate režije i uredno odplaćuju kredite za auta i retko stanove,jer plaćaju režiju i ne odkupljuju.osim retkih a to su kapitalisti.oni imaju sve sve što bismo mi želeli da imamo bez rada,znanja i kapitala bilo stečenog ili nasleđenog.mi smo čudan narod.hoćemo da ne radimo a da lepo živimo a ako već radimo,ne bi smo da smo umorni od rada već od spletkarenja i dodvoravanja.čudan smo mi narod....nebeski....retko ko radi a od ne čega žive,verovatno dobro.da ne žive dobro onda bi radili.izgovor gde.pa kao primer.kad god tražim da mi neko uradi neki posao na imanju i po dvorištu.nema ko.od svih koji teško žive jedino ko hoće da radi,nađoh jednog čoveka,alo jednog jedinog od stotine.da sam tražila ko će da vozi neki skup auto i da sedi po kafićima ostali bi to verovatno prihvatili ili nebi.možda neko od njih ne ume da vozi a možda ga i mrzi. stvarno nam nije valjao Tito,ne valja nam sada ni Vučić.kad bi imao neko da mi kaže ŠTA MI TO TAČNO HOĆEMO
Objavljeno:
Крепали је након ослобођења Београда, 20. октобра 1944.год. убијао најбогатије Србе по свим србским градовима, како би његови подрепаши запосели њихову имовину, ал му није пало на памет да ослободи Јасеновац, у којем су Хрвати убијали Србе све до 22. априла 1945. год. Крепали никад није био у Јасеновцу.
Objavljeno:
Да градило се,радницима одмаралишта а сељацима кожа скидала са леђа.Био је као паметан и није дозволио Русима и Американцима да му серу по глави.Он је био паметан а сви остали толико глупи да их је он вукао за нос!?Не.Он свој положај у то доба дугује управо свом пореклу и био је постављен да води једну државу са роком трајања, управо од тих којима наводно није дозвољавао да му кваре посао.Не видим везу између слања на Голи оток и мирног дечијег сна у диктатури,али зато видим везу између диктатора и његовог слања србске омладине на сремски фронт да изгину.Видим такође и везу између диктатора зликовца и забране Србима да се врате на Космет,уз слободан пропуст и прилив шиптара из Албаније.Убијао си попове и свештенике који су благосиљали злочинце али си нејвећег злочинца Степинца мирно пустио да умре у Југославији.Наравно то му је била награда за то што је подржавао клање Срба и помогао да сви остали који су у томе учествовали,пацовским каналима пребегну у Ватикан а одатле ко зна где.О заташкавању и прикривању злочина над Србима да и не говоримо.Све ово што се данас дешава твоја је заоставштина са прављењем република и покрајина.Ти си имао задатак да привидним благостањем држиш народ и државу на окупу док се не процени да је дошао прави тренутак да се она разбије.Само је ударен добар темељ свему што следи.Правио си нове народе и народности са задатком да се једног дана окрену против највећег народа,Срба који су ту исту Југославију два пута створили и дали највеће жртве.Сви остали који су је два пута рушили били су амнестирани.Њима длака с главе није недостајала а камоли да оду на Голи оток.И сам Тито је учествовао против Срба на страни аустро-угарске у 1 св.рату.Убица се вратио на место злочина.Величање овог злочинца не представља ништа друго него недостатак воље па и памети,оних чије духовне потребе почињу летовањима,зимовањима,зимницама,кашиком и тањиром,куповином и естрадним караконџулама.
Objavljeno:
Druze Tito mi ti se koljemo
Objavljeno:
Sve vas je trebalo porokoti!!! Sta ste nam napravili?? Hrvati, Muslimani, Srbi... jadni... i bas mi zao ovih nevinih na golom otoku,, zao mi je samo sto su se zivi vratili da bi unistili sve i da nam bude kao sto je sada!!!! Crknite!!!!!
Objavljeno:
Istina je da je Jugoslavija živjela od zaduživanja od Rusije i Amerike. Inače, da nije bilo tako nikada se ne bi raspala. A vi vjerujte u mitove i dalje!!!
Objavljeno:
KADA DOĐE VRIJEME DA MRTVI POČNU OBJAVLJIVATI OVAKVE STVARI I DA ŠALJU POŠTU SA ONOGA SVIJETA ONDA VIŠE NIČEMU SE NE SMIJEMO ČUDITI EKSKLUZIVA MAGAZIN POZNAT JE PO OVAKVIM I SLIČNIM OVAKVIMA STVARIMA JOŠ MALO PA ĆE OBJAVITI KAKO JE USKRSNUO I USTAO IZ GROBA PA JEBO TE SUNCE ŽARKO JELI MOŽE BITI MOGUĆE DA POSTOJI JOŠ BUDALA KOJI VJERUJU OVIM POJEDINIM SAJTOVIMA I ČLANCIMA KOJE ONI OBJAVLJUJU JELI TO MOŽDA JOLE BIO VIDOVNJAK PA PRIJE SMRTI PREDPOSTAVIO ŠTO ĆE DA SE DESI SA NJEGOVOGA BALKANA MA DAJTE NEMOJTE BITI DJECA OVAKO NEŠTO NEBIH NAPISALO NITI DJETE A KAMOLI ISKUSNI NOVINARI AKO STE UOPŠTE NOVINARI I AKO SE MOŽETE TIME NAZVATI SKORO ČITAM OBJAVE KOJE ĆU NAVESTI LIČNO MOŽETE DA PROVJERITE NA SAJTU EKSKLUZIVA MAGAZINA KAKO JE FALSIFIKOVANA SMRT SLOBODANA MILOŠEVIĆA PA ŽELJKA RAŽNATOVIĆA ARKANA PA SADA I OVO PA JOŠ MALO MOGLI BIH STE OBJAVITI KAKO SU OVI LJUDI POČELI DA USTAJU IZ GROBOVA "UREDNIČE" ILI "UREDNICE" ???? KO SI ŠTA SI DA SI JEBEM TI I ŽENU I ŠĆER I OCA I MATER I SESTRU I BRATA I FAM CIJELU HVALA NA RAZUMJEVANJU!!!
Objavljeno:
Ja sam roden 51i bio sam ponosan sto sam bio JUGOSLOVEN a sad sam u nemackoj i zivim da prezivim a za vreme Tita sam se skolovao i zavrsio visu skolu radio i imao platu skoro istu kao i radnik u nemackoj a zivot je bio tri do pet puta jeftiniji tada nisam bio sto sam sad ROM ZIGANIN svi su bili skolovani i pismeni mislim na rome zigane i ostale nacionalnosti a sad a su vecina po nemackoj i evropi lizu dupe svabama da bi preziveli a u jugi su bili cenjeni i ziveli lepo ja licno zalim za tim vremenom ibio bih naj srecniji kad bi moglo bar 50% da se toga vra
Objavljeno:
BRAVO !!!!! Ko se protivi ovom Titivom pismu, ili nezna ili se oravi glup i negira veliki dio cinjenica koje su se obistinile u nasoj danasnjici, samo oni koji su zivjeli, radili i odrastali u tom nazovimo ga diktartorskom rezimu, imali su sva ljudska prava prava. Na kraju krajeva nepotrebno je objasnjavati onima koji su to pogresno dozivljavali iz nekih licnih inerewsovanja ili pohlepe . ali eto danas vidimo da su takvi u pravu jer ta vrsta demokratije koju su nam oni donjeli je obilna novih radnih mjesta. novih besplatnih skola. besplatnog zdravstva, i da ne nabrajam....zato su nam u zamjenu omogucili da mozemo prodamo sve nase ispod cjene, da nam veliki dio nase pametne i vrijedne djece zivi i radi u stranim zemljama, da za najmanju orehladu morate platiti doktora, i da nam predsjednici i premijeri moraju imati neku vrstu ilegalne da ne kazem kriminalne istorije kako bi postao npsilac te funkcije.....E pa dragi moji novokomponovani Jugoslaveni uspjeli ste, ali ne u svijij kuci, predlazem da bi ste zaboravili na stvarnost da pozovete vase djeta ma gdje da bilo i da ga pitate kako je i kad ima vremena da se vidite ili upalite tv i pogledajte jednu poucnu familijarnu emisiju kao na orimjer neki realiti sou....Eto toliko od bvivseg 50+godisnjeg ex jugoslavena.....
Objavljeno:
Čitam vaše komentare i samo mogu reći da ste (većina) glupi i da nimalo nije čudno što nam se sve ovo dešava. Vrlo dobro se zna ko je gradio fabrike,škole,puteve,pruge itd-to se vrlo dobro zna;vrlo dobro se zna ko je dao besplatno školovanje i liječenje;vrlo dobro se zna ko je besplatno išao na Goli otok itd,itd,itd. Pljujete na nekoga ko vam je sve dao osnovno je ravno cinizmu i pojavi koja nema naziv. Koja je fabrika napravljena u zadnjih 30 godina,koji put ili pruga je napravljena,koje je to dijete završilo besplatno školovanje i usput imalo besplatnu zdravstvenu zaštitu itd,itd,itd ? Možete mrziti dokle god želite i hoćete to je vaše pravo ali to nije ljudski,takvo ponašanje nije ravno nuli nego daleko ispod nule. Ko je kome branio da vjerske praznike neslavi,ko ? Nemojte maslati i lupati gluposti nego priznajte istinu i bit će bolje i lakše svima nama. Ovo je tema o kojoj mogu samo časove da vam održavam ali može i to,nije problem - časovi su besplatni pa izvolite.
Objavljeno:
Tačno je sve sto je u pismu, nažalost većina komentara pokazuje koliko smo zaostali poslije Tita. Jes, ja sam otisla 90 tih iz zemlje koja je propala poslije Titive smrti , jer nije bilo osnovnih uslova za život . Sa diplomom Pravnog fakulteta, sa najvecim prosekom u generaciji, praznilo u srcu i dusi. Možemo mi danas mlatiti sto god hoćemo jer smo postali ljudi puni mrznje i zlobe. Uporedite YU sa danasnjim " državicama" . Bili smo najbolji ili međju najboljima u svemu. Visok zivotni standard i obrazovanje. Danas, ehh otvorite oci. Mrznja, ne moral....to imamo. Nije Tito bio budala kada nije pristupio nikakvom paktu, postaješ papet... Znao je cijeli svijet ko je Yugoslavia , a danas kažem iz Crne Gore sam ( ili kako to na zapadu zivu Montenegro) ohhh govorite Spanski, jer ima neka provincija u Brazilu sa istim imenom. Nikog se yuga nije plasila... Danas kriminal je na najvecem nivou, droga, klanovi koji ubijaju sve... Imali smo Demokratiju , a mnogo demokratije nije nikad dobro jer "zivotinje" moraju se kontrolisati. Za gospodina koji je otišao u inostranstvu pa se vratio u istoj obuci mogu samo reci neka pročita još jednom pjesmu Alekse Santic " Ostajte Ovdje". Mi smo narod veoma inteligentan, nažalost, u isto vrijeme veoma zloban prema samim sebi.
Objavljeno:
POZNATO JE IZ ISTORIJE DA JE SVRBIJA BILA ZEMLJA SELJAKA I PROIZVODILI SU ISKLJUČIVO ONO ŠTO SELJAK PROIZVODI. 80 % JE BILA AGRARNA. I SAD NEKI SRBO KAŽE DA SE INDUSTRIJA IZVOZILA IZ SVRBIJE U OSTALE REPUBLIKE SFRJj. MITOMANIJI NIKAD KRAJA, EVO I "HRVATI" KAŽU DA JE KATARINA HRVATSKA KRALJICA. BOŽE DRAGI KO IM OSOLI PAMET. NEKA SE VRATE MALO KROZ ISTORIJU I PROČITAJU, NE SAMO KLJJIĆA VRHUNSKOG ISTORIČARA KOJI JE SVE PISAO IZ DOKUMENATA, A NE IZ PJESMARICA I SLIČNIH STVARI. DABOGDA SE O SEBI ZABAVILI KAD NE MOGU DRGAČIJE.
Objavljeno:
Molim Buku neka ovo pošalje na sva imena koja imaju e - mail. Tako će znati istinu o našoj JU... A za buku sve pohvale - zahvaljujući njoj neće se sakriti istina o našoj lijepoj JUGI i njenim lijepim ljudima koji su imali dušu. Najljkepši pozdrav Milan Ninić
Objavljeno:
Nemam sto puno pisati Samo cu napisati da sam i sad ponosna sto sam se rodila u Titovo vrijeme , kad je on vladao Jugoslavijom i imali smo sve , bas sve . A ovi danas ne umiju vladat ni jednim malim dijelom ex Jugoslavije . Sve moguce sto su mogli prodat , prodali su za male pare , a sto nisu prodali to su unistili . Smrt fasizmu sloboda narodu . Bio si i ostat ces moj Idol .
Objavljeno:
Ova danasnja omladina da zna kako se uzivalo u titinom sistemu oni bi jaukali ! Bilo je sasvim normalno et dune momcima ekipi iz sarajeva da odu popit kafu u ljubljani i sve ko iz zajebancija Ide se na more ma gdje ti dusa pozeli GDJE STANES PRESPAVA SE BILO GDJE koji je to sistem bio Tito dao da zaradis stan auto i da se prehranis i obaveze platit i na more se islo preko firmi pa tacno bio raj
Objavljeno:
Ljudi se zajebavali sa parama! Samo bilo je kretena sto nisu htjeli radit. Pa ko bi dozvolio npr tito daje poso da fino zivis kupis nov stojadi i jos ides na more! A poslije da ga psujes ...pa normalno da ces ic na goli otok. A fala bogu tjero je koljace ustase i takve fasiste
Objavljeno:
Vidim da vecinu negativnih komentara na ovaj tekst postavljaju Hrvati... Hmmmmm, vrlo interesantno. Cekaj, nesto da se prisjetimo. Kad je nacisticki okupator zgazio nogom na ovo nase jadno i cemerno balkansko tlo, jedna vlada i jedan narod sa prostora velike Juge ga je objerucke, zasipajuci cvijecem, prihvatio. Mozete li se sjetiti ko je to bio? Pa da, Hrvati. Mislili su - uvuci ce se Hitleru u guzicu, pa kad se rat dobije, gazice bracu i drugove s kojima su zivjeli i hleb dijelili do prije rata. Samo sto su se malo zajebali... Hitler pade, a Hrvatska se obruka dok je svijeta i vijeka. Jeste... Jel' ubijao Tito? Jeste. Jel' pobio 100.000 Hrvata poslije rata? Nije bas... Jeste dosta, ali 100.000 nije. A sto ste ocekivali? Zabit noz u ledja jednoj takvoj drzavi, svojoj drzavi, i proc nekaznjeno? E pa izvinite, gospodo, ali ne moze. Sva ova prica ide na konto toga da Tito nije valjao samo nacistima, sto ste vi dragi moji Hrvati, bili, i ostali. Ha, sto da vam kazem, cekajte nekog drugog Hitlera, pa probajte opet....
Ja
Objavljeno:
Svi vi koji se žalite ste lenjivci i hoćete od sedenja da zaradite u titovo vreme se zarađivalo ko je hteo da radi a i sad je isto samo je sad više komunjare a to su izrodi komunista a zna se ko je sve naseljivo ameriku i gde sad ta pravednost o svemu tito je znao i igrao sa svima igru kako se u datom vremenu dalo igrati jedno pitanje dali je nešto odno sa sobom
Objavljeno:
Ja san rodjena 1971 god.Druga Tita se sjećam kao dijete.Samo mogu da konstatujem da se bolje živjelo.Sada se u našu državu svi petljaju pa nam ni nasto ne lici.Jer gdje je više ljudi kilavo je dijete.Demokratija nam je donijela siromaštvo,bijedu i jad.Sišao seljak u opankama pa nam kroji sudbinu a polja i sela ostaju pusta žalosno.sve je izgubilo vrijednost.Znanje se ne cijeni.Mnogi pametni mladi ljudi odlaze u druge države jer ovdje za njih nema nažalost budućnosti.Na vlasti su neznalice,lopovi i korumpirani.U socijalizmu svi radili ostvarivali osnovna prava za život.Ovo je danas privatna država pojedinih zvučnih porodica koji vedre i uvlače a drugi neka kupe penje i iseljavaju se.To je jadno i žalosno.
Objavljeno:
Hajde da malo obradimo svijet maste (da li?). Ko je bio J.B. Tito? Mali seljak iz zagorja koji je kuburio s osnovnom skolom a zatim iznenada naucio nekoliko svjetskih jezika i poznavao valcer i sviranje na klaviru. Po nekoj teoriji, pravi J.Broz je bio idiot koji je otisao u SSSR i tamo poginuo za nekakve nove ideale. A zatim je ekipa poslala "laznog kralja Scepana malog" 1941 da zamuti vodu na balkanu.(Identity theft). Ide se dotle da lazni kralj ima i ime a to je Walter Weiss (zidov) iz Odese. Uostalom Tile je pricao vrlo cudno. Nikako nije mogao reci slovo "N" kako ga govore Hrvati nego je zanosio na "Nj" bas kao Rusi kad nauce nas jezik. Sjetite se samo:" Drugovi i drugarice, dosao sam u njas malji koljektiv.....". Nije bas cisto "Nj" ali je slicno. Bas kao Rusi (mislim, ruski zidov u ovom slucaju). Ne znam zasto bi bilo ovo nemoguce? Uostalom tu je Moses Piade (Mosa od "milja"), Vladimir Kupfer (Bakaric) itd. ...
Objavljeno:
Buka je postala bruka
Objavljeno:
Teskoje ovdje sve komentare procitati ali ovdje je sve podjeljeno na troje hrvati mrze tita srbi mrze tita jedino bosnjaci generalno gledano oniga podrzavaju najvise iakobi trebali najmanje daga obozavaju ali krenicu redom roden Sam 59 godine i mnogo stvari Sam zapamtio i mnogo stvari Sam cuo od svog rahmetli oca povlasteni u jugoslaviji su bili srbi hrvati i slovenci a ostali kako ko pod broj jedan najvise oficira Generala je bilo iz srbskog naroda hrvatskog i slovenskog bosnjaka je bilo malo au povjesti jna na celu nije bio ni jedan bosnjak moji roditeljima je bilo zabranjeno biti musliman bosnjak mogao si biti srbin hrvat ili neopredeljen tek od sedemdeseti godina priznatoje musliman sa malim m kao stoje kod izgradnje puteva icitave Infrastrukture sve smo radili sami od drzave uta doba nije bilo nikve pomoci ili skoro nikakve stose tice fabrika istina je daje zivot u gradovi bio bolji jerse je nesto radilo a selo nula ovo sto seje napravilo na selima poslije devedeset i seste nije u jugoslaviji za pedeset godina skole su bile bjedne na selu bez vode i bez ihgjene skoro svaka skola danas imamo lijepe skole grijanje vodu vecejeve sa svim a prije sve vanjski vecejevi stose tice dobre strane jugoslavije bio je mir 50 godina bilo je dzaba zdravstvo za sve iza poljoprivrednike skolstvo aostalo je bilo tu itamo stose tice penzionera biloim je bolje nego sade sigurno ali kazem zivot na selu je bio muka bez vode Struje i bilo cega sela su bila ocajno asada zivot na selu je bolje nego u gradu imas struju asvalt vodu telefon Internet tako daje zivot na selu danas bolji nego u gradu ljudi se bave svako nescim iko god hoce da radi moze zivjeti neko od veca neko od povrca plastenicarska proizvodnja toje prije rata bila nepoznanica kazem generalno zivot je bolji ali bice ioni kojice reci daje zivot onda bio bolji neko ce reci daje danas zivot bolji jacu reci posto znam kakoje bilo prije devedeseti godina daje za radnika u drzavnim firmama bilo bolje posto gaje stitio zakon bolje nego sade ali sela sad je na selima zivot daleko bolji iugodniji ina kraju jabi rekao daje svako vreme imalo i dobre i lose stvari zato bi ja kazao nitibi tita osudivao nitibi ga falio i ovo vreme ima i dobri ilosi stvari lose je sto ima puno krade drzave od ovi politicara i da nije krade i malverzacija moglobise pristojno zivjeti zato treba oci stiti kukolj od zita isvece biti uredu toje moje misljenje
Objavljeno:
Tito je Bošnjacima oteo Rašku i Dalmaciju a znao je kada i kako je sjednica o regionalizaciji Kraljevine prekinuta na izlaganju Korošeca. Rat u BiH i Jugoslaviji je bio isključivo zato što su sve republike u SFRJ imale nacionalna obilježja a Tito je Bosancima uvalio dimnjake na grb i ukinuo im Ljiljane na grbu iako je Bosna jedina bila kraljevina prije dolaska Turaka. Rat u BiH je isključivo zato jer dvije vjere (pripadnici tih vjera) misle da imaju rezervne države. Te vjekovne intervencije sa Istoka i Zapada su te dvije konfesije uvijek vukli sebi i govorili im da oni nisu Bosanci ni Bošnjaci (iako su bili) i onda ih nagovore u zadnja dva rata (ne računajući klanje Bošnjaka 1912 pod krinkom protjerivanja Turaka) su ih pridobili da su postali Radakovski (RADAK iz 1463 god) i da misle da komad Bosne odnesu komšijama ne bi li dobili garsonjeru u BG ili ZG. Kada sve sagledate vidite šta je Tito bio. Ugurao je Imotski Hrvatskoj iako je tamo nastala Hasanaginica, Cijeli Kliški sandžak je dao Radakovim Ljudima. Pročitajte o pokrštavanju koje je vršio Mesić po dolasku Austrougarske, ... Pročitajte i onda ocijenite.... tko je bio Tito. Nije stvar da vam netko 1907 godine dekretom ukine BOSANSKI jezik i da prećutiš, kao što je Tito prećutao.... Tito je napravio temelj za rat poslije Tita. Srbi su cijelo vrijeme postojanja Jugoslavije pravili samo Veliku Srbiju a ispade da oni koje su Srbi najviše mrzili nisu bili prijetnja. YU bi se razišla kao Čehoslovačka da je Tito uradio ono što mora a ne da se Avdagi (Kladanj) pravda da je on morao to da napravi jer su ga i Srbi i Hrvati htjeli ubiti. Tko god voli Tita mora da zna da se bošnjaci nisu upisivali na BG ili ZG škole ako nisu bili podobni. Na neke fakultete uopšte nisu mogli ići,...
Z
Objavljeno:
Tada se zivelo bolje na racun buducih generacija...
Objavljeno:
Nie Makedoncite si imame nasa derzava poveke ot 1300 godini. No zatova serbomanite nemat nito Cerkva dali Pravoslavna ili Rimo Katolicka,no ya nemat.....Dardante Iliri ot Republikata imat Prizrensko-skopska Biskupia, Ubavi mazdjiti Jamii i vo skoro vreme kesigi prisoedinat i nasite Nonastiri i Crkvi koy ne uspeyaa da gi srusat ili zapalat vo poslednive dve stoletiya.....Neka se zivi i zdravi nasite sosedi ,musulmani, pravoslavni i katolici - Albanci, samo vseuste neznam sto ke kazat bulgarite oti tiya vel'at oti Kicevskiot Damaskin e bulgarsko tvorenie,Kako i Debarskata Skola....neznam naistina neznam; nesum istoricar ama mi stanuva malko cudno i ne razyasneno do kray, kako sto treba...!?! Yaz nemozam da razberam deka vseuste vo niv sustestvuva ( postoj) nadezda, nada, nadez, nadzieję. ...Seuste gi spomenuvat "Crvene Pasoše" Socijalističke Federativne Republike JugoslaviJe....?!? I tova bilo privilegiya za narodite ot Warszawskiot dogovor, koi negi poseduvale i so simpatii gledale na Jugolite i na nivnata "Sloboda" dadena ot Belgrad.......... Tito.....sakase, znaese, mozese, ama nay-poveke napakosti na Belgrad i na srpskiot narod. Raša - nay-cistata etnicka serpska teritoriya vo koja denes ziveyat nay-cisti serbi i koi nese priznavat za takvi a razveyuvat vseuste turski bayraci.... Kade e Prčkata Patrijarhija i ubavite dečanski Monastiri; Centarot na stpska država; Lulka Srbije, bez Kosova nema Srbije"....?!? I na kogo cekat nasite serbomani , koi da gi brani i ot kogo, da im dodeluva crveni Pasoši a ne Pasaporti kako sto dolikuva na narod, zasto vseuste pomnime deka turcite davale izdavale Pasoš izklucivo za poseduvanye na zivotni i goveda...!!!!! Ne na nas makedoncite ne ni trebaya tiya derzavi, tvorevini sepski ili horvatski....Imavme si Pasaporti, i Stanovi i nasa sobpstvena derzava i nase more i kurorti odmaralista i nas Tito koi bese po-glup i prost ot Belgradskiot Tito,...;imavme si vse i ostanavme bez nisto i tova sto ostana malko ili mnogo, utre keni go vzemat... A tuka se nostalgicuva za Pasosi , stanovi drzavni, luksuzni odmaralista na more....takva e sovesta i umot na eden serboman i nostalgicar vo ostatokot na JugoslaviJa ili Bivša Jugoslovenska MacedoniJa zabiravayki deka vo taa teritoriya ziveyat i Makedonci koy nese poserbile i pojugoslovencile , a si ostanale i ponataka prosto Makedonci ksko sto ne narekuvale Sopite i Rodopyanite, makedonci ne Sopi o kako ne narekuvat i dnes nasite brak'a trakiyci, dobruzanci, pavlecanci ot grad Vinga Banat, zKutmicevica i Pustec i Vayonitite ot centralna albaniya koi gi povece nema kako i Milingite i Ezercite ot Stimnica Peloponez...... . I uste..... Na nas ne ni interesira ani SrpJa ni Raska ni Zeta ani Lika a ni Drac koy go dadovme na Dukl'anite vo xll vek....neka ednas za sekogas ne ostavat na mira i spokój ....
Objavljeno:
Dragi nostalgicari Jugoslovenski, serbomani, enicari, unitaristi,pomagać i na Jugoslovenskiot ekspanzionizam Velikoserpski idei i politika na Belgrad kon sosedna Bulgaria, Albania, Hrvatska i Ungaria. Zanes.....mecti....nadezda...La Vita e bella za onie koy znayat da ziveat kako lug'e i sě lug'e no ne i izrodi, plevie ... Nie makedoncite nemame nisto obsto so "Jugoslavija" ili pak nesme trebalo da imame. Tova e problem na nasite sosedi, Serbi i Horvati koi do dnes den denesen, ne uspeyaa da si sozdadat etnicka derzava vo koja da ziveyat site serbi/horvati so po-malo znacenie na nivnata blagonaklonost na koi Profeta se molat....Egipyaninot, Abraham, teformistot evrein Yoshua Isus ili evreinot tergovec Mohamaad koi podocna stanuva Muslim. Kakvi bile i koi bile, dali bile dobri ili losi civilizaciite znayat dobro deka i trimata se Jahudi simiti cifuti evrei.... Tito.....isto taka znaeme deka bese bolen covek, so ambicii bolni i pervezni. Bese marionetka na cincarskoserbskite politicari ot Terazija koi pod vlianie na Slicovica togas nemalo Cocain i Marajuana, sozdavale politika, so golem apetit se razbira pieiki alkohol; kon sosedite si...
Objavljeno:
Američki politikolog Fil Batler je za napisao kolumnu u kojoj tvrdi da su razaranje i raspad Jugoslavije bili deo šireg plana NATO saveza. Namera je bila da se oslabe geopolitički protivnici zapadnog bloka u regijama Trećeg sveta i da se progutaju zdrave ekonomije naroda ovih prostora. Sažetak njegove analize je preneo i italijanski Globalist. "Možete li zamisliti Evropu danas s Jugoslavijom kao ključnim igračem među narodima? Ja mogu. Jugoslavija je u stvari bila jedan od najvećih kulturnih i društvenih eksperimenata u istoriji. Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austro-ugarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je sjedinila obe kulture na način koji nije viđen još od vremena Aleksandra Velikog, koji je nakon golemih osvajanja asimilirao narode. Eksperiment, ako ga mogu tako nazvati, trajao je nešto više od pola veka. Idealan iz razloga što su u jednoj državi živeli svi južnoslavenski narodi. Stvaranje Jugoslavije je djelomično bio i geostrateški potez Britanije i Francuske, kako bi se usporila ili blokirala Nemačka", piše Batler. Prema njegovim rečima odredbe tzv. "Krfske deklaracije" su udarile temelje ustavnoj monarhiji koja se ni po čemu nije razlikovala od Engleske."Prava i pravo glasa, te poštivanje temeljnih principa Ilirskog pokreta su bili obećavajući aspekti rane Jugoslavije. Ali, tada je kralj Aleksandar ukinuo ustav i izbore, ali je zajednički život etničkih i kulturnih skupina je i dalje davao nadu za budućnost. Rat, političke spletke, unutrašnji i spoljni pritisci su u to vreme teško opterećivali ovu novu svetsku silu u nastajanju. Kao što je to bio slučaj u mnogim takvim eksperimentima, na kraju je autoritarna vlast postala nužna, možda i poželjna", tvrdi Batler. On kaže da je nacionalni heroj Josip Broz Tito postao taj "diktator", ali je stekao svetsku slavu i čvrsto držao stvari pod kontrolom, a Jugoslavija je igrala veliku ulogu na svetskoj sceni. "Međutim, kada je njegova moć oslabila, suprotne sile su našle svoje uporište. Nema naučnika ili političara koji o tome danas ne govori, ali Titova uloga u osnivanju Pokreta nesvrstanih nacionalnih država je velika i izuzetno značajna, pogotovo za ljude koji sada žive u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim bivših jugoslavenskim zemaljama. Ideali Pokreta nesvrstanih i njegovi temelji su udareni u Beogradu 1961. U stvaranju pokreta su učestvovali Tito, indijski premijer Džavaharlal Nehru, predsednik Indonezije Sukarno, egipatski predsednik, Gamal Abdel Naser i predsednik Gane, Kvame Nkrumah. U najkraćim crtama ideju Pokreta nesvrstanih objašnjava lider Kube, Fidel Kastro, u govoru u Havani 1979."Pokret nesvrstanih postoji kako bi čuvao nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i sigurnost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, rasizma i svih oblika strane agresije, okupacije, dominacije, miješanja ili hegemonije, kao i protiv velikih sila i blokovske politike", rekao je tada Castro. "Dakle, u suštini, Pokret nesvrstanih je težio samostalnom razvoju naroda između velikih sila s idejom koja negira Hladni rat. Naravno, velike sile koje su se bavile ideološkim ratovima i imale su svoje strategije, koje su uključivale apsorciju svake od tih siromašnih nezavisnih zemalja", kaže američki stručnjak. Kao što vidimo danas, kaže Batler, strategija je bila izazvati bitke koje vode ka fragmentiranju, podeli i stvaranju nemoćnih zemalja i naroda širom sveta. "Raspad Jugoslavije je najbolji primer, gde danas nijedna zemlja ne pokazuje naklonost prema Pokretu nesvrstanih. Umesto toga, EU i NATO su bili gravitaciona sila koja je privukla Sloveniju, Hrvatsku i ostale. Vidimo ostatke strategije Hladnog rata i u činjenici da su Belorusija i Azerbajdžan jedine dve preostale članice pokreta u Evropi, a Fidži se kao najnoviji član pridružio 2011. Međutim, 2012. je samit Pokret nesvrstanih video veću posećenost od bilo koje prethodne godine, što je možda i znak krize Zapada. Uz deklariranu svrhu "borbe za mir u svetu" i svojih temeljnih dogmi, pokret je ipak, barem teoretski, vredan posrednički okvir. Ali, dopustite mi da se vratim na slučaj Jugoslavije i kakva bi možda bila da postoji danas", kaže Batler.Prema njegovim rečima gledajući s distance na raspad Jugoslavije, primetno je da se radi o uokvirivanju geostrategije Vašingtona koja se sprovodila svuda, pa i teškim metodama. Akcije Klintonove administracije su u to vrijeme bile tajna za javnost, jednako kao što su i danas. "Čitajući Vašingtonov "think tank" propagandni Institut Brukings otkrivate ovo. U tekst "Odluka o intervenciji - Kako završiti rat u Bosni" iz 1998. godine autor Ivo H. Dalder počinje: "Dok danas mnogi pišu rečito i strastveno da objasne neuspeh Vašingtona i Zapada da se zaustave etničko čišćenje, koncentracioni logori i masakri stotina hiljada civila, malo ko je to pitanje postavio u leto 1995. godine, kada su SAD napokon odlučile preuzeti vodeću ulogu u okončanju rata u Bosni." Ali istina je, tvrdi Batler, puno jednostavnija od stvarnosti."Nikome ne treba think tank da otkrije zašto je predsednik Bil Klinton oklevao da posreduje u Bosni. Klinton je u stvari nastavljao politiku svoga prethodnika, Džordža Buša starijeg, kojoj je cilj bio da destabilizuje jugoslavenski socijalistički uspeh. Sada znamo da su kod nas tajno obučeni pobunjenici odigrali ključnu ulogu u fragmentiranju regije preko organizacije poznate kao Atlantska brigada, koja se borila u ratu na Kosovu na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a brojala je oko 400 naoružanih boraca, kao što piše "Christian Science Monitor" 1999. Ovaj izveštaj otkriva da su SAD pod lažnim izgovorom vodile posrednički rat u bivšoj Jugoslaviji (proxy war). Što se tiče Bila Klintona i njegove nevoljnosti da se upliće u regiju nekad poznatu kao Jugoslavija, to je prljava istorija genocida i beskrajnih laži", navodi Batler.On napominje da priča koju je pronašao je priča o Francuzu koji je trenirao Atlantsku brigadu, što u svemu podseća kasnije na Ukrajinu, Libiju i Siriju. "Vidite "obrasce" koje nas vode do istine i više nego dovoljno. Stravična stratišta legitimne države Jugoslavije su služila za ulaganje u podelu preostalih komada zemlje, uz pomoć američkih predsednika, britanskih gospodara i nemačkih industrijalaca. Atlantska brigada je delovala u raznim posredničkim ratovima na Balkanu, a važni pripadnici su joj bili smrtonosne uboice iz inostranstva. Američki funckioneri u vrhu su ih dobro poznavali i upravljajući njima su vukli konce na Kosovu i širom Balkana. Jugoslavija je postala prototip, primer za delovanje u Avganistanu i Iraku, Arapskom proleću. Imena Medlin Olbrajt, Havijera Solane, generala Veslija Klarka i drugih se i dalje spominju. U bivšoj Jugoslaviji su prijatelji ključnih igrača u vladama doslovno planirali pretvoriti narode i zemlje u kreditore i investicioni "eldorado"", kaže Batler."Većina naroda ovih prostora je vraćena 200 godina unazad u neku vrstu srednjovekovnog postojanja bez nade. Jedini tračak nade za većinu bivših "Jugoslavena" je, sasvim prirodno, EU i NATO savez. Dok ovo pišem američki, britanski i nemački planeri već uređuju Siriju. Poznata Rand Korporacija izrađuje plan podele suverene države. Za one koji nisu svesni, Rand Korporacija je "Veliki brat" svih hegemonijskih think tankova", kaže Batler i postavlja ključno pitanje - Ko je je zašto uništio Jugoslaviju? "Sigurno je bilo zločina i genocida s obe strane u sukobima, od Kosova do ostalih ratova na Balkanu. Ali to nije poanta zbog čega sam se fokusirao na ovu katastrofu. Pre svega, nijedan narod bivše Jugoslavije danas nema pravo glasa. Drugo, podela među tim narodima je dovela do smrti ili preseljenja miliona ljudi. Ali moja "fantazija"o Jugoslaviji bi možda mogla biti iznenađenje. Dopustite mi da zaključim. Jugoslavija je izgrađena na ideji da u njoj Južni Sloveni neće ostati slabi i podeljeni narodi. Ujedinjeni u Jugoslaviju ne bi bili lak plen imperijalnim namerama, kao što vidimo da se događa danas", ističe Batler. On kaže da je činjenica da je nakon Drugog svetskog rata socijalistička Jugoslavija postala neka vrsta evropske priče o uspehu."Između 1960. i 1980. zemlja je imala jednu od najvažnijih stope ekonomskog rasta u svetu, pristojan životni standard, besplatno zdravstvo i obrazovanje, garantovamno pravo na posao, jednomesečni plaćeni godišnji odmor, stopu pismenosti od preko 90 odsto, a očekivani životni vek od 72 godine. Koliko ja znam, ni jedna od država Balkana danas ne može sanjati ni pola ovog prosperiteta. Bio je to napredak koji je među zapadnim silama izazvao želju da unište Jugoslaviju. Multietničko stanovništvo zemlje je imalo povoljan javni prevoz, stanovanje i komunalije. Neprofitna ekonomija je uglavnom bilo u državnom vlasništvu, što nije baš najbolji primer zapadne demokratske ljubavi. U to vreme su od resursa daleko bili Nemačka, Francuska ili Velika Britanija, a bankari Londona i Luksemburga nisu mogli izvlačiti milijarde iz socijalističkog sistema", kaže Batler. On tvrdi da je Jugoslavija morala umreti, a Regan, Buš stariji i mlađi i Klinton su pomogli da se to dogodi. "Nagrađivani autor, politolog i gostujući saradnik u Institutu političkih studija u Vašingtonu, Majkl Parenti, često je govorio o katastrofi u Jugoslaviji. Prema Parentiu, američki cilj je bio pretvoriti jugoslavenske narode u regiju Trećeg sveta, a to se moglo ostvariti podelom zemlje koja će onda otvoriti svoje ekonomije korporativnoj eliti i zapadnim bankarima. Po raspadu Jugoslavije novonastale zemlje su trebale da budu:1. Nesposobne da slede nezavisan kurs ličnog razvoja. 2. Razbijenih ekonomija i prirodnih resursa u potpunosti dostupnih za multinacionalne korporacijske eksploatacije, uključujući i ogromna mineralna bogatstva na Kosovu. 3. Osiromašenog, ali pismenog i osposobljenog stanovništva koje će biti prisiljeno raditi za minimalne nadnice, koje će predstavljati jeftin radni bazen s kojim će se lakše sniziti plate u Zapadnoj Evropi i drugde. 4. Demontiranih industrija automobila, nafte, teških mašina, rudarstva i petrohemije, te raznih drugih industrija koje nisu smele biti konkurencija postojećim zapadnim proizvođačima. Zvuči li vam ova strategija poznato? Setite se plana Rand Korporacije za Siriju. Jesu li Ukrajina, Danbas i Krim razumeli ovo pre Evro Majdana? Koji je na kraju plan za Rusiju? Batler kaže da iako ovo zvuči preteće, to je jednostavno svet u kojem živimo danas.
Objavljeno:
Sve gore napisano je istina 100% a autoru pisma svaka čast! No, ja bih da se osvrnem na neke komentare i komentatore koji pišu laži o Titu i SFRJ. Pretpostavljam da su to ''veliki Srbi'' iz Republike Srpske. Oni su sada kao veliki Srbi i pravoslavci, vjernici, ovo sve danas im valja a ono prije rata kao nije valjalo. Takvima bih ja lijepo poručila: knjige u šake i učite istoriju. Vi ste od '90-e pa sve do sada učili kvazi istoriju, tj. instant istoriju i sada se proseravate preko foruma i raznih internet stranica. Vi niste ni svjesni koliko ste glupi, primitivni, zaostali, maloumni. Neko gore je čak napisao da mi ne znamo živjeti u demokratiji i da znamo živjeti samo pod diktaturom, da mi nismo za EU. Pa, hajvanu jedan, ako ti je dobra ta zločinačka tvorevina zvana EU, pa idi pa živi tamo. Misliš da bi ti tamo znao živjeti, da bi te dočekali raširenih ruku? Jadniče jadni! Pa svi civilizovani ljudi znaju ko je bio Tito i svi poštuju i cijene njegov lik i djelo, samo nepismeni, ograničeni, primitivni, plitki podcjenjuju velikana poput Tita i sve ono što je on uradio i stvorio na Balkanu. Pa znate li vi, gamad jedna, da je u kraljevini Jugoslaviji bilo svega 20% pismenih a u SFRJ taj procenat je porastao na čak 80%? Na žalost, nepismenost je opet pala na 20%, možda čak i na manji procenat od početka '90-ih pa do danas, odkako su došli nepismeni, ludi, izdajnici na vlast od Vardara pa do Triglava i odkako su ti isti počeli zaglupljivati i zatupljivati mase koje ne znaju dalje od nosa. Mase koje se diče nekakvim kvazi državicama nastalim raspadom SFRJ, mase koje su kao naglo progledale i ugledale svjetlost nakon višedecenijskog mraka i postale naglo ''nacionalno i vjerski'' osvješetene. Ma ne znate vi ni gdje ste šuplji a dajete sebi za pravo da pljujete po Titu i SFRJ. Pljujete jer je Tito bio državnik svjetskog glasa a SFRJ je bila civilizacija a vi ne znate šta je civilizacija jer vi živite životom pećinskih ljudi i po principu - u se, na se, poda se.
Objavljeno:
TITOVO DOBA JE ZLATNO DOBA,Doba srece,slobode,buducnosti ,bratstvo i jedinstvo,zajednistvo,postovanje drugog i drugacijeg. OPSTE SOCIALNE SRECE. HVALA NA OVOM DIVNOM CLANKU.
Objavljeno:
Svjetskoj je politici smetala stabilna i sigurna Jugoslavija ,neutralna politika,velika i dobro organizovana vojska. Juga je bila najznacjnija drzava u Evropi.Neprijatelji, kapital, crkva fasisti, muslimanski fundamentalisti je unistili praveci robovlasnicko drustvo gdje ima samo bogatih i siromasnih.Sad nas kontejneri hrane,prosimo za ljecenje,stvaramo fasiste,vjerske fanatike,ubice,lopove.Sad nam Turska i Iran diktiraju kako cemo da zivimo. Unistise nam politicari zemlju prodavajuci sve sto moze bogateci se sami i saljuci svoju djecu tamo gdje je bolje i sigurnije. SMRT FASIZMU!YSLOBODA NARODU!
Objavljeno:
I poslije TITA -TITO! Neka mu je vjecna Slava i Hvala za najbolji period mog zivota. Onaj ko nije zivio u njegovo doba nezna sta je sreca i sloboda. Svi fakulteti svijeta uce o njegovoj ideji organizacije drzave,samoupravi,bratstvu i jedinstvu,stalnom radnom odnos u itd. Bila mi je cast biti dio tog stvaranja svakog dobra za sve narode i narodnosti. Laze onaj ko kaze da mu u Jugi nije bilo dobro.U stvari nije bilo dobro lopovima kriminalcima,nacionalistima ,sovinistima,fasistima,nacistima,ustasama itd. TITO JE BOG SVIH NARODA I NARODNOSTI! Tito je cool! AMIN!
Objavljeno:
Picke nacinalisticke, ne mozete vi okreciti ono sto je Tito napravio... Zivio drug Tito i smrt fasizmu :-)
Objavljeno:
Rođen sam 1950. i mnogo toga se jako dobro sjećam sjećam,uglavnom je sve napisano u Titovom pismu i točno.Kako sam znanstvenik vjerujem samo čvrstim dokazima ili empiriji.Otužni su komentari"znalaca"o boljoj budućnosti,ili su totalni ignoranti ili "žive" u paralelnom svijetu!Budućnost će im biti "blistava",pa neka im je sa srećom! Lijep pozdrav, Đuro
Objavljeno:
Zaboravili ste da je taj zlocinac bio u austro-ugarskoj vojsci I pucao na Srbe, kao I ostali dupelisci. Zaboravili ste da je na vlast dosao tako sto je likvidirao (nisu in nikad nasli - strategija koju su komunjare koristile godinama) kompletan vrh "Radnicke partije", koja je brojala mnogo vise clanova nego "Komunisticka zlocinacka partija". Zaboravili ste da je pobio sve vidjenije Srbe I oteo njihovu imovinu. Zaboravili ste...
Objavljeno:
@Nevenka Kovačević, gdjo Kovacevic slobodno se obratite u Vrapče nisu im jos svi kapaciteti popunjeni
Objavljeno:
Bio sam možda nekad i malo gladan,ne hljeba,ne soli,nego li možda neku bolju čokoladu,ali sam UVIJEK BIO SIGURAN I SRETAN. Čovjeku ne treba mnogo da bi bio sretan,ali mu sigurno treba sigurnost i dostojanstvo. Bili smo cjenjeni,a to je dokazivao i naš pasoš jer nosio je ime Druga TITA. Danas nemam ni para,ni slobodu,ni dostojanstvo,ni besplatno puno toga što je bilo u njegovo doba,DANAS SAM STRAŠNO NESRETAN, NEMAM NI BOSNU JER U NJOJ ŽIVE ONI KOJI SE MRZE I U NJOJ STAVLJAJU GRANICE. RAZMISLI,ISPECI PA RECI. Ovdje grde Tita samo oni koji dsanas žive na lopovski način,takvima je dobro,a i sigurni su jer nema više ni Golog otoka.
Objavljeno:
JBG ljudi sta da vam kazem? Snadjite se!!! Ako niste onda razum slusali bar sad ga iskoristite.
Objavljeno:
Na Golom Otoku je bilo zatvarano , u toku 7 godina (1949 - 1956) preko 16.000 ljudi - medju njima i jedan moj bliski rodjak. Smrtno je stradalo manje od 500 ljudi. Iako smrt i stradanje svakog pojedinacnog covjeka je tragedija, pitanje je da li je ovakav nacin kaznjavanja, u to vrijeme, sprijecio mozda veca stradanja koje bi ti ljudi izazvali. Pocetkom 90-tih kada su nacionalisticke snage ponovo dosle do izrazaja (nacionalizam je bio uvijek tu oko nas samo prikriven i cekao svoju sansu) izazvale su smrt , samo u BiH oko 100.000 ljudi (po podacima Istrazivackog - dokumentacionog centra IDC). Ako dodamo tome jos ostale ratove po bivsoj SFRJ taj broj se znatno povecava. Broj raseljenih osoba se po nekim izvorima krece i do 2 miliona. E sad, kad ove brojeve iz ranih 50-tih i 90-tih posmatramo nekako globalno gledajuci, mozda neki Goli Otok je trebao i tih 90-tih .Bilo bi sad malo tuge za nekih mozda 20-tak hiljada zatvorenih, par stotina umrlih od strajka gladju ali oni prethodno pomenuti koji nisu vise medju nama, bi bili tu. Sve ovo izgleda kao gruba igra brojeva za nas obicne ljude ali politicari , kakav je bio i Tito, moraju donositi takve teske odluke za koje ce ih mnogi u buducnosti i osudjivati. U pomenutim 90-tim , kao sto je vrijeme i danas vidljivi rezultati (lijepo navedeni u komentarisanom clanku) pokazalo, nije bilo politicara koji bi mogao donositi takve odluke. Komentator Milutin je pomenuo da su postojale tvornice i u Kraljevini Jugoslaviji - jesu , daljeko od toga (iako ne bas na tehnoloskom nivou tadasnjeg svijeta ) .To je sve bilo u vlasnistvu STRANACA !!! Znaci cisti profit je zavrsavao u inostranstvu (kao i danas - navedeno u clanku). Postavlja se jedno pitanje : Kako je Tito i njegova "ekipa" uspjela da PREUZME sva ta vlasnistva stranaca , pretvori ih u drzavno vlasnistvo i da od tog profita izgradjuje razrusenu drzavu zemlju? Kako su stranci na to pristali ? Vidimo da , i nakon zadnjih ratova , imovina stecena u ratu se mora vratiti prvobinom vlasniku a zauzvrat drzava bude priznata. Ponovo usporedjujuci "napad" nacionalistickih snaga (moj taj rodjak je bio malo jaci rusofil - bio godinu i vratio se , svi datumi u onoj listi sa Golog ) 50-tih i 90-tih vidimo da su stranci napokon , u pomoc nacionalista ,ponovo vratili svoju imovinu. Generalno , ipak mislim da je Tito kao politicar bio dobar i shodno okolnostima donosio dobre politicke odluke. P.S. Nisam idolopoklonik njegovog lika , niti komunista.
Objavljeno:
Tito forever, Maršale nisi valjao što je Energoinvest bio 138 firma na svijetu, Što je Privredna banka Sarajevo bila četvrta u Evropi, Što je Famos bio drugi na Mercedesovoj listi kvaliteta, što je TAS bio drugi na Volkswagenovoj listi kvaliteta, što je ŠIPAD bio jedno od naj većih drvno industrijskih preduzeća u svijetu, što si izgradio cijeli sistem hidro i termo centrala pa čak si imao i nuklearku u Krškom, što si imao tvornicu lokomotiva, možda je i to iz kraljevine preneseno ko tvornica vafla, što si imao brodogradilišta, izgradio rafinerije, tvornice kamiona i automobila, moćnu vojnu industriju, jedan od naj boljih tenkova tog vremena, ogromnu industriju hrane, moćnu farmaceutsku industriju, poljoprivredne kombinate sa naj modernijim tehnologijama...... vas jebe goli otok koji su neki zloupotrijebili ali je ipak imao svoju moćnu ulogu da se plaćenici i prodane duše mogu orjentisati gdje mogu zaglaviti. U Maršalovo vrijeme je bila akcija "1000 škola" sad je 1000 džamija i crkava 100 KM autoputa se gradi 20 godina, ni jedna fabrika. sav posao ovih bandi je da u ime stranog faktora (neo okupatora i kolonijalista) unište Yugu i pokret nesvrstanih i da je do temelja opljačkaju u čemu su jedino podobro uspjeli. (ima dokazano 155 milijardi EURA keša u stranim bankama) i hiljade milijardi u uništenim Titovom gigantima svjetskog glasa. Nije bio niko bez besplatne zdravstvene zaštite, svi su morali ići u škole..... i td i td. Bili smo tako bezbrižni, sretni, radosni, obišao sam cijelu Yugu uzduž i poprijeko i svagdje sam stekao prijatelje koje i danas imam. To je bila zemlja ljubavi utemeljena na ljubavi, danas je mržnja platforma na kojoj se dobivaju izbori svaki put do sada. Evo i sad eskalira do same ivice katastrofe. Pa eto vam bagro zamlaćena glupa osiromašena, uživajte u blagodetima koje vam pružaju velkodušni kravataši i dušebrižni mantijaši.
Objavljeno:
Milutine, ja ne znam je li istinita tvoja porodična priča, ali je onaj dio koji govori o ekonomiji i društvu tog vremena notorna LAŽ. A to što si išao raditi u Njemačku - svako je u SFRJ imao mogućnost da se školuje i napreduje. Poprilično sam siguran da si odlučio da ideš linijom manjeg otpora i odabereš da budeš neobrazovani glupan. Ako je tako, uopšte mi nije žao. Žao mi je samo da nam takvi (nesposobni i neobrazovani) danas kroje kapu. Zato i ti i ja i svi mi propadamo....
Objavljeno:
Gospodine Broz ,za ove ljude trebao je čoban ,a ne čovek poput Vas .
Objavljeno:
Vise me zabrinjavaju komentari nego tekst autora ovog navedenog euforiticnog pisma druga Tita i vidim samo jedno ime individa kojem se nesvidza nista sto je bilo u bivsoj Jugi i d su samo pravoslavci ispastali zbog svoje vjere. E pa Milance da ti ja nesto kazem, Prvo mislim da si balavac koji se rodio negdje 90ih godina sto te odma pravi nesposobnim da ista kazes u vezi SFRJ. Ja sam Bosanac, 69 godiste, Titin i pionir i omladinac. Za sve moje godine do jebenog rata ispricat cu ti kako mi je bilo i sta sam dozivio a u sta vjerujem i svi koji su moje generacije mladzi a i stariji bi slozili. U Sarajevu sam rodzen Musliman sam, uvjek bio i ostao, nisam se opredjeljivao kao nista drugo, dva moja polubrata Drago I Xoka su pravoslavne vjeroispvjesti bili i ostali a sto znaci nije nam bilo uskraceno biti sto smo zeljeli biti. kad je bio bajram slavilo se, sve slave su se isto tako slavile ukljucujuci i badnjak i novu godinu i uskrs a i vaskrs, nista nije bilo zabranjeno opet nesto sto ti bezveze izjavljujes.Drugo u vrijeme drugog svjetskog rata samo su se partizani borili protiv fasista i nazista dok domaci izdajnici ustase i cetnici nisu nista drgo radili nego dusu zemlje prodavali ona ita prica koja se danas desava a koju je tito ugusio.a nazalost danas nemoze. Sad sto se tice fabrika, cesta i drugih objekata sto govoris da je bilo i prije Tita mozda i jeste bilo sto je vjerovatno a sto su nacisti rusilili i unistavali prolikom povlacenja sa istocnog fronta a sve je to dokumentovano. Jugoslavia Titina je bila gola rusevina koju je narod pod rukovodstvom CK KPJ izgradzivali a kasnije i omladina sa svojim Omladinskim Radnim Akcijama ORA. Bili smo i zdravi i voljeli smo se bez razlike sta si ko si i odakle si, bili smo JEDNO nesto sto pojedincima nije pasovalo pa je istog Tudzmana, Izetbegovica i jos neke majmune isti Tito na goli otok slao da je bogdo i Slobu mogao. Ja tu nista nevidim nepravedno jer isti tito nije htje ustase cenike domobrane i handzar divizije nego jedinstvenu jugu u kojoj nam jebilo lijepo. Kad zavrsis skolu imao si ponude svoje struke da radis u nekadasnjim jakim firmama od kojih jeevropa strahovala ekonomski. Nekad su cure kad joj pridzes za sto ma koliko god da si lijep uvjek pitale gdje radis, ako nemas posla kazale su"Pa sto sjedis za mojim stolom klosaru" jer status je bilo biti radnik a ne lopov. Bio sam socijalni problem pa sam bio smjesten u zavod za vaspitanje mladezi u negotinu kod bugarsko/rumunske granice gdje sam i zanat za KV tokara zavrsio i to zestom rukom jednog od najbolji majstora bivse juge. Iako sam bio musliman nikad niko nista nije reko protiv mene ili nesto ruzno uradio bilo da sam se nalazio u srcu srbije ili dalmacije ili bilo gdje. Sad mi niko nemoze reci i ubjediti da tako nije bilo sve dok je on ziv bio jer laze ko pas. Kad nas je Tito napustio u 15:05 svi politicari su pohlepno guzove razvalili pa se stvorio jedan Tudzman, Aljo, Slobo Radovan itd da oni kroje po svojoj mjeri jugu i propagandom unisti sve ono sto je narodu sveto bilo i da nam donesu ovaj jad u kojem smo sad. Polako se budimo iz dubokog medjedzeg sna ali bolje i kasnije nego nikad. Ako ko ima sta da doda neka doda ali ruzno o bivsoj titinoj jugi nek nesere jer sigurno pojma nema kako nam je lijepo bilo Pozdrav od ludog bosnje ;)
Objavljeno:
Čestitam na socijalizmu utopizmu Bile su dvije faze Titove 1945do1970 diktatura partije i Tita 1971 do 1980 odnosno 1990 diktatura proleterijata odnosno era socijalizma utopizma Koja nije imala podlogu u ekonomiji Vec su vise trosili nego zaradjivali
Objavljeno:
Uvrijeme Tite za ono vrijeme bilo je super,a sada bi bilo deset puta bolje jer imamo mobitele,led tv,bolja auta,ljepse kuce ali nemamo vise dusu.Imamo trovace svega sto spaja ove narode koji bi da zive normalno i da se postuju ko prije i vjere i slave i sve ostalo.Ali kako kada rezimski mediji sve truju,osudjuju ljude bez suda lijepe tikete kakve hoce i prenose rijeci svojih lidera kojit su uvijek upravu a drugi u krivu i da sve drugi izazivaju netrpeljivos a oni su uvijek nevini i tako to ide vec par generacija.
Objavljeno:
"Nekome je bilo lepo ali sam ja to vreme zapamtio kao vreme gladi!" A ovo ti je vrijeme licnog prosperiteta. Tusenja demagogije, poluistina i lazi u svrhu parazitske egzistencije sistema cija je jedina svrha da se bogati i postaje mocniji. Narod(I) su potrosna roba, buduce topovsko meso, koje ce u neimastini naivno da prodaju licna uvjerenja, dostojanstvo, guta lazi, prostituira sve pod uvjerenjem da je ovakva konstalacija odnosa njegova krivica (da li etnicka, vjerska, rasna, politicka) i da je on na dnu tu zasluzeno svojom krivicom i "zato sto izlaza nema". Raznorazne zamlate novonastalih rezima od Triglava pa do Vardara, od Djerdapa pa do Jadrana uzivaju ove etno konflite toboze kao pastiri zastitinci svojih stada suprostavljeni jedni drugim, ali su zato svi ujedinjeni u svom pljuvanju po onome sto je totalni antonim suprotnost od onoga za sto se isti zalazu. A za sta se zalazu? POGLEDAJ te danas. Poslije privatizacije drustvenih giganta pristupa se legalizaciji kradje istih za marku, kunu, evro i dinar. Nakon sto se rasproda i posljednja firma ide se na PRODAJU prirodnih resursa poput otoka, primorja, izvora rijeka, suma, gora, jezera, rudnika dok se narod koristi kao najobicnija JEFTINA radna snaga koja je zbog neimastine dovedena pred svrsen cin. Ko bude "sretan" ce naci kakav takav mir preko grane a i ti ce biti rijetki. Ovi sto se javljaju i naprosto vriste zahtjevajuci cetnicku i ustasku pravdu, zahtjevajuci suosjecanje i sadaku, isti koji liju krokodilske suze sa ozbiljnim problemom sinusitisa poslije vikenda na Jadranu kojeg su proveli jedreci uz OBAVEZNO smrkanje bijelog u drustvu STARLETA nemaju NIKAKVE moralne dileme da vama njihovom naivnim ovcicama publikom svojih demagoskih supljikanja ispostave racun preko budzeta za ovo lijecenje svojih decenijskih KOMPLEKSA "patnje u Titovoj Jugi". E OVI LJUDI SU VAM POSTER I PRIMJER USPJEHA NOVOG PORETKA, VAS MOJE OVCICE KOJI PRECUTNO ZAMAJANI ETNO PREPUCAVANJIMA SVE OVO POSLUSNO GUTATE DECENIJAMA, E VAS MOJI DEBILI "KO VAS JEBE" KAD NISTE BOLJE NI ZASLUZILI SLUSAJUCI I GLASAJUCI ZA ISTE.
Objavljeno:
"Nevenka" KP Zenica nije bio politicki zatvor, tamo su MNOGI prelezali zbog privrednog kriminala, kradja, narko dilanja, ubistava, silovanja, uopsteno sav olos drustva. "Nevenka" ima jedna stara polovica koja glasi ovako "jabuka ne pada daleko od stabla" i u "lazi su kratke noge". "Nevenka", dvadeset i kusur godina kasnije MNOGI vide KOLIKO su u stvari bili prevarani od strane tzv "DEMOKRATA" koji su uspostavili parazitsko kriminalni sistem crpljenja resursa, ljudstva I NEKADASNJE ekonomije bivse zemlje. "Nevenka" ti si najobicniji pokemon, skretanje paznje sa govana u kojim se sva drustva bivse SFRJ danas nalaze. "Nevenka", gdje ti je GORDAN?
Objavljeno:
Nema se ovdje sta dodati a ni oduzeti. I mozda je to glavni razlog zasto ovaj covjek - velikan iz dana u dan kod mene postaje sve nedodirljivi i nestvarniji. I dok mi svi vec do koljena u mulju, sve manje razumijemo kako mu je uspjelo da pored sveg ovog naseg i onog bjelosvjetskog olosa napravi nesto cemu se cijeli svjet klanjao.
Objavljeno:
Sve se svodi na ono što nije bilo mnogo bitno! Kraljevina Jugoslavija nije ni imala vremena da izgradi industriju! Ono što je izgradila opljačkali si Nemci il porušili Englezi. Leskovac je bio poznat po industriji platna i Englezi su to razrušili da ne bi bili konkurencija engleskoj industriji. Industriju koju je Broz razvio propala je još za njegova života. Mnoga preduzeća su samo proširena što bi se desilo i za vreme nekog drugog režima. Npr; vojna industrija, topionice željeza, rudnici... Šta to nije bilo pre 6. aprila a dolaskom komunista nastalo? Bata je postojala i preimenovana u Borovo! Industrijs vafla je postojala samo je promenjeno ime firme u komunističkog heroja. Fabrika aviona je postojala u Pančevu pre rata a posle rata je prebačena u Mostar i, naravno, novi zahtevi proizvodnje tražili su i proširenje a to nije Brozova zasluga. Vojna preduzeća po BiH, Hrvatskoj i drugim delovima Jugoslavije su samo kapaciteti prebačeni iz Srbije! Ja pamtim glad a rođen sam posle rata. U gumenim čizmama sam otišao u Nemačku jer nisam imao zašto da kupim obuću. Radio sam u Nemačkoj preko Biroa za zapošljavanje i dobijao 30% od stvarne zarade, 70% uzimao je Biro za sebe. U istim čizmama i pocepanim pantalonama vratio sam se nazad ocu na teret. To je bilo 1970. godine. To je bilo Titovo "lepo" vreme. Nekome je bilo lepo ali sam ja to vreme zapamtio kao vreme gladi!
Objavljeno:
Pričajte vi priče za malu djecu pojedincima je bilo dobro što su bili Titu i eliti uz guzici i podržavali komiunjare a običan građanin je bio degradiran bez dovoljno sredstava za život, nije dobio ni stan kako gore gospoda laže jer su ga dobivali pojedinci, poljoprivrednici su bili prisiljeni svoje proizvode davati u otkupne stanice za mali novac nisu mogli pogriti ni troškove proizvodnje od dobiti. Što se tiče pruga cesta škola to su radili zatvorenici koji su ni krivi ni dužni trunuli u zatvorima i omladinci radnim akcijama lako je raditi s tuđim životima bez plaćene i jedne kune i davali su se razni doprinosi za gradnju istih i ja sam u to vrijeme živila i prošla kyalvariju zahvaljujuči kretenu Titu koji je u Zenici mučija mog oca koji ni mrava nije ubio u životu samo zato što je bio hrvat. To vam je bio Tito krvoločna zvijer ubojica mučitelj i nemam riječi kojom bi opisala njegova zlodjela- U mom kraju su ljudi morali proizvoditi duhan po naređenju nadređenih i predati ga u otkupnu stanicu po cijeni koja je bila smiješna smrklo bi im se pred očima kako bi ga platili a toliko su muke i znoja u njega uložili a banda je dolazila na parcele brojati koliko je struka posađeno kako je rodio i koliko se mora kilograma predati u otkupnu stanicu ako je imalo manje odmah omča oko vrata.Koja smo mi sredstva za život imali jesmo imali smo jednu teistu garderobu za obući sva djeca u kući koje bi se prvo ustalo bilo je obučeno a ostali zijevcali a za otići u doktora ako zatreba sluzilo je jedno odjelo za sve seljane i išlo od djeteta do djeteta. T je ta Titova pamet i dobrota. Ako si spomenuo i H od hrvatske svugdje su ti vrata bila zatvorena i dobio si batine ni u školu se nisi mogao upisati u koju si htio niti dobiti bolji posao. Zato neka ne pizde svi ovi što pišu neistine jer nisu doživjeli Titove torture pa ne znaju a pojedinci koji veličaju Tita su imali kod njega povlastice zato tako i govore. Dobro ga je vrag i odnio da je bogda i ranije crka prije bi se spasili muka.
Objavljeno:
Većina stvari apsolutno tačna, ali nažalost Goli otok je bila i ostat će velika mrlja na njegovom imenu - to su, ironično, gole činjenice. Ako idete protiv činjenica, dovodite kredibilitet cijelog članka u pitanje. Tamo je najmanje bilo ljudi koji su "rovarili", "kovali planove" (oni su znali uteći na vrijeme), a najviše kolateralne štete, tj. sitnih riba koji su se zamjerili nečijoj malograđanštini, žrtava koje su bile trn u oku nekome u svojoj radnoj organizaciji, pa ih pojeo mrak itd. itd., jer je to tada, između ostalog, u sveopštoj panici bio najbolji način za rješavanje svojih rivala. Govorim ovo kao neko iz porodice koja je položila više života u partizanskoj borbi za Jugoslaviju i čiji je član, kao mladi činovnik, završio tamo ne znajući šta i kako ga je to snašlo. Mislim da bi bilo zanimljivo vidjeti ko su zapravo bili tih 16000 ljudi (potražite, imate spisak sada na netu), šta su bili po profesiji, na koji način su rušili Jugoslaviju i koje su tobože urotničke organizacije bili dio. Znam da je poanta teksta ubersimplifikacija, ali ne bježite od realnosti, to nikome ne koristi - niko nije apsolutni svetac, Negiranjem stvari koje su zaista same po sebi evidentne samo dajete fašistima priliku da kažu da je i Bleiburg i Goli otok sve zapravo isto. "Ko je radio svoj posao, nije išao na Goli otok?" Mislim da je dovoljno literature na tu temu izašlo (još za vrijeme Jugoslavije), so please do your research prije nego nešto takvo izvalite i još jednom uvrijedite ljude koji se ni krivi ni dužni okreću u grobu.
Objavljeno:
Demokratija nikad nije postojala niti će !!!
Objavljeno:
Neki Milan gore je pisao kako je tito klao cetnike koji su bili casni ljudi, partizane koji su klali nije klao isto kao ni ustase. Cudno Milane, imenjace moj, ja sam istu pricu slusao u Hrvatskoj, samo sa sitnim izmjenama: Nije klao cetnike, nije klao partizane, klao je samo ustase. Takodjer, trdis da je pravoslavcima branio vjeroispovjest. Opet, mene su uvjeravali da je katolicima branio vjeroispovjest. Imenjace moj, ako ti do sada nisi hvatio da su sva ta sranja oko vjere, vjeroispovjesti i nacionalnosti puke lazi, i ako do sada nisi shvatio da su se samo klosari i neradnici kleli u to kako je Tito bio protiv njihove nacije, onda Milane moj sjedni malo za to svoje racunalo pa proguglaj price sa jedne i sa druge strane, usporedi malo koliko su iste price, bas poput i vjera, samo sto se razlicito zovu. Moja mati je Srpkinja a otac Hrvat. Nit je mojoj majci tko branio da ide u pravoslavnu crkvu, nit je mojem ocu tko branio da ide u katolicku. Oboje su radili u istom poduzecu, skupa sa muslimanima, tako da te price sto si slusao mozes objesit macku o rep. Dao bih se kladiti da su ti to roditelji ispricali, roditelji koji su za vrijeme socijalizma bili nezaposleni, ili jako slabo placeni u poslu, pa su u jalu i zavisti, bas kao i svi ostali proklinjali Tita i zemlju u kojoj zive. Da te pitam Milane, kako si ti dobio posao koji radis? Jesi li ga imao osiguranog poslije skole ili si vukao poznanstva i vezice da ga dobijes? Da te pitam Milane, kako zivis sa svojim poslom, imas li kredita i kolike su ti kamate na kredite, imas li svoj stan/kucu/imanje, ili zivis li kao podstanar i trpas svoje pare nekom drugom u dzep zato jer nisi kreditno sposoban? Da ti kazem imenjace da sam ja morao otici pola svijeta dalje da bih nasao posten posao jer na nasem lijepom balkanu posten posao nemozes dobit na posten nacin? Da ti kazem da nema dana kad potiho u sebi ne zaplacem za rodnom grudom, za mojom starom majkom, bratom, sinovkama i svemu ostalome sto sam morao ostaviti tamo? Koliko je Jugoslavena napustilo Jugoslaviju po zavrsetku rata? Ako ne znas, da ti pojasnim; napustili su je oni koji su radili sranja u ratu i zauzimali hitlerovu i musolinijevu stranu, oni koji su klali neduzne, palili sela i silovali djecu. Takvi su znal ista ih ceka ako ostanu , pa su pobjegli glavom bez obzira, mahom u njemacku, da brisu palom diktatoru prasinu sa groba. Mani se toga sto su cuo od prijatelja, novina, televizije i obitelji. Svi imaju tenzije, koje su uglavnom zasnovane na osobnim motivima a ne na stvarnom stanju. Sjedni i uci imenjace, a kad naucis, vrati se pa komentiraj.
P
Objavljeno:
Druže Tito mi ti se koljemo!
Objavljeno:
Autor pisma j..o Tita a Tito njega. Samo jedno je istina što se tiče juge je da narod s tog prostora nezna da živi u demokratiji. Treba im diktator da bi znali živjeti. Evropa je 100 god ispred nas....
Objavljeno:
Rodjena sam 1982. Poslednja generacija Titovih pionira....Godinama sam slusala price, jedni kazu bilo dobro, drugi da nas je Tito upropastio. Posto nisam razumela sta je bilo lose u tome: posao, stan, letovanja, zimovanja, cuveni `Crveni` pasos, radne akcije, zidalo se, otvarale fabrike itd...Pitala sam oca, sta to nije valjalo. Rekao mi je:` U to vreme nisi mogao da kazes sta hoces, ali si mogao da legnes gde hoces.`Sad se ja pitam, sta se i moglo reci ako si imao drzavni posao sa svim mogucim povlasticama? Moja porodica je slavila krsnu slavu bez ikakvih problema. Deda mi je bio gradjevinac, umro je 1991.godine. Sa svoje dve ruke i svojim radom stekao cetiri kuce: dve u Srbiji i dve u Crnoj Gori. Ja sada svojim radom te kuce nemogu ni da odrzavam. Jedva skupim da odem na letovanje i to u svoju kucu. Fabrika u kojoj je moj otac radio je sada unistena, a mnogo je usta ishranila. U pasosu nemam ni jedan pecat. Ja sam sa sedam godina letela avionom na Jelsu a danasnja deca nemogu ni u susedni grad da odu na eskurziju. I zato mi nije jasno sta nije valjalo a sada valja??? I zao mi je sto nisam zivela u to vreme, pa da se sama uverim u dobro i lose. Ali sam ponosna na svoju kapu i maramu i na to sto sam polozila zakletvu...I na kraju, zasto je cela SFRJ plakala kada je Tito umro ako je bilo toliko lose?
Objavljeno:
Polutacna istina:DRUG TITO je trebao 50g.da svakome deli svoj deo drzave! I tako svi u svoju drzavu bi danas ziveli ;
edi
Objavljeno:
Drugovi i drugarice prijatelji i prijateljice ,gospodo i gospodje : Mislim i znam da je vrijeme ovih nasih kako reci kulturno gospode koji nas sada prodaju kao kokosi i jajca za svoju dobrobit i tipa za nas kao oni nam dobro zele ,,,i prodaju nas zavadja nas lazu grebu guraju nos u proslost za koga za sebe naravno sto bi oni imali koristi od nas tipa mirnih i spokojnih ovaca ,,,Mogu al samo ako smo mi idioti a znam da nismo i nebijim se mi ce mo zajedno opet biti jedno jer BRATSTVO I JEDINSTVO NIKADA NEMOGU UBITI MEDJU NAMA ,,,,SMRT FSIZMU volim vas
edi
Objavljeno:
Drugovi i drugarice prijatelji i prijateljice ,gospodo i gospodje : Mislim i znam da je vrijeme ovih nasih kako reci kulturno gospode koji nas sada prodaju kao kokosi i jajca za svoju dobrobit i tipa za nas kao oni nam dobro zele ,,,i prodaju nas zavadja nas lazu grebu guraju nos u proslost za koga za sebe naravno sto bi oni imali koristi od nas tipa mirnih i spokojnih ovaca ,,,Mogu al samo ako smo mi idioti a znam da nismo i nebijim se mi ce mo zajedno opet biti jedno jer BRATSTVO I JEDINSTVO NIKADA NEMOGU UBITI MEDJU NAMA ,,,,SMRT FSIZMU volim vas
Objavljeno:
sve sto si rekao druze tito ziva je istina dok si ti bio bilo je svega a stoje najvaznije socijalno i lekovi dzabe skolovanje do fakulteta i doktoriranje dzabe.necu i nemogu vise da nabrajam ovome glupome narodu sada im je mnogo bolje u dumini.
Objavljeno:
to je ziva istina svi mi koji smo vani manje vise smo njihivi robovi nemamo sva radnicka prava jer smo svagdje stranci.pa majku mu zar nije bolje u svojoj drzavi zivit I radit a toga vise nema
Objavljeno:
istina,istina i samo istina.....! imam pravo to tvrditi jer imam puno godina i prošao sam pola svijeta.......! danas što imamo zagovaraju samo kriminalci i onima kojima je u ovakvoj anarhiji dobro...! nikad više onakve države i demokracije.........
Objavljeno:
Sve je tačno U njegovo vreme mojiw roditelji nisi kopaliq po kontinerima
Objavljeno:
pojedincima kao i uvijek lakse metar u guzicu nego cent u glavu utjerati nidje nepise da se radi o vremenu poslije ovog glupog rata koji je valjao neradnicima,lopovima i slicnim a nidje nepise da je sistem Titin poslije njega bio i pokusan da se sprovede nego su svi koji su bili ikoji kurac u politici odma pokrali sto se moglo pokrasti i onda udri dje najmekse a to je zavadi glupi narod koji se udara u prsa ja sam hrvat,srbin ,musliman ali nazalost tj. na radost politicara jos uvijek ima glupaka koji jebu mater ustasama,cetnicima ,balijama a oni pametni pa samo stvaraju nove partije i obecavaju glupacima koji ih slusaju bit ce bolje al jedina je istina bit ce bolje kad se sva ona govna politicka skinu sa vlasti i opet dodje DRUG TITO I KAZE BOZJU VAM MAJKU IPERIJALISTICKU AJD SAD NESTO RECI PROTIV MOJEG NARODA
Objavljeno:
Rodena sam u Titovoj drzavi, ljudi su bili sretni, radili su i provodili se bez obzira na nacionalnost...zagrebacki fakultet mi je priznat u Francuskoj gdje sam radila do prosle godine...odgojeni smo u bratstvu, jedinstvu , sve nam je bilo moguce s prozorom otvorenim prema svijetu...to je vrijeme danas utopija, nazalost prava utopija...
Objavljeno:
Imali smo Jugoslaviju i Tita za koje je znao cijeli svijet.Sad imamo Tunguziju za koju ne zna niko.
Objavljeno:
omogucio si nam da posle tebe izbije gradjanski rat i bas si lepo podelio srbiju da su nam i kosovo uzeli insta ti nisi planirao kada umres sta ce biti ili si to dobro znao nego te nesto boleo pa naravno neces biti tu da gledas kako se koljemo i unistavamo gradove .
Objavljeno:
Kao i kod svakog od ovakvih tekstova, iznosenje samo onih stvari koje ti odgovaraju. Streljao je cetnike, ne samo one koji su klali, vec i one koji su bili casni ljudi. Nije streljao ni Ljoticevce, ni Nedicevce, nije streljao odgovorne za genocid u Jasenovcu, nije streljao partizane koji su ubijali neduzne ljude, a bilo je i medju njima takvih. Navodi se da mu se zamera sto je branio slobodu veroispovesti. kamo srece da je svima branio. Branio samo pravoslavcima. Katolici su imali svu slobodu veroispovesti, a muslimanima je cak izmislio i da su narod, kao da neko ne moze da bude npr. Srbin muslimanske veroispovesti, sto je kasnije bio vazan faktor u raspadu drzave i izbijanju rata. Laz je i da gotovo da nije bilo fabrika, bilo ih je poprilicno, bar u Srbiji, ali su neke porusene u ratu, a posle rata su neke premestene u Hrvatsku. A neke je oteo od bogatih i sposobnih ljudi samo zato sto su bili bogati, i dao da njima upravljaju neki koji nikad nisu umeli ni domacinstvo da vode, i naravno da su propale. Mada ima i dosta istine u ovom tekstu, bar sto se tice ovih danasnjih nesposobnjakovica, ali i oni su ili nastali u Titovo vreme, ili su im ucitelji titovi djaci. A inace, tacno je da je danas stranacko zaposljavanje, ali to je tekovina Titovog rezima koju su ovi sa vlasti prihvatili jer im odgovara, tako da je i za tu pojavu on kriv, jer oninisu toliko pametni da se sete bilo kakvog sistema.
Objavljeno:
Dragi moji čitaoci ja sam jedna od tih sretnica iz toga vremena i vjerujte vi mladi koji ovo ne možete shvatiti sve u ovom članku je istina sve smo imali rijetko je tko bio nezaposlen,nisu se svećenici petljali u politiku pa nisu huškali narod jedan protiv drugog,ovo je sve istina i treba o ovom pisati jer je prije bilo za narod puno bolje.
Objavljeno:
Crvena su dugmad pritisnuta.A ovoga sto je napisao tekst bih pitao:ako smo imali besplatno skolstvo,zdravstvo,odmaralista,ko je placao nastavnike,lekare,ugostitelje.
Objavljeno:
Nasa deca nikad nece ziveti kao mi.Nema tog vremena vise sad ides ulicom i nikad neznas sta ce da se desi.Zalosno
Objavljeno:
ANTIRETARDU U STVARI PRAVI RETARDU. ZIVEO SAM U TO DOBA TI NIKAD NECES A I NE ZASLUZUJES NIKAKAV ZIVOT OSIM DA PROSJACIS STO TI OD SRCA ZLIM
Objavljeno:
Svaka cast autoru "Titove poruke" Sve sto se navodi u pismu sam dozivio i mogu da potvrdim da je sve istina. Predlazem da svi koji su tog misljenja, dela/kopiraj da i ostali vide ovo pismo. Hvala "oce" za sve sto si ucinio. Pocivaj u miru.
Objavljeno:
ПИСМО Друже Тито ми те Прежалили нисмо Па Ти зато сада Шаљем ово писмо Драги друже не знам У коме си крају Да ли си у Паклу Ил' можда у Рају Питао сам свуда Ал' не сазнах ништа Хтио сам Ти писат Преко Чистилишта Ипак мислим боља Не треба адреса Зато сам напис'о "Друг Тито - Небеса!" Ја нажалост морам Јавит тужне вијести На Свом Путу нећеш Никог више срести Словенци су први Сишли са Твог Пута А Црвена звијезда Постаде им - жута! Друже Тито не знам Што им жута треба Ваљда би да шкици Са Европског неба! Знам биће Ти тешко Али мораш знати За њима су одмах Скренули Хрвати Твога Пута они Не држе се више А гласачке прсте Своје раставише Вратише се тако Под знамења Крижа Од Црвене звијезде Срцу су им ближа Муслимани мудри У Тебе се куну Ал' уз Твоју звијезду Доцрташе - Луну! Срби шта би', гдје би' Тебе нема више Па се "гледе тога" Хитно прекрстише Тако је почело А тренутно стање То је Друже Тито Сада опште клање Ако не вјерујеш Ти се повампири Па у своју "Југу" Још једном провири Да останеш гдје си Ипак Ти је боље Јер спреман је дочек И глогово коље!
Objavljeno:
samo par rijeci zom covjeku nema se sta reci,sve je bilo svima dostupno ko god je imalo bio od volje za rad ,ali imao si sve moguce u tom razdoblju puno poz.*!=?
Objavljeno:
LJUDI KAKO VAM NIJE JASNO DA JE SFRJ UNISTENA DA BI SE STVORILA ELITA DOMACIH BOGATASA SVE S CILJEM POSTEPENOG PREUZIMANJA PRIRODNIH RESURSA POLITIKOM MMFa I STRANIH FINANCIJSKOG INSTITUCIJA? PA POGLEDAJ TE JADRANSKE OTOKE KOJI SE PRODAJU, LOKACIJE POPUT VRELA BOSNE. LJUDI SE ZADUZUJU, POSLA NEMA A IMANJA STAVLJAJU POD HIPOTEKU. STA MISLI TE KAKO CE IZGLEDATI OVI PROSTORI ZA NEKIH 50AK GODINA? STRANACA NA SVE STRANE A DOMACE OVCE JEFTINA SNAGA U INOSTRANSTVU. OKUPACIJA, OTIMACINA BEZ ISPALJENOG METKA PA SAD VI GLEDAJ TE I KRIVI TE TITA, DEBILICINE!!
Objavljeno:
Nisam se rodio za doba jugoslavije Ali sve sto sam vidio i cuo bilo je sve najboljr za tita i jugoslaviju Zivio drug Tito
Objavljeno:
Trazili ste gledajte ... nije vam bio dobar .. e pa sad uzivajte sa ustasama , cetnicima. i belosvetskim ajducima...
Objavljeno:
Odgovorio bih sanjalizi: ima jedan prica kad krace nebude davala mlieko nosite je u klanizu vevika steta narod je zatrovan u glavi
Objavljeno:
Jeste, sve je tako marshale. Zato i treba pooduzimati sva prava starcima, babama i djedovima, penzionerima, tim generacijama koja je sve imala i sve prokockala za sarenu lazu. Nama mladima su ostavili bijedu, neimastinu, da budemo robovi po stranim zemljama i jos pretenduju da nam drze lekcije iz zivota. Jedino pravo koje imaju je da umru i da ne seru vise kako je nekad bilo. Sve je unistila stoka nezahvalna al' racune mi placamo.
Objavljeno:
Iskreno, vjerovatno sam jedan od onih koji najbolje pamte Titov period, i htjeo ne htjeo moram priznati da je ono bio jedini moguci oblik funkcionalne demokratije.Da kojim slucajem imam ingerencije odlucivanja, sutra bi pokrenuo pokret za uvodjenje istog sistema u cijelom svijetu.Sa masama i prosjekom inteligencije koju imamo to bi bio jedini moguci oblik demokraije.Ovo kazem na osnovu trenutnih pokazatelja i funkcionisanja masa ne samo kod nas na Balkanu nego svugdje u svijetu.Kako i na koji nacin funkcionise danasnji oblik demokraije svjedoci smo i vidimo kako funkcionise a sve zahvaljujuci masama koje sve vise lice na ovce a sve manje na ljude koji su sposobni misliti i koristiti svoju glavu. Jos jednom iskreno, meni je danas nemjerljivo bolje nego je ikada bilo, pa i u Titovo vrijeme, i ne vjerujem da bi i pola ovog uspio ostvariti da sam ostao ili da je ostao Titov rezim ali sam siguran da je to bio jedini moguci oblik koji bi mogao drzati i kontrolisati religiske ovce i mase koje se okupljaju oko religije! Ko ovo moze da svati taj moze svatiti sve ono sto sam ovdje napisao. Hvala i mnogo srece svima!
Objavljeno:
ISTINA JE KOJE SE RADO SECAMO .KAMO SRECE DA JE JEDAN DEO TOGA I SAD .SPOSOBAN PRAVEDAN COVEK .NEBI BILO MNOGIH RRUZNIH STVARI A JEDAN OD NJIH JE I TAJ PROKLETI AZIL STO NAROD BEZI IZ SRBIJE .ZASO??? LEPO IM JE U SRBIJI DA NEMAJU PARCE HLEBA DA DAJU SVOJOJ DECI. SVAKA CAST ZA OVAJ TEST
Objavljeno:
ISTINA JE KOJE SE RADO SECAMO .KAMO SRECE DA JE JEDAN DEO TOGA I SAD .SPOSOBAN PRAVEDAN COVEK .NEBI BILO MNOGIH RRUZNIH STVARI A JEDAN OD NJIH JE I TAJ PROKLETI AZIL STO NAROD BEZI IZ SRBIJE .ZASO??? LEPO IM JE U SRBIJI DA NEMAJU PARCE HLEBA DA DAJU SVOJOJ DECI. SVAKA CAST ZA OVAJ TEST
Objavljeno:
Jel to onaj go*nar sto je ubio na Bleiburgu 70.000 Hrvata, metkom u potiljak, bez porote i suđenja?! Onaj sto je ubio u Njemackoj između 1970. i 1980. 60-tak hrvatskih emigranata, bez optuznice i ispitivanja svjedoka?! Sad ga crvena burzoazija koja je tad imala sve privilegije veliča. Gadljivo...
Objavljeno:
Srbin sam i ponosno to nosim koliko i drugara nesto nize... Ali istina je gorka da smo mi sebi najbolji i da nam najbolje karakterne crte izadju na videlo jedino kada smo ugnjeteni pa se kao oslobadjamo te ugnjetenosti. Ako bi bilo moguce da se mi dozivotno oslobadjamo, a pritom lepo zivimo - e to bi bio srpski raj. Aj daj jos jedansvetski rat da povratimo nacionalni identitet. Problem nastaje kad se oslobodimo jer u haosu laktasi prosperiraju, a nasi laktasi izgleda sve goli imbecili. Kada bi svaka zemlja napravila reprezentaciju svojih laktasa tj politicara i naterali ih da se trkaju na 100m, nasi bi bili ti, ne Bosanci kako vec kaze vic, koji bi uspeli da se izgube...
Objavljeno:
Ja sam 86 godiste, zao mi je sto se nisam rodio ranije, da vidim taj sistem za kim place pola bivse Juge, i koji isto tako i kritikuje... Ne znam.. Ali se secam da je bilo bolje, a secam se kad je sve krenulo u ku###. Iz prica vise naravno.. Ovo sad, cisto prezivljavanje, a neko ce reci da nije, neko ce reci ovako je super... Ako je ovo Titovo pismo onda je sve pogodio.. Ovde samo nelegalnim putem se moze doci do srece i para.. Posten narod krpi kraj sa krajem.....
ham
Objavljeno:
Jadan li si ti mirsade beglerovicu.mozds bi volio da imas ova prva tri slova prezimena.
Objavljeno:
Što niste stavili sliku našeg predsednika kako puzi u austrougarskoj uniformi u napadu na Srbiju?
Objavljeno:
Svaka čast tko je to napudao,još je i malo toga nabrojio.
Objavljeno:
Balasevic u jednoj pjesmi kaže NISAM LUTAK DA ME NAVIJU IMAM SAMO JUGOSLAVIJU HEJ KOMANDANTE. Imam je u srcu gdje će zauvijek ostati. Još uvek mi tvoja slika visi na zidu HEJ KOMANDANTE.
Objavljeno:
Da znam da u nekoj zemlji postoji ovakav predsjednik,odmah bih se tamo preselila uzela drzavljanstvo i nikada ,ama bas nikada ne bih nigdje otisla,Bas sam tuzna,sta smo si dozvolili.Sve napisano je cista ISTINA.
Objavljeno:
Uh, što se titići vesele ovom jednoobraznom pamfletiću. Evo i ja ću reći da je za većinu u njegovo vrijeme bilo upravo kako je napisano. No ima i druga strana kovanice koju ovaj pisac vješto zaobilazi. Josip Broz zvani tito bio je ubojica u vrjeme Staljinove Rusije, cinkao i prokazivao je svoje drugove koji su strjeljani, svoje dvije žene je poslao, jednu u grob-strjeljana a drugu u strogi višegodišnji zatvor. Odgovoran je za egzekuciju 100 000 hrvata i nekoliko tisuća muslimana, nakon "oslobođenja". Poslužio se ustaško-fašističkom metodom, ubijanja bez suđenja i zatrpavanja u tisuće jama i škrapa diljem JY. Mnoge žene i djeca u tim kolonama smrti su zatrti, samo zato jer su bili sa muževima i očevima. Poznata je monstruoznost betoniranja okna u Hudoj jami gdje su pronađene 3700 živo zatočenih ljudi, među njima 84 djece i 247 žena. Poznato je da je UDBA tijekom 45g pobila tisuće ljudi u inozemstvu i tuzemstvu. zlikovac tito je živio i vladao kao kralj-monarh, bio je hedonista i uživalac mladih 18-godišnjih djevojčica, normalno, nevinih. Mogao bih o ovom zlikovcu danima, ali nema potrebe, svim pismenim i "normalnim" ljudima sve je jasno. O mojoj ercegovini u vrjeme ovog ubojice sam već puno puta pisao i ne bih se ponavljao. Pozdrav iz vrele ercegovine, zemlje koja ne živi u zabludama, fikcijama i snatrenju..
Objavljeno:
Tito nam je sve omogućio sve smo imali, sami smo krivi dozvolili smo da nas naši političari zavedu. Golenjak je potrebno ponovo aktivirat pa te naše političare neka kamen tucaju
Objavljeno:
Sve živa istina Svaka čast A ti Milane jabuko sa grane, eto ti sad pravo i ta tvoja sloboda.
Objavljeno:
Smrt Fasizmu Sloboda Narodu,Druze MARSALE!!! Dok si Ti bio na vlasti sa svojim kabinetom ,sve je mirisalo lijepo,od kad tebe nema Druze MARSALE,nestado je i Hamdija P. i Brabko i od toga trenutka sve je utislo u pi na kvadrat,nema vise ,ni Slobode,niti gradova,pruga ,puteva i drugih objekata sto ih tvoja omladina izgradi na omladinskim radnim akcijama,ali zato ima ima LOPOVA,STAKORA,KRVNKA,KOLJACA I ONIH STO TE PSUJU vise negosto ih je bilo poslije drugog svjetskog rata,i da bih sad uveo redi mir trebalo bih ti naj manje 7 Golih Otoka, NEKA TI JE VJECNA SLAVA I VELIKO TI HVALA ZA TRENUTKE ZIVOTA STO PROVEDOH POD TVOJOM KOMANDOM,a ovi dusmani neka crknu HRDjA IH POJELA !!!!!
Objavljeno:
ne brinite... pomoci ce nam Betmen !!!!
Objavljeno:
ma. bice bolje.......Dzordz Soros ce to sve dovesti u RED
Objavljeno:
Svaka Cast na napisanom tekstu. Ponosan sam što sam rodjen, odrastao, i školovao se u našoj Jugoslaviji. Zivim i radim u Nemackoj, ne mogu se pozaliti meni i mojoj porodici je dobro, Ali ce uvek ostati tuga za Jugoslavijom zemlje u kojoj se mirno raslo u kojoj se nije gledalo ko kojoj nacionalnosti pripada, nego se zivelo zajedno poštovalo i druzilo, bar u tadašnjoj AP Vojvodini, kada me pitaju odakle sam odgovaram iz Jugoslavije, oni Kazu te zemlje nema Više na to odgovaram, ne u mome srcu je Ima i uvek ce je biti Jugoslavija. Još jednom Veliko Hvala.
Objavljeno:
Nek je on imao limuzine voz vile ostva zoloske vrtove jahte a narod radna odijela bicikle.i platu redovnu al samo za nuzne potrebe .Mi se ne mogosmo zvati muslimanima zadugo poslije 2 svjetskog ali njemu je to bilo svjedno jer on nije znao jeli hrvat ili srbin .ON SadamHusein Dictator Franko sve isti rabis.Bila je to divna drzava samo ljudi nisu smjeli govoriti nista sto im nije bilo napisano u partijskoj knjizici inace su isli tucat kamen .Toliko od mene a moglo bi se o njemu pisati podugo i "pohvalno"do besvjesti
Objavljeno:
Rekoše da smo za vrijeme Titove vladavine živili u mraku, a ja mu .ebem majku ko upali svjetlo.
Objavljeno:
Volio bih da i mene mrze zbog istih stvari(samo ja bih ukinuo Goli Otok-jeftinije je zakupiti DOBAR zatvor u Kini ili Indiji Turskoj ili tako nesto...).....
Objavljeno:
Čitao sam i tekst i komentare posle,da li je nekom bitnije da ima sva prava i da laje na sve strane,a da pritom nema para da priušti sebi NORMALAN život... Ja na žalost nisam rodjen u to doba kada se lepo živelo i ne pamtim ni jedan lep.trenutak u zivotu, a te generacije koje su živele do devedesetih godina imaju makar uspomene.. Imaju lepe trenutke i ako su morali da idu da masu zastavicama,i ako su morali da idu ne rado na radne akcije gde se povećavao natalitet,gde su se stekle nove ljubavi... Na žalost mi pljujemo po komunizmu,ali za narod balkanski treba Komunizam,treba zabraniti priču,sloboda govora dovodi do toga da se.ljudi medjusobno mrze jer nismo navikli na razlicitost... Ako je neko ne normalan za drustvo ako je recimo invalid zna da bude ismevan u drustvu,ako je katolik pravoslavci ga zaobilaze kao i obrnuto,ako je neko rom svi ga zaobilaze itd. Ima mnogo toga zbog čega treba zabraniti balkancima da razmišljaju a ne da pričaju... Ja jesam rodjen na balkanu i ima izuzetaka koji ne gledaju nista od ovoga ko si i sta si,ali je jako mali broj.
Objavljeno:
E moj glupi narode za proslost ne zalite, vec gledajte kako ce te sadasnjost-buducnost promijeniti. Ja kao student se bojim sta ce biti kad zavrsim studiranje. Hocu li morati kao i moj otac cekati 20 godina da bi dobila posao ili cu morati kao i vecina mojih kolega napustiti ovu zemlju da bi nasla posao. Ako se nastavi ovako politicko stanje u BiH zasigurno ce postati zemlja staraca. Pa me zanima koga ce onda Izetbegovic, Lagundzija, Radoncic, Dodik i mnogi drugi politicari na vlasti pljackati kada i staraca ne bude , a ne bi me cudilo da pocnu i sami sebe pljackati koliko su gladni novca. Dok je bio Tito barem po prici mojih djedova i baka bilo je bolje nego kad bi sabrali sve dobre strane Njemacke, Svicarske, Norveske, Svedske i dr. drzava. Ako zelimo da se stanje u drzavi poboljsa trebamo svi ustati i promijeniti ga, a ne samo sjediti i pricati kako je bilo u proslosti i kukati kako je sad. Nemoj te misliti da je to nemoguce i tekako je moguce. Kad je jedan covjek mogao to sve napraviti zasto ne bi i mi svi mogli kad bi se udruzili napraviti cak i bolje stanje nego sto je bilo u SFRJ. Jeste li mozda o tome razmisljali. Vjerujem da vas vecina nije, a i sto bi bolje je komsiji spletke praviti nego nesto u drzavi promijeniti na bolje.
Md
Objavljeno:
Sve smo imali.sad imamo.droge.koliko volis.starlete popularne.razrusena firme..bolesne umove koji na sd vode u propast.Jedan je Tito bio I osto
Objavljeno:
Vidim ovde sve sami retardi, koji ne kuže da je Amerika plaćala Titov režim i blagostanje u njemu, pa nakon smrti bravarskog bubrega u loju došla da naplati svoje kredite. Sluđene budale.
Objavljeno:
Tito će još stotinama godina živjeti u ovom narodu kao legenda. Drug Tito je sa par hiljada ljudi je uspio napraviti čudo. Ta šačica ljudi je za manje od četiri godine je pokrenula svenarodni pokret, koji je na ovim prostorima do koljena porazio njemačke, italijanske, mađarske i sve DOMAĆE izdajnike i fašiste i pokrenuo korijenite i POZITIVNE društvene promjene. Mi smo za 20 godina zahvaljujući vlastitom kukavičluku dozvolili da masovna ubistva postanu kameni-temeljci naših 'država', uspjeli smo napraviti čudovišta od tzv. država u kojim živimo. Ubice, fašisti i izdajice su danas vođe, idoli. Nepismeni su lučonoše... Ja sam optimista... ova bujica komentara je dokaz da se budi savijest i svijest ovih ljudi. Mi smo odabrani zato što sjedimo na ovim "prokletim" prostorima, na rascjepu tri tektonske ploče i nužno ćemo vrlo brzo biti u situaciji da izaberemo jednu od tri strane i pokoljemo se do zadnjeg ili da pronađemo pravi izlaz i osvjetlamo obraz sebi i vlastitoj djeci.
Objavljeno:
Alal vera majstore. ....od ksko tite nema na svim televizijama su popovi hodze i paroci.... mladjarija ode prat guzice svabama.
Objavljeno:
Ukazao se Staljin Putinu i rekao. Idi hrabro na Zapad, ali ne veruj Srbima i ostalim Balkancima.
Objavljeno:
imamo demokratiju sta nam fali imamo para idemo na letovanja svake 10 godine po dva da imamo pasose idemo do do sozine snima e mrcili se mi
Objavljeno:
Nemam komentar.... prava istina... bolna ali istina....
Objavljeno:
Druže stari...Jugoslaviju su srušili njeni narodi koji je nisu voljeli...svima si kriv...svi su je rušili.Tvoji pioniri su napustili teritoriju i snašli se u drugim zemljama.Tako su htjeli.Tako su dobili.Nemoj da te lažu...NAROD JE KRIV ZA SVE...I NIKO DRUGI...neka puši narod naš. NEVINIH NEMA!!!
Objavljeno:
Svaka čast,sve živa istina,kamo sreće da su jos ta vremena. Što bi se reklo ,sami pali sami se ubili!!! Nećemo se oporaviti za 300 godina,a niti tko od nas može bolje dočaki niti doživjeti!!!!
Objavljeno:
Druze Tito ti si nasa dika i srecna sam sto sam se rodila za vreme tvog predsednistva,jer sam naucila da budem drugarica i da cuvam bratstvo i jedinstvo postujem sve Jugoslovenske nacije sa kojimo smo delili sve i nazivali jedne druge drugom i drugaricama a sada se ne zna ko koga vise mrzi i siri mrznje umesto bratstvo i jedinstvo . Sa tobom smo imali sve a sad nemamo nista ljudi kopaju po kontenerima da nadju parce bacenog hleba.To je velika sramota sta su napravili od tako dobre zemlje gde nismo se ni trudili da zakljucavamo vrata a sada stavljamo katance i opet nam sve pokupise,svi smo imali posao ,zdravstveno osiguranje isli u skolu i nismo trebali sakupljati novac da nam se ukaze pomoc.Deca nam umiru druze Tito i nikoga nije briga. Bila mi je cast ziveti sa tobom
Objavljeno:
Ma tko god je ovo sastavio "bravo" druze Tito mi ti se kunemo.....
Objavljeno:
Jimmy-evom textu nemam ništa dodat niti oduzet, čini mi se kao da sam ga ja napisao.
Objavljeno:
Sve kao da je nas dragi Gordan uzeo vremena...i sve onako iskreno kao sto i dolici jednom Hercegovcu,taman onako kako je zivio i proveo bezbrizne trenutke na zavicajnoj grudi...nama potanako natenane se ispovjedio.. a sta je danas naslijedio.. ko je amanet niz vodu pustio....normalno iz ugodne i suncane ercegovine...
Objavljeno:
Sve kao da je nas dragi Gordan uzeo vremena...i sve onako iskreno kao sto i dolici jednom Hercegovcu,taman onako kako je zivio i proveo bezbrizne trenutke na zavicajnoj grudi...nama potanako natenane se ispovjedio.. a sta je danas naslijedio.. ko je amanet niz vodu pustio....normalno iz ugodne i suncane ercegovine...
Objavljeno:
Sve kao da je nas dragi Gordan uzeo vremena...i sve onako iskreno kao sto i dolici jednom Hercegovcu,taman onako kako je zivio i proveo bezbrizne trenutke na zavicajnoj grudi...nama potanako natenane se ispovjedio.. a sta je danas naslijedio.. ko je amanet niz vodu pustio....normalno iz ugodne i suncane ercegovine...
Objavljeno:
hahah haha joj stari da nas vidis sto smo budale...zamisli Stepinac svetac haa hahaha, hajduk skinuo zvijezdu sa dresa..hej tvoj hajduk..Azem vlasi te se ne sjeca hahaha, Glavas sjedi u skupstini hahaha , Draza antifasit hahaha..hrvati srusuli most u mostaru hahah..tvoj trg preimenovali u Mile budaka pjesnika haha ..joj da nas vidi budala...pisacu ti strai jos..ne mogu sad od smijanja...
Objavljeno:
A šta da pišem komentare kad cenzura radi? Nikog nisam vrijeđao, samo sam argumentima zašto je tekst nerealan. Vidim da i redakcija još živi u Jugoslaviji :-)
Objavljeno:
Imali smo uniju jaču od europske sa svim dobrima, redukcijom struje, nestašicom praska, kave i ulja, sa političkim progonima i ubojstvima i 'bracom' koja samo čekaju da ti zabiju noz u leđa. A i ta klimava ekonomija radila je samo zato jer je bila bez konkurencije. Tuzno...Al naravno, ljepše se sjećati vremena kad si bio mlađi :-). A još ljepše ako se tad hos nisi ni rodio već odrastao na nostalgičnim tekstovima kao ovaj. Glavu gore i u borbu za bolju budućnost! Pozdrav
Objavljeno:
Ne seri Mujo, Alaha ti!
Objavljeno:
Teže gluposti
Objavljeno:
Imali smo sve to, ali nismo imali slobodu i pravo na izbor.
Objavljeno:
Ko god da je autor ovog teksta, rekao je veliku istinu, sarkastično, ali do detalja tačno! Mislim, mnogi dežurni kritičari i zamerivači svima i svemu, naći će gomilu primedbi i što je interesantno, zvučaće kao da su apsolutno u pravu, a nisu, ipak i uprkos svima i svemu, nisu!! Najveći kritičari, biće oni koji nisu mogli da se ostvare kao ljudi u tim vremenima, gušena je reći će sloboda misli i javne reči, samoinicijativnost, preduzetništvo, pogotovu privatna inicijativa, a nijedan neće pošteno reći šta smo evo danas, četrdeset godina posle Vođe dočekali, u "slobodi i blagodetima" kvazi liberalizma. Najgore je što se mladi ljudi, koji nemaju i ne mogu imati blage veze kako je sve bilo, već "mudrost" crpe od mrzitelja, pljuvača i trovača, nama ovde neko mora biti kriv za sve zlo što jeste, znači projektujmo krivicu na one kojima se ne može suditi, taman posla da se Vlasi sete pa da potraže i navataju krivce među sobom! Da se razumemo, svaki režim ima svoje mane, nepravilnosti, nedostatke, nijedan nije svima i svakome bio potaman od kako postoje države jer, pošteno rečeno, to i ne može biti! Mrzeo sam i ja polupismenu "crvenu oligarhiju", ratne veterane koji su i koji nisu ratovali četiri godine, a uživali četrdeset četiri bez dana staža, sve one koji su na krilima "partijskih direktiva" imali, poštenim radom, nedostižne pozicije i masu drugih stvari, a šta imamo sad? Šetkaju okolo našmrkani i nadrkani, još je dobro dok šetkaju i ne upucaju nikog ko ih mrko pogleda, kad sednu u mukom zarađene skupe automobile, onda gaze i nikom ništa. Krađa i otimačina je toliko uobičajena i ustaljena da su oni jadnici koji nisu imali prilike ili obraza da ukradu, totalno otupeli okreću i ne znaju ni šta da rade ni šta da misle! Treba li nešto reći o zvaničnoj politici i političarima? Ma ne, bolje ne. Ne nisam bio titov pionir i omladinac, pa ponosan mladi komunista, ništa od toga, pre bi se moglo reći da sam bio kao imnogi drugi klasičan buntovnik, naklonjen farmericama, šangajkama, roku i slobodi misli. Zamislite kretena koji je govorio svom ocu: "mani me Stari socijalizma, više bih da me kapitalista izrabljuje za tri hiljade evra nego ovde da me poštuju za pet stotina...". Sad se gore smeje jedan stari geometar, mereći nebeske njive, mogu da ga vidim kako govori, nisu ti sine kvazi demokrati i neokapitalisti za narod, već samo žele za sebe ono što komunisti imaju! Ali ko je ikada uspeo budali da objasni da je budala?!
Objavljeno:
Svaka cast
Objavljeno:
Svaka cast
Objavljeno:
Cekam knob skutora da se javi sa svojim zalopojkama i kompleksima.
Objavljeno:
Ziva istina...Tito je bio frajer
Objavljeno:
u textu ne vidim laži i manipulacije! Baš tako dobro je bilo..... a za 98% ljudi nikada više!!!!
Objavljeno:
Potpisujem sve i rijeć. Nazalost, fukara se doćepala para, a hajduci postali zvijeri i vuci! Neka ti je laka zemlja dragi Tito.
Objavljeno:
Jimmy, eto lijepo je što vrijedi ovo pravilo o slobodi govora i mišljenja, pa eto lijepo je da i ti imaš mišljenje o mnogo čemu. Ali imam i ja, budala jadna si ti i taj tvoj Tito, a tekst ti je sranje totalno. Haj sad navuci majicu Che Guevare i pred ogledalom glumi prepametnog ljevičara i jugonostalgičara. p.s. uguglaj Hude jame
Objavljeno:
Sve si u pravu druze Tito!!!!
Objavljeno:
Bravo sve si rekao istinu.Sa 23 godine,nakon fakulteta,1972g. dobila sam posao u Zenici,drustveni dvosobni stan i placu da sam se u restoranu mogla hraniti.Imala sam besplatnu skolu ljecenje,isla svake godine na more,na odmor.Od 1991 sam oslobodjena od domovine ,posla u struci ,imovine.,,prijatelja grada Banjaluke gdje sam radila.Hrvatska nas je samo propustila dalje u svijet iako smo mi u Bosni podnjeli najvece zrtve.Tudjman nas je prodao za Hercegovinu i mirnu reintegraciju istocne Slavonije.Pomogla mi je Amerika i puno joj hvala.Sada sam samo turista u Hrvatskoj,a moja djeca ni to nece biti.,E moj Tile nema dana da te ne spominjem.Kada sam u Americi pricala o svemu ovom sto spominjes da smo imali,nisu vjerovali.Tamo ni zrak nije badava,a stanove nece radnik dobiti ni za narednih 200 godina.Za razliku od mnogih oko mene ja priznam da sam u tvoje vrijeme bolje zivjela,nego sada i cekam dan da to i ostali priznaju
Objavljeno:
Odavno ovako nesto pametno i dobro nisam procitala!!Svaka rijec zlata vrijedi!!Fantasticno!
Objavljeno:
Papir sve trpi a zivot je nesto drugo i nema rikverc brzinu.Iz pisma da se zakljuciti svi smo mi ovo znali jer smo zivjele ovaj tekst zivota.Korekton napisan u kratkim crtama.Ali mi smo zeljeli Marsale ovo sto se desilo u proteklim godinama.Sve ratove razaranja mi smo tza to glasali i tacka.Prezivio sam rat kao vojnik JNA-VJ-VRS u istoj uniformi.1993g naredba sigla i uspjesno izvrsena ciscenja grada Trebinja od trebinjaca pogresnog imena.Zapaljena dzamija na Savin dan u centru grada 1993g i mada nismo bili vjernici cast izuzecima toga se sjetio Bozidar i dolaskom na kucni prag zastasivanjem narod trebinjski se pokrenuo na put bez povratka.Boi te to laze svako ko drugacije kaze ali zivot tece dalje.Danas moj Marsale ili bolje reci od samog ulaska u Svedsku zivim kraljevski.Sve pare ovog svijeta ne mogu da plate tu sliku kada su pale maske ljudi trebinjaca i tu mrznju u ocima ne javljanje na ulici itd. Marsale mi smo ih birali mi smo zeljeli nisu oni krivi vec mi i tacka.Cast pojedincima a ovo neka potraje do sudnjeg dana meni je zivot svedska jebo svicarsku.Marsale drago mi je sto ste javili i uvjek mi drago kada vas vidim i zivjeli.
Objavljeno:
Svaki komentar je suvišan.
Objavljeno:
Tita mrze samo nacionalisti koji su ostali golih guzica kada su im se njihovi mentori obogatili obecavajuci raju za " svoj narod " kada jednom mrske Titove Jugoslavije ne bude i susjede druge vjere protjeraju . Istina , postoji jedna vukojebina gdje se fino zivi, uglavnom od od kradje ,vjerojatno bolje nego prije 90-tih, HDZ-ova Hercegovina . Samo , trebaju da znaju , jednog dana , ako postanu samostalni,bilo kao novi neprirodni govnasti entitet ( kao i ona druga dva ), bilo otcjepljenem, ili , daj boze, ulazak u RH , carolija ce prestati .Tamo kada zakon dodje ili budu samo mogli krasti od samih sebe bice kao prije II svjetskog rata, bijeda nad bijedama .
Objavljeno:
Moj dragi druže Tito, jadne li su ove državice nastale iz SFRJ. Ovo je samo igranje državom, kao kad djeca uzmu štap u ruke, a misle da imaju pušku. Eno i Slovenci kukaju da im je bilo bolje za vrijeme Juge nego danas...
Objavljeno:
Nije da nije, Ali, moamo priznati da je i tu bilo "ravnopravnijih" i da su i tada mnogi dirinčili gotovo za džaba dok su drugi debelo uživali.Bilo pa prošlo, da je to bio uspješan eksperiment sigurno bi opstao, a moramo priznati da se taj sistem već prije izbijanja sukoba bio urušio i da je to vjerovatno bila inicijalna kapisla za ratove.
Objavljeno:
Auu, sjedim i citam.. I umalo ne rekoh, izvinite druže Tito, nismo smjeli, nismo htjeli... Osjetih se nakratko kao malo dijete koje majka grdi... A treba nas izgrditi... Protresti.. I to dobro... Pa, ili ćemo nešto mijenjati, ili nas u dogledno vrijeme, više neće biti.
Objavljeno:
Sve gola istina
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.