Krajiški pluralizam

Krajiški pluralizam

Piše: MilanB.
Krajina, geografsko područje sjeverozapadne Bosne koje nikome nacionalno ne pripada, a svi ga svojataju i ponosni su na tu činjenicu. Koliko je kompleksno to područje govori o tome da ga dijele dva entiteta, i najvećim dijelom dva naroda Srpski i Bošnjački. Tako ćemo u ovom tekstu uzeti kraći uzorak koji svi znamo kao Unsko-Sanski kanton, koji opet ima svoje podvrste tako Bošnjaci se dijele na korpusaše i autonomaše, dok Srbi na federalce i republikaše. Ali zato ih sve zajedno odlikuje politički pluralizam, svi legalno i legitimno izabrani od strane svog "tora", u borbi za bolje sutra svih, ali "njih". 
 
Da tu nije ništa čudno krajišnicima reće Vam svako, jer je već postalo uobičajeno da se razni zastupnici iz jedne političke opcije, na različitim nivoima vlasti udružuju sa drugim opcijama, koje lideri istih partija redovno odbijaju. Tako u Velikoj Kladusi, domu Laburista Fikreta Abdića, vladajuća većina se teško pronalazi posebno u okolnostima jer je ovo prvi put da ova partija nema apsolutnu većinu, pa pomoć traži od samostalnih vijećnika nekadašnjih pripadnika DF, a podršku ne dobija od DNZ BiH, bivše Adbićeve partije. Ništa to ne bi bilo čudno da u kantonalnoj skupštini laburisti ne podržavaju SDA vladu, ni manje ni više nego uz SDP.
 
Najpoznatije mjesto po političkom pluralizmu, poslije lokalnih izbora je sigurno Bosanski Petrovac, zastupljeno sa 11 političkih partija u lokalnom parlamentu i nezavisnim načelnikom. U zadnje vrijeme poznatije po koaliciji SDA-SNSD uz podršku SBB i SP, koje po navodima načelnika udruženim radom vode borbu protiv njega, te neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju, što je unikatan slučaj u BiH, koalicija je opravdala sprečavanjem samovolje načelnika, a na kraju se su izvršile određene korekcije budžeta koje će valjda doprinjeti da svi osjetimo blagostanje.
 
U svoj toj priči, traženjem drveta u šumi bez koverte zaboravi ljuta Krajina da je već po stalnom isprobanom receptu zapostavljena iz budžeta Federacije BiH, te da se čuo samo po neki glas da to nije pošteno prema najzapadnijem dijelu BiH, valjda iz razloga što si bliže EU lakše će ti biti i otići u istu obećanu teritoriju dobrog života sa redovnim i dobrim platama, nego da putuješ krivudavim i lošim cestama do glavnom grada. Vjerovatno zato i dođe obećanje da će Federacija izgraditi aerodrom Bihaću, ko će li znati?!?
 
Ali, takav ti je pluralizam u nas, ne učiš ga nego nosiš iz kuće to te baba, baka, nana nauči, otvoren da budes za sve opcije, ali i razmišljanja. Piše, obnovi se još jedna bogomolja, rećemo ništa čudno ali da to baš nije pravoslavna crkva u Cazinu, a kako u Cazinu kad sve Srbe prebrojiš na prste jedne ruke, ili katoličko groblje u pluralističkom Bosanskom Petrovcu, i stotine drugih stvari koje niko ne spominje.
 
Možda će Krajina zauzeti jedan novi oblik u budućem federalnom uređenju BiH, koje nas već je izvjesno očekuje poslije usvojene rezolucije o BiH u Evropskom parlamentu, moderniji ili bar sa određenom moralnom etikom da USK-a ne bude poznat po tome da se svako malo vlade mjenjaju ili vrše izmjene eksperata koji imaju zavidne karijere toliko da im se ismijavaju po naslovnicama. 
 
Biće dobar dan za Krajinu kad se prvi ljudi vrate osnovnim moralnim načelima, i budu politiku smatrali za sredstvo sa kojim narodu osiguravaš bolji standard života. Biće zaista.
Komentari na blog (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.