Povratak Sultana u Bosnu

Povratak Sultana u Bosnu

Piše: MilanB.
Kako objasniti Bosnu, i činjenicu da se istorija ponavlja redovno? Poslije propasti Jugoslavije, i obnove uticaja Evrope i Rusije u BiH geopolitički položaj se vratio u vrijeme Berlinskog kongresa. Samo što ovaj put Osmanlije, pardon Turska nije tako slaba, i sigurno će se boriti za svoj dio uticaja u Bosni, ali i regionu. 
 
Tri naroda tri vjere - tri podloge za tri različite interesne sfere.
 
Ovu činjenicu odlično koriste oni koji imaju interesa. Do sada Bošnjaci su redovno bili u zapadnoj sferi kao najmlađi narod u BiH, dok trenutno pod jačanjem turskog uticaja broj blagonaklonika naglo raste. Poslijednji u nizu od takvih događaja su i proslava bitke na Galipolju na mjestu okršaja bosanske i osmanske vojske kod Sanskog Mosta. Degutantno u svakom pogledu, proslavljati tuđe pobjede na mjestu gdje je tvoja država izgubila nezavisnost i provela 400 godina kao sluga, i feudalni posjed. 
 
Izgradnja nacionalnog indentiteta.
 
Izgradnja nacije i indentiteta zahtjeva jake lidere sa jasnom vizijom razvoja, i široki naučni i društveni koncenzus. Trenutna politička situacija kod bošnjačkog naroda ne pokazuje takve ličnosti, naprotiv vodeća ličnost svoj narod veže snažno u ovom slučaju za turski. Izjave u kojima Erdogan iskazuje da mu je Bosna ostavljena u amanet, te da će je braniti sa svim sredstvima čak i vojno, pokazuju odlučnost vraćanja neoosmanske politke i zone interesa Turske na Balkanu. Odsustvo nacionalne svijesti, vraća nas u vrijeme kada je dobar dio stanovništva se odselio na teritorije pod upravom Osmanske države. Lažnim prikazivanjem istorije, da je narod bosanski jedva dočekao osmansku vlast kao faktor mira u međusobnim ratovima vlastele te zaštite "bogumilskog" stanovništva pokazuje samo podanički mentalitet. Posebno je pogubno pisanje da je školovanje u janjičarima predstavljano kao besplatno i povlastica dana bošnjacima od strane sultana, po prof.dr. Enveru Imamoviću.
 
Propast demokratije u Turskoj i slavlje bosansko.
 
Moderna Turska država je ustanovljena od strane Ataturka, kada je uvedena demokratija i savremena državna uprava. Nedavnim referendumom izglasan je povratak na predsjednički sistem, čime se stiču široke ovlasti koje je nekada u Turskoj uživao samo sultan kao vrhovna vlast. Ovim činom Turska se odaljila od svih evropskih integracija, i dovela do velike podjeljenosti u samom društvu, ali i ogromne podrške iz Bosne što je rezultat vođenja državne politike kod Bošnjaka. 
Komentari na blog (8)
Objavljeno:
Tako je Bosanac!
Objavljeno:
@Renton _ Bosnjaci niti nisu "narod" i sigurno su najmladja frakcija u ovom dijelu Evrope, stavise izmislili ih Turci i naselili ih ovdje da vrse njihove zadace. Da su sami sebi nadjenuli glupo ime "Bosnjak" iako veze sa Bosnom nemaju, niti istorijski niti kulturoloski, to je prica sama za sebe.
Objavljeno:
" Do sada Bošnjaci su redovno bili u zapadnoj sferi kao najmlađi narod u BiH" Četnik, move along people, nothing to see here.
Objavljeno:
@Zijo_ oslobadjali su Bosnu od turskih kolonizatora, kao sto su indijci se oslobadjali od britanskih. Turska nema sta da trazi u Evropi. Da su "Bosnjaci" Bosanci, nebi se borili protiv Bosne i Bosanaca nego za Bosnu i Bosance. "Bosnjaci"i su neprijatelji Bosne, njeni agresori, okupatori i silovatelji. "Bosnjak" nije Bosanac vec izmisljotina i sa Bosnom ima veze koliko i Britanac sa Indijom.
Objavljeno:
...činjenica je da ekipa buke koja se brine o preuzimanju vijesti i tekstova... u posljednje vrijeme nema jednaku distancu... naprimjer, na ovom portalu je potpuno izostala i informacija o nedavnom postrojavanju ravnogoraca u višegradu. znamo da buka nikada ne propušta informisati i o raznim nestašlucima, tako da nije jasno kako i zašto je došlo do toga da "promaši" baš takvu, za ovaj portal prijemčivu vijest.
Objavljeno:
U BiH se istorija "piše" (ili još bolje reći - "Čita") od onog momenta koji nam najbolje odgovara. Pa se tako jedni vraćaju u istoriju 50, drugi 150, a treći 500 godina, sve kako kome paše. Isto tako, manje više svi bosanci i hercegovci dobiše vratove kao u žirafe, a sve od gledanja u avlije onih "drugih", ili "trećih", a istovremeno se u svoju avliju slabo ili nikako poviruje, valjda ne mogu vrat više toliko da saviju. Zato jedni žugaju na krst iznad Mostara, a ne vide arapska naselja u Bosni. Drugi istovremeno žugaju na arapska naselja, a ne vide koliko taj krst malo ima veze sa vjerom a puno sa svim ostalim što ne treba. Treći opet žugaju na turski uticaj, a Rusije im puna usta, eto samo da spomenem par opštepoznatih stvari a ima ih na svakom koraku. Svi se evo drže tuđih avlija, a za svoje se ne brinu - pa šta ako mi je avlija puna smeća ? Važno je da je moje smeće ! "Moje" smeće jednako smrdi kao i njihovo, a sa svojim smećem ja možda nešto i mogu da uradim, pa neka je svakom njegovo smeće na obraz. To je jednostavna logika, ali ima samo jednu manu - u cijelom svijetu je to logika građana i ljudi, , ali nije logika žirafa. Zato su u nacionalnom parku zvanom BiH te tri podvrste žirafe i ustavom zaštićene, i to samo tamo gdje su u većini. Što se ljudi i građana tiče - pa svakako ih je malo ostalo, tako da će valjda žirafe da se smiluju i daju im neki rezervat u dogledno vrijeme.
Objavljeno:
Nešto ne viđo da objaviste o postavljanju spomenika ruskim plaćenicima koji su zajedno sa srpskom braćom radili na čišćenju teritorije od Bošnjaka. Ti su događaji skorijeg datuma . Ko će znati šta je bilo prije 500 godina bilo. Pričala baba jednoj babi... Ovoga se vrlo dobro sjećamo.
Objavljeno:
"Bosnjaci" su vazda bili i jesu najveci neprijatelji Bosne. Taj narod je vekovni neprijatelj svega bosanskog sta postoji. Uvrijeda je da sebi cak pripisuju ime "Bosnjak" iako su u najlaskavijem pogledu samo osmanlijski kolonizatori koji VEZE SA BOSNOM NEMAJU !!!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.