Je l' Sarajevo gdje je nekad bilo

Je l' Sarajevo gdje je nekad bilo

Piše: Fajront emocije

Manipulacija građanima Sarajeva nikada nije prestajala. Loptice su kao i uvijek samo se prebacivale sa jedne na drugu stranu, „perući“ odgovornost jedni na druge. I to je već poznata taktika na ovim prostorima. Što bi po narodnom rekli „ iz šupljeg u prazno“ i na kraju nikom ništa. Trpi i šuti važno je samo da ne puca.

Ali puca. Pucaju šavovi građana.

Redukcija vode ovih dana u našoj kasabi izaziva sve veći bijes građana. Bahate izjave odgovornih koje se plasiraju kao opravdanje novonastale situacije zaiste dolaze kao priče za malu djecu.

Glavni krivac za novonastalu redukciju vode nije niko drugi nego Vlada kantona. A vodovod i kanalizacija (VIK)  je samo mala maca koja služi poput izvođača radova na terenu. Doduše svi ti izvođači ili javna komunalna preduzeća su pod potpunom stranačkom kontrolom, a i kako bi drugačije bili i opstajali kada je samo u jedinstvu spas.

Slavna naša vlast je u 2016-toj sklopila ugovore sa devetnaest (19) kompanija kojima je dozvolila eksploatisanje vode. Po posljednjem revizorskom izvještaju samo pet (5) firmi je imalo koncesioni ugovor, a sve ostale ili njih četrnaest (14) eksploatišu vodu na osnovu odluka Vlade Kantona Sarajevo i ujedno imaju višemilionsko dugovanje.

Kako? Kome? Čemu?

Najveći dužnik je firma BAGS energotehnika d.d. Vogošća, koja Kantonu Sarajevo, na osnovu Odluke o plaćanju naknade za eksploataciju vode, duguje više od 11 miliona KM (izvještaj iz 2016 godine). Firma je u javno-privatnom vlasništvu (67% Kanton Sarajevo, 33% razni privatnici). BAGS eksploatiše vodu sa Peračkog vrela, a od njega koja ironija vodu preuzima sarajevski Vodovod, snabdijeva Vogošću i naravno preuzetu vodu plaća BAGS-u.

Prema Konakoviću, vodosnabdijevanje u Sarajevu ne ugrožavaju koncesionari, već sistem cijevi. “Sarajevo nema problem količine vode, imamo preko 3.500 litara u sekundi. Sarajevu bi bila dovoljna trećina vode da se zadovolje potrebe grada. Tako da cijeli problem nije u tome koliko oni povuku vode. To je više ekonomski problem, u smislu zloupotrebe, da ne plate sve što povuku”, Konaković.

Ili u jednostavnom prevodu od deset litara koji se prikupe na izvoru, sedam nestane u sistemu, a manje od tri litra dođe do domova građana.

Da bi naša Vlada riješila ovaj problem sa vodosnabdjevanjem i sanacijom vodovodne mreže čeka se već 9 godina kredit EBRD-a. A u međuvremenu da baš sve ne stoji i da se ne bi reklo da ništa ne rade odlučili su umjesto vode za 400.000 građana prioritet dati vlasnicima 400 luksuznih aparmana naselja Babin Do. Te u to ime izdvojili su 29 miliona budžetskog novca na popravak kanalizacije Bjelašnica – Hadžići, za vještački snijeg, za žičare i novih 2 miliona za novi vodovod sa kristalno čistom izvorskom vodom sa izvora Rakitnice u kojoj će stanovnici rezorta ne sumnjam uživati. Luksuz je luksuz i nije za svakoga.

I tako dok čekamo 25 miliona eura kredita od EBRD-a gubici vode narastaju svakodnevno, sve je po zakonu, svi se ograđuju, loptice prebacuju i kako veli narod „ jebo lud zbunjenog.“

Legenda sačuvana kroz pjesmu što Safet Isović opjeva: „ Ko se jednom napije vode sa Baščaršije, nikad više iz Sarajeva taj otići ne umije“ ostaje legenda jer i ta česma presahla je.

 

 

Komentari na blog (6)
Objavljeno:
@djevad - E da taj led što je okovao srca mnogih najviše ubija. Sve više smo i slijepi i gluhi za same sebe, a kamoli drugoga. Izgubila se duša negdje. Izgubila se svijest i savjest, izgubio se čovjek.
Objavljeno:
@Cubik - Da odavno ga krčme, lome, razvlače kao žvakaču gumu. Odavno ga prekrivaju nekim novim dekorom koji mu nikada nije bio svojstven. Odavno ga ne vole jer ga i ne poznaju. Neki novi vakat, neki novi ljudi, neka nova pravila. Valjda preživimo
Objavljeno:
@fajront emocije,ubi brate pasiva i ovaj led u ljudima.Prostrli su neki strah kao cilim preko nas raja samo tiltuje po coskovima trujuci se kafom.Kad progovoris s bilo kim o ovom sistematskom otupljivanju. mute klik promjena teme momentalno. Jbg nece maca dovuc finog markantnog ciku koji ce rijesit sve nase probleme i pretvorit nas u svedsku preko noci. Mora se od sebe krenuti pa Ne baciti opusak na ulicu pa Ne baciti smece dje stignes Pa Ne birati DEBILE da te predstavljaju pa Ne prodavat dedovinu na prvu, pa skontat malo da se Moze i trebalo bi. Ima jos zdrave raje u Bosni pa ko zna mozda propuh raznese i nesto pozitivno ... peace : )
Objavljeno:
sarajevo je gdje je nekad bilo, samo su ga raskrčmili, i baš tako izgleda. obrni-okreni, odraz je stanovnika, nedostaje šire slike i više svijesti, i tu normalan narod dođe ko neki polusvijet. polusvijet koji stalno nešto gunđa. od izbora do izbora, od protekcije do protekcije, poštenom čovjeku valja preživjeti, a mnogi možda neće dočekati da sarajevo riješi osnovne komunalne probleme.
Objavljeno:
@djevad , svaka čast na komentaru. Ni riječ za dodati a ni oduzeti. To smo mi. Ubi nas promaja :) , a do kada niko ne zna. Ima se još toga i nakon svih ovih godina. Al pameti puste nigdje haman nema. Zameo je vjetar.
Objavljeno:
Vlast koja korjen vuce iz ratno profiterski kombinacija,koja nema problem da potruje 50 dijece u vrticu da bi smjenila direktora, koja na mjesto gradonacelnika dovede polupismenog polupodobnog lika. Vlast koja odgaja podobne krimose po zatvorima da drze vazada napetu situaciju.Vlast koja hrani golemi parazitski familijarni sistem iskljucivo haracem i haramom. Vlast koja drzi gradjane zednim i bijednim, koja nema nacin da obezbjedi normalan ispravan gradski prevoz u kojem necaruju izbacivaci /nekad se to zvalo revizor naplate karata.Vlast koja unistava Zdravstveni sistem tjerajuci nepodobne ljekare iz zemlje, Vlast koja je pokusala prodati vojnu bolnicu,vlast koja je prodala Vrelo Bosne vlast koja je uspjesno zatrovala fekalnim bakterijama izvor rijeke Bosne prvi put otkad rijeka tece,nije pitka na izvoru. i to je normalno. Normalno je zgazit sugradjanina i izac za par dana i isplatit javnom braniocu astronomsku sumu novca. Vlast sine koja insistira na sistematskom zaglupljivanju i usproscavanju stanovnistva. Vlast koja nedozvoljava rad slobodnoumnim medijma. vlast koja ima Rak koji uspjesno siri isti kroz eter. Vlast koja ima uzimace cvaja na svakom raskrscu kad treba pojacati budzet za nova kola. Vlast koja sve ijednom privatniku koji pokusava raditi zdravo i posteno kida nervne zavrsetke kaznama i pravilnicima. Vlast koja nedozvoljava normalan zivot svojim sugradjanima jer lakse je drzat stado na okupu ako imas tor i pse cuvare a vukovi zavijaju iz sume a vruce je pa je korito presusilo ,al sad ce doc coban da nas napoji uvoznom vodom jer u svoju smo se posrali i bacili smece u grm da se nevidi. Kakav narod takva i vlast,prosipanje iz supljeg u prazno neko naplati sve a neko samo zaplati i to je normalno to su Nasi. Nabijem nas u najlon kesu i trehnem s dvanaestog da se dobro raspemo kad poljubimo krnjavi asfalt i tako ce iza nas ostat samo smrad jer je zakazala sluzba za rasciscavanje ostataka masovnih samoubica.Opet nas je iznenadio snjeg koji vec godinama pada siv od smoga i jada ispumpanog iz pluca Nas sviju sto smo dobri i pametni i sve znamo il bar znamo nekog ko nekog zna pa mu se slepamo na papanski ego. Pijaca sine i to buvlja u mutan jesenji dan to smo Mi daleekoooo od postovanja svoje kuce, svog grada, svoje zemlje, svoje vode, svog zivota...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.