Najlepše šta možete ikada da uradite za sebe jeste uprvo to da se potrudite!

Najlepše šta možete ikada da uradite za sebe jeste uprvo to da se potrudite!

Piše: Olja Vido Jakov

             

               Niste dovoljno srećni? Srećni ste ali vam nedostaje još malo sreće , potrebno vam je da bude bolje, nekako je blag osećaj, imate a nemate ... Deca vas čine srećnim , ali  imate potrebu da ne budete samo roditelj zar ne ? Imate želju da skinete kecelju, papuče, da obučete trenerke i patike i izletite iz kuće na dzoging sa drugaricama. Možda bi  decu najradije ostavili kod babe i dede i otišli da gledate film u bisokopu, sa namerom da se ljubite u poslednjem redu i da ispipate njegovo telo bez stida , da ga ljubite u vrat dok vas moli da prestanete. Nemate dovoljno novca , pa naravno kao za maler ste u protekla dva meseca kupili gomilu nepotrebnih stvari , ponelo vas i evo sad ... Želite da kupite karte  i odete vozom do Novog Sada da se prošetete Dunavskim parkom? Zaljubili ste se , možda niste ali postoji neka osoba koja vam je draga , aha postoji. I šta ste uradili da bi ste se bolje upoznali ? Pozvali ste je na dejt, niste? Zbog čega, plašite se da vas ne spakuje u kesu za smeće i izbaci iz svog života pa? Vi niste ni bili u njenom životu ali mogli bi da probate  zar ne? Dosadila vam je sadašnja veza, predugo traje i muka vam je od svega, ne možete više da podnesete iste mirise, isti seks, iste serije, istu muziku, isto lice. Ljubav je odavno nestala, ali nikako da nešto promenite, pokušali ste, pričali ste o tome i ? Ništa niste uradili i dalje ste zajedno ? Jeste li srećni ? Nerviraju vas stare cipele u hodniku koje stoje kod vrata već dva meseca , teško vam je da ih stavite u kesu i iznesete  kod kontejnera? Možda bi neko umesto vas trebao to da uradi? Da nazovete Potrčka? Da li bi neko trebao da živi ovaj život umesto vas? Naravno da ne, dakle šta bi trebalo uraditi ? Za početak reciklirajte sve one psihološke članke iz novina kojima vas savetuju kako da živite a  za novac koji dobijete za prodaju starog papira kupite omiljene žvake i videćete koliko svi ti saveti vrede i koliko ćete žvaka moći da kupite. Onda izbrišite sve linkove i tekstove iz kompjutera čiji sadržaji ukazuju na to kako da živite lepše ? Izbacite sve te maligne optimistične priče o životu, i pozitivnoj psihologiji, istuširajte se, obucite šorc ili pidzamu, nešto u čemu vam je najjudobnije, sklonite nered sa stola, stavite  na njemu kafu, hladno pivo i omiljene cigarete. Pustite muziku koje volite, uzmite jednu olovku i papir i napravite spisak svojih snova, želja, planova. Izbacite iz sebe sve te čežnjive misli koje nosite godinama  i zbog kojih se niste do sada pokrenuli . Sve te misli nešto vrede zar ne ? Vi ih volite zato i tako dugo stoje u vama ,logično zar ne ? Dakle vreme je da se navučete opasno na nešto šta nisu ni lake ni teške droge, ni sedativi , vreme je da se navučete na život ! 

            Svaki put kada osetite da nešto trebate uraditi zato što vredi, ozbiljno se potrudite .  Nije strašno ako se proces pokušavanja završi nepovoljno. Život je i ovako pun neuspeha, nismo sazdani od ludih osećaja sreće. Osećaji sreće su retki, ne traju predugo , oni traju tek onoliko koliko je potrebno da nas potpuno osveže, da nas spreme za novi strat.  Uvek kada osetite da bi nešto mogli , da promenite boju zida, da promenite radio stanicu, ili smao čarape, da pročitate neku novu knjigu, da sredite špajez, da kupite cveće, da obradujete roditelje iznenadnom posetom sa večerom u rukama, da momka izvedete na pivo u njegov omiljeni kafić gde će se videti sa ortacima dok vi uživate gledajući ga tako zadovoljnog... Uvek treba pokušati, ako osetite da vredi, odvojiti malo vremena, naučiti dete da razlikuje boje, smisliti priču, preskakati vijaču, naučiti klince ispred zgrade da igraju školice, obrisati stepenište u zgradi, iznenada se pojaviti i zagrliti nekog koga želite da vidite, priređujte iznenađenja, i sebi i drugima, pozovite ga na dejt, bez straha da će vas ispaliti, plešite dok slušate ulične svirače, volite život i sve ono šta vam on donosi, menjajte se, preselite se, dajte otkaz, pronađite novi posao, krenite na kurs  stranog jezika, učite bez straha da će biti teško, raskinite vezu ako osećate da je nestalo radosti u njoj, otpatite malo i spremite se za velike nove ljubavi, bez griže savesti recite ne, i recite da, budite savesni prema sebi, činite sve ono šta može vas učiniti srećnijom osobom, snažnijom, voljenijom, stičite prave prijatelje, ne plašite se da kažete istinu, ako pogrešite, prevarite, zeznete, ne morate se izvinjavati, to ste vi sa svim manama i vrlinama. Izračunajte koliko ste novca potrošili u proteklih šest meseci na ljude iz vašeg okruženja, koliko ste novca potrošili na neke stvari koje niste želili da kupite ali niste mogli da odolite, i obavezno napravite spisak onih stvari koje ste kupili sebi a da ste se iskreno obradovali zato što ste njihovi vlasnici.

            Znate li kako se u Britaniji  primenjuje program za kokainske zavisnike? Psiholog koji vodi grupu zamoli svakog klijenta da  ujutru kada se probudi i umije glasno tri puta izgovori šta bi danas želeo da uradi  pod uslovom da to ne bude kupovina dva grama naravno. Onda modelira  dan u pravcu ispunjenja želje sa klijentom. Nekada se želja može ispuniti nekada ne, ali oni modeliraju tokom celog dana sa njom, ako je potrebno igraju i na produžetke i sutra i prekosutra, ali ne više od tri dana  zbog sprečavanja  dosade i uvođenja novih sadržaja. Tako sprečavaju depresiju a uvode snagu. Svakodnevno zavisnici od kokaina fizički vežbaju dva puta dnevno po pola sata, to je obavezno, onda imaju zadatak da nacrtaju jednu sliku , i čitaju naglas pola sata deo neke knjige koju  smatraju najdražom. Fizičko vežbanje  daje energičnost telu i duhu, slikanje  razvija strpljenje, a čitanje naglas pojačava koncentraciju  i daje elastičnost mišljenju . Nemaju oni neke metode mučenja , bola,velikih medikamentoznih terapija. Oni sa grupom zavisnika odu na kampovanje u nekoj prirodi na jedno mesec dana  i vrate se kao novi . Promene zahtevaju  dosta vremena, ako ne uspe za mesec dana, uspeće za dva, kada se krene sa prvim kampovanjem postavi se dugoročni cilj  "za dve godine " a taj opseg je dovoljno dug da zavisnike od kokaina ne uvuče u depresiju  već da im otvori dovoljno  vremena za razvoj novih snaga i novih užitaka.

             Zašto sam ovo napisala , pa jednostavno zato što je najvažniji cilj u našim životima biti slobodan ! Zavisni smo od hrane, prejedamo se kao ćemo narednih pet meseci  boraviti u nekom logoru iz 1942 godine. Postajemo zavisno od ljudi koje svakodnevno viđamo,a koji nas  nerviraju i od kojih nam je muka. Teško nam je da upoznamo neke nove ljude , zašto nam je teško? Da li se bojimo samoće? Jesmo li u biti kukavice u tolikoj meri da nam je bolje da se ušuškamo u prljavštinama svog života nego da  počistimo dvorište, deo ispred zgrade ili našu radnu sobu dovedemo do perfekcionizma  u jedan udoban  prijatni prostor za napredovanje.  Šta je problem ? Da li je moguće da nam je teško da operemo sudove, da uključimo veš mašinu, odvojimo čiste od prljavih stavri, ispeglamo košulju, i postajemo svakodnevno sve samostalniji. Da li je zaista toliko teško ne trošiti novac na gluposti i stvari koje nas uništavaju i krenuti sa nekim vidom štednje  ne bi smo li sebi kupili bolji auto, stan ili neku vikendicu. Šta smo mi u stvari stekli za ovih deset, dvadeset godina?  A koliko smo mogli da steknemo da smo se samo usudili da se potrudimo ? Želimo da imamo porodicu , decu, da naučimo da kuvamo  perfektne čorbe od povrća, da spremamo pečurke, sve šta želimo možemo ! Za zdrav srećan normalan genijalan život je potrebno mnogo manje nego što možemo da zamislimo. A možemo sve , za početak je dovoljno da pogledamo svoje lice i telo u ogledalu i da kažemo šta želimo sa sobom da uradimo. 

            Šta je na vašem stolu sada u ovom trenutku ? Samo cigarete i gomila nepotrebnih stvari, prljav tanjir od ručka, krpa,puna piksla, stare novine,punjač za telefon... ?  Još uvek čitate tekst dok vam stoji krš na stolu ? Ovde napravite pauzu, ustanite, prošetajte do frižidera, izvadite jedno hladno pivo, skuvajte kafu. Uzmite jedan papir i olovku, kao što smo se dogovorili u prethodnom delu teksta.  Nije važno ako do kraja teksta nedostaju samo dve rečenice, ostavite ih, napravite sebi presto, stavite sebe sa svojim neodvojivim životom na pijadestal. Tako ! Opet nešto malo nedostaje, aha, e to su te dve rečenice , ove na samom karju, to ste vi, to je ono malo šta donosi lakoću postojanja ,ono najlepše !  Zato kažem : 

            Budite slobodni, ostvarite svoje snove i napravite sami neke nove magije koliko god godina da imate. Najlepše šta možete ikada da uradite za sebe jeste uprvo to da se potrudite! Probajte, nije teško!  A donosi neviđenu lakoću postojanja i življenja !  Probajte, nije teško, samo se malo potrudite ! I dok popijete kafu i pivo ukus života će postati mnogo drugačiji verujte mi na reč ! 

Komentari na blog (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.