Parama za izgradnju seoske infrastrukture radi se grijanje rogatičkim opštinarima

Parama za izgradnju seoske infrastrukture radi se grijanje rogatičkim opštinarima

Piše: Karabaja 2

 

Umjesto da sredstva koja se na račun javnih prihoda opštine uplaćuju po osnovu korištenja drvnih sortimenata troši, kako je decidirano navedeno članom 89. stavom 2) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 60/13) „za izgradnju, rekonstrukciju, i ogržavanje infrastrukture i drugih objekata na ruralnim područjima jedinica lokalne samouprave sa koje potiču prodati drvni sortimenti“ načelnik opštine Rogatica iz SNSD-a Milorad Jagodić ovim parama uvodi centralno zgrijanje u zgradu Opštine Rogatica.

Zakonom je predviđeno da se ova sredstva mogu koristiti samo na seoskim poručjima sa kojih se siječe i prodaje šuma, i to na osnovu Programa na koji saglasnost daje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a usvaja ga Skupština opštine Rogatica.

Nemoguće je doći do tačne informacije da li je Ministarsvo grubo prekršilo Zakon o šumama dajući saglasnost da se pare umjesto, kako Zakon nedvosmisleno određuje, potroše na ruralna područja sa kojih se šuma siječe nego na grijanje opštinske administracije, ili je predlagač, načelnik opštine, Ministarstvu na saglasnost dao jedan Program, a sasvim drugi podmetnuo odbornicima na usvajanje.

Posebnu dimenziju ovom ruganju zakonima RS daje činjenica da je prije sjedanja u fotelju načelnika opštine Rogatica Milorad Jagodić bio dugodišnji direktor Šumskog gazdinstva „Sjemeć“ sa koje ga nije mogla otjerati ni „sila zakona“ gdje kaže da se u penziju mora ići sa 65 godina života i 42 godine radnog staža, i da Jagodić odlično poznaje ovu oblast.

Upitno je i to da li se centralno grijanje „opštinarima“ uvodi parama iz sječe za 2017. ili 2016. godinu, jer je tokom cijele prošle godine Jagodić, sa pozicije direktora ŠG, sprečavao da se budžetu opštine doznače sredstva od 600.000 KM  od prodatih drvnih soortimenata sve dok kamate nisu narasle na preko 100.000 KM. Tek kad je sjeo u načelničku fotelju Jagodić je ove pare prebacio budžetu opštine, i sada ih umjesto za razvoj seoskih područja sa kojih se siječe šuma i prodaje troši da zimus ugrije opštinsku administraciju u centru Rogatice. A broj zaposlenih, uz skoro svakodnevna zapošljavanja članova SNSD-a, opasno se približava trocifrenom broju, iako po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi rogatičku Opštinsku upravu sljeduje svega četrdesetak administrativaca.

Takođe „bode oči“ i to da se od ukupno 6 stavki  „Programa korišćenja sredstava od naknada po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u 2017. godini“ samo 2 odnose na ruralna područja, a čak 4 na investicije u najužem centru grada, a da je Ministarstvo šumarstva dalo saglasnost na sve to, a odbornici SO su to usvojili.

Komentari na blog (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.