Slike iz politike nekog sumornog doba

Slike iz politike nekog sumornog doba

Piše: Zokstuzla

Dan Prvi

Udarna vijest u ovoj komplikovanoj zemlji ovog 05.12. je da je neki službenik Predsjedništva izvrijeđao dvije novinarke upotrijebivši politički nekorektne termine da iskaže svoje neslaganje sa prijepomenutim, pa pošto valjda nema nekih drugih argumenata ili mu je bilo mrsko da ih sluša, on opalio onako malo "po narodski" da se zna da on to kao ne odobrava. 

E sad...digla se hajka i napadi na tog anonimnog službenika ( anonimnog zato jer on nije bitan u ovoj priči ) neki ga podržavaju, neki ga napadaju, prijeti se otkazima i tako to ide...

Pitam se, a pitam i vas, imamo li mi mozda nekih drugih, drugacijih, mozda vecih problema i tema za razgovore ? 

Da, naravno, on je napravio grešku i neka za svoju grešku odgovara. Tačka. Idemo dalje. A dalje bi moglo biti, ako baš neko hoće da se bavi ovom temom, ima li u našim državnim institucijama neko pravilo, propis, kodeks ponašanja, imaju li naši državni i javni službenici, uključujući i one visoko pozicionirane neka pravila koja bi ih natjerala da malo razmisle prije nego što bilo šta javno izjave ? 

Ako to nešto postoji, hajde da vidimo šta tu piše ? Ko je to pisao i kada ? Postoje li sankcije i kakve su ? 

I kad se to sve ispriča, ispriča i ispriča, onda se ta priča završi, jel ? Uradi se analiza, utvrdi se šta ima a šta nema, i svima koji požele malo da se "opuste" pošalje se jasna poruka da to tako baš i ne ide...

 

A sutra, hoćemo li sutra o nekim drugim stvarima ? Hoćemo li malo o zapošljavanju, o mladima koji bježe iz ove zemlje, hoćemo li o politici i politikama koje nas gnjave i porobljavaju godinama a nista nam pametno ne donose ? 

 

Možda i hoćemo, ako se ne pojavi neki novi anonimus koji će reći ili uraditi nešto dovoljno "strašno" da nas to malo više zainteresuje od ovih stvari o kojima razmišljamo, a skoro nikada ne govorimo. 

Sutra je drugi, novi, nadajmo se bolji dan. 

Komentari na blog (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.