MIR BOŽJI HRISTOS SE RODI

MIR BOŽJI HRISTOS SE RODI

Piše: Olja Vido Jakov

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa,

ni nacionalnog ni pojedinačnog,

koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi."

-Patrijarh Pavle -
                Tebi, baš tebi , želim ti slobode u svakom pokretu, hrabrosti da govoriš istinu jer istina jeste lek, laž umanjuje čoveka, nagriza ga i šteti, unosi nemir i nesklad u mislima. Želim ti da budeš toliko veliki čovek da možeš da oprostiš , da možeš da ozdraviš od bola u procesu opraštanja i činiš dobro, mnogo dobrog. Da voliš , da voliš čisto kao dete, da se zaljubljuješ u vožnju biciklom, u prirodu, u poglede prijatelja, u muziku, u ljude . Da otkrivaš i učiš, da napreduješ , da putuješ, da savladaš prepreke na koje budeš nailazio. Da ti lice bude lepše, srećnije, da sjaj u oku bude najlepša odlika tvog duha. Da smisao za humor i prepoznavanje lepote postane svakodnevna kreacija vremena, da čitaš, da slikaš, da budeš ostvareno ljudsko biće , da čuješ i svoje misli i svoja osećanja, da sam sebe razumeš. Da umeš vešto da odgovoriš na pitanja koja ti postave , da dobiješ odgovore na pitanja koja postavljaš. 

                Želim ti da izbegneš lenjost, da uvek imaš volje da se pokreneš , da uradiš, da završiš započeto, da se usudiš i da postigneš rezultat kojem težiš. Da se tuge dostojanstveno prevazilaze, da se ne svetiš, da ne kriviš druge za neke okolnosti koje ti ne odgovaraju već da težiš ka tome da stvoriš nove okonosti koje su kvalitetnije i mnogo povoljnije. Da poštuješ i dobijaš poštovanje, da kritiku primiš kao pohvalu , da te postiče ka višem i naprednijem. Da se ne plašiš promena, da promene budu lekovite , da bude novih izazova i novih podviga. Da se ima šta uvek podeliti, jabuka, čaša vina, hleba, vremena, osmeha, zagrljaja, lepih želja, podrške, pažnje, jastuka, pokrivača, poverenja. Da se sačuvaju stara prijateljstva i steknu nova. Da se popravi pokvarena slavina, uspešno spremi sutlijaš, pita sa višnjama. Da prostor u kojem živiš bude čist, uredan, da ti pričinjava zadovoljstvo da ga podeliš sa sobom i drugima. Da se kaže roditeljima da ti znače, da ih voliš, da si zahvalan za sva ona divna sećanja koja ulivaju snage i bude naše radosti. Dobrodušnost da postane jedna od lepote vladanja. Da padneš, jer svaki pad nas nauči kako se podiže i oporavlja, koliko je zemlja i stabilno tlo pod nogama važno i koliko je lepo ustati i ispraviti se. Da bolje i više razumemo one koji ne mogu, ne znaju i koji odlaze. Da plačemo, da se pokajemo i da ne zaboravimo da kažemo "Izvini". Da znamo da zamolimo i da se zahvalimo. 

               Želim ti da ne bude ljutnje ako se nema, ako zafali, ako treba da se istrpi. Da ne bude velikih razočarenja , da se obuzda potreba da udariš , da zlu ne uzvraćaš istim, da ga ne umnožavaš, da budeš ono najlepše šta jesi. Da otvoriš dušom svaki novi dan, da udahneš predvečerja i da osvetliš sve one nove neotpakovane motivacione podsticaje koji ti omogućavaju da stvaraš ! Da osmišljavaš ! Da budeš u blagosti nagrađen mirom za svaki trud. Da s ljubavlju u skladu postaješ vredan i da vrednuješ! Da veruješ u sebe i u svoje znanje ! 

              

MIR BOŽJI HRISTOS SE RODI ! 

Komentari na blog (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.