Za i protiv kotlova na pelet

Za i protiv kotlova na pelet

Piše: Peja

Svakome od nas dođe trenutak, nakon neke ozbiljnije kupovine, kada se pitamo, sami sa sobom preispitujemo, zašto, o zašto, li smo kupili, to što smo kupili? Treba li nam? I zar je moralo baš toliko da košta? Da se ne biste naknadno živcirali, brinuli o svojoj investiciji i izboru, nije na odmet pre kupovine uzeti papir i napraviti listu za i protiv. Pišite sve što vam padne napamet, svaku informaciju do koje dođete, bilo u razgovorima sa prijateljima, bilo pomoću interneta, i na koncu donesite informisanu odluku. Rešićete se naknadnih glavobolja, i samo uživati u pametno potrošenom novcu.

U svakom domu jedna od najozbiljniji budžetskih stavki je naravno grejanje. U poslednje vreme na tržištu je sve više dostupnih opcija, i napraviti pravi izbor nije nimalo jednostavan zadatak. Kolika su početna ulaganja, koliki mesečni izdaci kasnije, koliko košta održavanje? Uklapa li se baš taj sistem u to kako ste zamislili estetski da vam izgleda kuća? Jedan od sve popularnijih načina grejanja je grejanje pomoću kotlova na pelet. Da li je to pravi izbor za vas ili ne, pokušajte da otkrijete u našim za i protiv argumentima.

Prednosti kotlova na pelet

Grejanje na pelet nije više samo način zagrevanja šporeta koje koristite za kuvanje. Kotlovi na pelet se sada koriste podjednako u domaćinstvima i poslovnom prostoru, uz sav komfor na koji ste i inače navikli pri izboru konvencionalnijih  izvora toplote. Preko milion korisnika širom Evrope dovoljan su pokazatelj funkcionalnosti i isplativosti korišćenja kotlova na pelet.

Za svakog ko je posvećen korišćenju obnovljivih izvora energije, i ko odsustvuje u toku dana po više sati od kuće, kotao na pelet je dobar izbor. Kotao možete da napunite peletom, i u zavisnosti od njegove veličine, možete biti mirni danima. Pelet je generalno ekonomičniji od ulja, propana ili struje, i kao i tradiocionalno drvo, spada u obnovljiv izvor enegije. Cena peleta ne oscilira kao što je recimo slučaj sa uljem ili gasom, tako da je moguće napraviti procenu troškova na višegodišnjem nivou.

U poređenju sa standardnim šporetom na drva, ukoliko kupite šporet koji koristi pelet, rešili ste se problema seče drveta, skladištenja i unosa svakodnevnog u domaćinstvo. U gorionik samo sipate pelet, i to je jedina stvar koju treba da uradite u toku dana, jer je dovoljno samo jedanput naložiti šporet peletom da bi on odavao toplotu tokom celog dana.

Pelet sagoreva čisto i efikasno, i pelet je lako skladištiti, jer jedna tona peleta zauzima 2.5 kubna metra prostora, dok suma  ogrevnog drveta potrebna za proizvodnju ekvivaletne količine toplotne energije, zauzima 3.5 kubna metra.

Još jedan podatak za sve ljude kojima su pitanja ekologije i očuvanja planete Zemlje bitna - pelet može biti napravljen od materijala koji u protivnom ne bi mogli da budu iskorišteni ni za šta drugo - otpadaka iz fabrika nameštaja, ili obrada drvene građe.

Mane kotlova na pelet

S obzirom da se pelet pravi od kompresovanog drveta, on je skuplji od običnog drveta koje koristimo za ogrev. Ovo je posebno bitan faktor za ona domaćinstva koja ogrevna drva ne kupuju. Pre nego li instalirate kotao na pelet, proverite njegovu cenu u vašem kraju, kao i dostupnost.

Pelet se prodaje u pakovanjima od po 20 kilograma, i to nekada može biti problem za rukovanje.

Komentari na blog (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.