Novi Nervozni poštar: Esencija bosanskoga čovjeka

Novi Nervozni poštar: Esencija bosanskoga čovjeka

Piše: Ivan Dodig

Narodne umotvorine su uvijek imale veliki značaj i važnost u narodu. Tako ima ona jedna koja govori da “kad prolaziš kroz Bosnu ne pjevaj…” jer su pjesma i pjevanje nešto što se bosanskome čovjeku utkalo u gene. Bosna je bolan to.

Nitko nikada nije pitkije opisao esenciju bosanskoga čovjeka kao što su to učinili momci iz Nervoznog poštara u svojim slikopisnim tekstovima ljudskih sudbina i najrazličitijih emocija. Sjetimo se samo njihovog veselog komšije Marka ili ultratalentiranog Lepog Zajka. Na skoro svaku njihovu pjesmu može se napisati odličan scenarij za igrani film.

O ideji i nastanku grupe već je mnogo toga napisano i čitatelj namjernik se može informirati više na internetu. Okrenuti ću se najnovijem izdanju ove grupe, albumu naslovljenom “Nervozni poštar 2017” koji je svjetlo dana ugledao u produkciji BN Musica.

Album sačinjava osam novih pjesama, od kojih bi izdvojio pjesmu “Mala rospija”, te dva stara hita “Ženim se” i “Salko dinamitaš”. Pjesme je napisao Fadil Šabović, osim numere pod nazivom “Sevdahom sam goru okitio” čiji je autor Mijat Božović.

Kako zvuči Poštar u vremenima Instagrama, električnih automobila i brze hrane poslušajte ovdje.

Da Poštar svoju publiku njeguje godinama, unatoč turbulentim vremenima u društvu, ali i u grupi, pokazao je koncert u Novom Sadu gdje je odličnim svirkom Poštar najavio svoj veliki povratak. Danas, kada ljudi manje pišu i šalju pisma, kada je sve nešto instantno, u moru loše muzike, raduje me novi Poštar, nervozan i oštar. Možda ih je malo uzelo vrijeme i nagrizle godine, ali je novi album jedan od najvažnijih muzičkih ostvarenja u 2017.

Komentari na blog (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.