Sredoje Starići, Dušmanke Majkićkeim i slične prokaemovske patriote

Sredoje Starići, Dušmanke Majkićkeim i slične prokaemovske patriote

Piše: Karabaja 2

Sredoje Starići, Dušmanke Majkićkeim i slične prokaemovske patriote

Piše: Janko Janković

Ponukan komentarom na Fejsbuku SNSD-ovog bota Srdjana Markovica, koji je na moju opasku da je Sredoje Nović odavno morao biti u penziji prokomentarisao „isto kao i Dragan Mektić“ upustio sam se u jednu, istina amatersku, analizu kretanja u karijeri Sredoja Novića. Orijentaciono sam izračunao kada je to Nović morao biti u penziji i koliko je inkasirao para poreskih obaveznika nakon isteka zakonskog roka.


Umjeso uvoda da napomenemo da svaki građanin RS nakon koji napuni 40 godina radnog staža i 65 godina života MORA ići u penziju, makar je ispunio samo jedan od ova dva navedena uslova.


Sredoje Nović rođen je 14. februara daleke 1947. godine. Radni odnos zasnovao je 1970. godine Od 1970-e do 1992-e godine prikupio je 22 godina radnog staža. Plus još nekoliko godina beneficija, jer je veći dio tog staža radio u službama u kojima se na godinu radnog staža dobiju još 3 mjeseca; to je nekih 25 godina staža. Sa priznatim duplim stažom za učešće u ratu 1997. godine imao je 33 godine staža. S obzirom na činjenicu da je i poslije rata radio u službama u kojima na svaku radnu godinu dobije još 3 mjeseca, punih 40 godina staža imao je negdje oko 2002. godine. Po važećim zakonima, po kojima se u penziju mora ići sa ispunjenim jednim uslovom, od kojih je jedan 40 godina radnog staža, a drugi 65 godina starosti, Sredoje Nović u penziju je morao ići, pazite – morao, zakon decidirano kaže da se u penziju MORA čim se ispuni jedan od uslova, negdje oko 2002. godine.


Pa neka je ova računica aproksimativna i manjkava, traljava i loša, ali... Sredoje Nović godinu 2012. Nikako nije mogao dočekati u stalnom radnom odnosu. Po sili zakona Nović je MORA ići u penziju, jer je ispunio OBA zakonska uslova za to. Pazite – OBA- a samo jedan ispunjen uslov obavezuje da se ide u penziju, ponavljam to i ponoviću koliko hoćete puta. On je tada imao 65 godina starosti i... sa beneficijama i ratnim stažom, bratbratu oko 50 godina radnog staža. Pretpostavljam da se rata odrekao, i smanjio tih 8 godina, a sumnjam da će se odreći ostalih prinadležnosti koje mu pripadaju po tom osnovu. Opravdano sumnjam zbog onog što je uradio kasnije.
No da prije toga vidimo šta je on radio za to vrijeme. Od 1998. godine obavljao je dužnost načelnika SDB RS, a zatim sve do 2011. funkciju ministra unutrašnjih poslova RS.


Nović onda prelazi na „mrske“ „državne jasle“nivo vlasti BiH, gdje i danas radi. Idemo redom. Od 2002. godine obavlja dužnost direktora SIPA-e, a zatim, u dva mandata, obavlja funkciju ministra civilnih poslova u Savjetu ministara BiH. U toku obavljanja ove funkcije na pamet mu pada da bi i on nekada morao otići u penziju, pa podiže otpremninu u iznosu od 28.000 KM, odlazi u penziju na jedan dan, potom do kraja mandata obavljao ministarsku poziciju u Savjetu ministara, ali kako nije želio da otkriva detalje, ostalo je nejasno u kom statusu je završio taj mandat u izvršnoj vlasti.


“Sve je jasno u zakonu sve stoji u dokumentima, ništa dakle nije sporno i ništa nije mimo zakona. Iskoristio sam svoje pravo, iznost je naveden u papirima”, rekao je tada za ATV Sredoja Nović.

 

Od 2014-2018. godine Sredoje Nović obavlja funkciju poslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, iako sa 72 godine životne dobi, ili za ove godine se slobodno može reći i „godine starosti“. Čiča! Đed!


Pošto od 2002. pa sve do okobra 2018. godine Sredoje Nović platu prima sa „državnih jasala“, a ona ne može iznostiti ispod 3.000-4.000 KM računica izglededa ovako: 16 godina puta 4.000 KM jestejednako 64.000 KM, plus 28.000 otpremnine jestejednako 92.000 KM, plus razne komisije jestejednako dobrano preko 100.000 KM koje je Sredoje Nović naplatio od nas, poreskih obaveznika, poptuno nepravedno, a on kaže po zakonu, u godinama nakon kad je morao biti u penziji.
Ponavljam, dozvoljavam da ova računica ima grešaka, ali... tu je to negdje; makar suština je tu.


Svaki put kad Milorad Dodik prestavnike opozicije u zajedničkim organima BiH nazove „izdajnicima“ „poturicama“ „peobosancima“ i časti drugim sramnim epitetima, ja u pozadini toga vidim jedino žal sa izgubljneim parali-pozicijama na kojima su njegovi Starići, Majkićkeimja i drugi metuzalemi mogli ubirati stotine hiljada KM i bespogovorno slušati sve što im naredi; njemu apsolutna vlast, a njima apsolutna lova; i sva djeca pozapošljavana na sličnim pozicijama.

 

A ti, moj dijet 
(Semberci za dijete kažu „dijet“)
idi u svijet!
šta čekaš,nezaposlen si, 
a već imaš trideset i pet!?

Neka rade oni sa sedamdeset i dvije,
A ti, dijete, bježi prije dok ti kasno nije!

Ovo je privatna država, samo za njih i njihovu djecu-sline,
a ti idi, idi, Idi... idi i ne okreći se sine...

Komentari na blog (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.