OPŠTINA KNEŽEVO STIPENDIRA POPOVE

OPŠTINA KNEŽEVO STIPENDIRA POPOVE

Piše: Blogeraš

U vremenu kad sa svih strana čujemo kako nemamo kvalifokovane radne snage i kako bi obrazovni sistem trebalo uskladiti sa zahtijevima privrede i tržišta. Kako bi deficitarna zanimanja trebala imati prioritet pri upisu, finansiranju i stipendiranju, optšina Kneževo u Republici Srpskoj stipendira i dva studenta bogoslovije[1].

 

Ne bi čudilo ni da je ovakva odluka potpuno zasnovana u zakonu, pa ni da druge opštine pa čak i ministarstvo Obrazovanja  Republike Srspke stipendiraju ovakve studente.

 

Ni iznos novčanih sredstava koja će ova opština utrošiti na stipendrianje popova nije veliki, pa im sa te strane i nije nešto zamjeriti. Oni, pa ni ostali studenti sa liste najvjerovatnije neće dobiti cjelokupan iznos, kako to u ovoj opštini inače i biva. Ova opština ima problem sa transparentnošću, kako u svemu, tako i u dodjeli stipendija. Često ili nikako nije bilo jasnih kriterija za bodovanje. Nekada bi, zavisno od toga da li je izborna godina ili se sprema opoziv načelniku, a po čemu je ova opština poznata, stipedniju dobili svi studenti koji su konkurisali. Zbog toga, a i zbog hroničnog nedostatka novca u buzdžetu opštine, ili samo zbog samovolje načelnika,  isplata stipendija bi i dolazila u pitanje.

 

Opština Kneževo spada u red izrazito nerazvijenih opština u Rebublici Srpskoj. Zadnji popis je pokazao da je jedna od dvije ili tri optšine sa najviše nepismenih.

Postavlja se pitanje kako će dva popa na bilo koji način pomoći razvoju ove opštine?Pobroju popova i studenata bogoslovije ova opština bi bila među najrazvijenijim, ako je to kriterij.

Da li bi opština onda stipendirala i studente islamske, katoličke ili neke druge teologije?

 

I da li je možda zbog “ugroženosti” srpskog nacionalnog i vjerskog indentiteta u koje nas vlasti i sretstva informisanja naše republike neumorno nastoje uvjeriti, pa i zbog ove najezde Arapa i Turaka, evo baš i u ovu opštinu, zanimanje popa ipak deficitarno i strateški važno?

 

Mislim, šta uopšte može opravdati trošenje janvih sretstava za stipendiranje popova?

 [1] http://opstinaknezevo.org/wp/wp-content/uploads/2018/02/Приједлог-ранг-листе-за-додјелу-студентских-стипендија-за-школску-2017-2018-годину.pdf

Komentari na blog (1)
Objavljeno:
studenti ko i svaki drugi. ako bogoslovija postoji kao legitiman fakultet, nema tu šta da se pravi razlika. imamo mi dovoljno i filologa i filozofa i ekonomista, a to, šta će ko da radi sutra sa diplomom, nemamo pojma. možda će baš neki fin bogoslov da učini mnogo lijepog, a baš neki ekonomista ili filolog da prne u čabar. podsjeti me ovaj tekst na televizijski prilog od prije desetak godina kad je neki novinar snimio taster od interfona na kojem piše Dodk uz poruku - zamislite, u srcu Baščaršije živi neko ko se preziva, ni manje ni više nego Dodik! tako ispada da se nit smiješ prezivat kako bilo, nit smiješ upisat fakultet koji hoćeš ako ne želiš da te neko ne počne javno prozivati i stavljati u ne baš prijatne kontekste.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.