POZITIVNA DISKRIMINACIJA NA REPUBLIČKO-SRPSKI NAČIN (OBREN PROTIV DISKRIMINACIJE)

POZITIVNA DISKRIMINACIJA NA REPUBLIČKO-SRPSKI NAČIN (OBREN PROTIV DISKRIMINACIJE)

Piše: blogeras

Jos nije ni provedena odluka Sejdic-Finci. Bošnjacima se u Republici Srpskoj ne priznaje pravo na jezik. Bošnjačka djeca u Vrbanjcima u Kotor Varošu idu u školu koja se zove Sveti Sava, a pri tome im nije dozvoljeno da izučavaju „nacionalgnu grupu predmeta“. Slično je u osnovnoj školi Petar Kočić u Konjević Polju u Srebrenici. Ne bi čudilo da u tim školama postoje i spomen ploče poginulim borcima Vojske Republike Srpske. Da ne pominjemo nenu Fatu Orlović koja u svojoj avliji ima crkvu, iako u selu nema Srba.

 

I sad kad jedan srpski načelnik izjavi da bi u nekoj školi Bošnjak trebao biti direktor zbog toga što je preko 60% djece bošnjačke nacionalnosti, onda izjava mora odjeknuti u javnosti. Za neke je to vrhunac humanizma, a za druge je to ravno izdaji, i gore od toga može biti jedino da se prizna genocid u Srebrenici.

Dočekali smo i to da jedan SDS-ovac brani prava Bošnjaka. Kako bi se samo proveo da je ovo rekao 1992. godine? A nije dugo trebalo ni SNSD-ovcima da na čelu sa mladom Sanjom Vulić koja svojim nastupom predstavlja idealan tip i primjerak člana ove partije i koja svojom energijom ambicijom prijeti da zasjeni čak i Stašu Košarca, koji je veći Dodik od samog Dodika, uzvrate, optuže i demantuju.

 

Zaista je za ovaj tekst manje važno to što je jedan direktor škole odbornik i član jedne partije. Više je važno to što taj direktor “kritikuje aktivnu vlast” u Doboju. I izgleda da u tom grmu leži zec. Zar bi neko normalan mogao povjerovati da se jedan SDS-ovac zalaže za prava Bošnjaka? Ili opet da SNSD-ovci brane međuetničku “harmoniju” koja vlada u toj dobojskoj školi?

 

I pozitivna diskriminacija je diskriminacija. Svaka diskriminacija je glupa. Kako još da napišem? Ali neka diskriminacija može biti opravdana ukoliko se neke isključene i obespravljene i manjinske grupe nastoji uključiti u društvo i pružiti im jednake šanse.

Da je ovo Obren Petrović izjavio 1996.godine ili nekoliko godina poslije ova bi izjava i imala smisla. Ali u 2018. godini ova izjava moze biti samo diskriminatorska, čak iako se izmu u obzir Republičko-Srpske prilike.

Komentari na blog (5)
Objavljeno:
Dobojlija, brzo je pisan tekst pa mi je tek sad jasno da čitalac nece lako razumjeti poentu.. Ne branijm ja Obrena.. Naprotiv.. A komentar sam objavio čim sam ga vidjeo..
Objavljeno:
Šta je BUKA ne valja komentar, a? CCCCC Čovjek bi rekao da ste vi demokratični, kad ono, vidi, niste. Ne uklapa se u mantru, tj, ne sviđa se onima koji vas plaćaju. Razumijem, morate štiti svoji priliv novca.
Objavljeno:
Blogeraš, ništa što si napisao ne pije vode! Obren Petrović ne traži da Bošnjak bude direktor zato što poštuje prava istih nego zato što za sada jedini odbornik kojeg ne može da ušutka u lokalnom parlamentu je, gle čuda, direktor te škole. Obren je gađajući njega uvrijedio sve zaposlene u kolektivu i sve đake izjavom da u toj školi postoje međunacionalni problemi, a što su zaposleni predvođeni učiteljicama i roditeljima Bošnjacima decidno demantovali! Drugo, Obren je krenuo na tu školu zato što mu Murvet Bajraktarević sadašnji predsjednik Skupštine grada Doboja to traži zauzvrat njegove podrške Obrenu za mjesto u parlamentu BiH. Pišeš ovo. "Kako bi se samo proveo da je ovo rekao 1992. godine?" Trebao bi da znaš da je on te 1992. bio šef policije u ratnom Doboju i da svi koji su se loše proveli, proveli su se po njegovom naređenju, odobrenju i nečinjenju! Mogao bi ovako do prekosutra, ali... Samo da dodam da je zanimljivo pratiti kako svi koji kažu nešto protiv "baje" odmah, bez ikakve provjere činjenica, postanu borci za slobodu, pravdoljublje i sve ostale superlative! Obren Petrović je sinonim za kriminal, nepotizam, lopovluk, nesposobnost, poltronstvo .... Svi mi koji živimo u Doboju to znamo, za razliku od vas. Svako dobro želim!
Objavljeno:
Ok od kad to nacionalna pripadnost djaka odlucuje ko treba da bude direktor skole? Ko ima pravo da diskriminise osobe koje imaju odgovarajuce kvalifikacije da obavljaju tu funkciju na osnovu nacionalnosti? Jel Petrovic prica o demokratiji ili pravilo vecine? Petrovic prica o diskriminaciji na takav nacin da diskriminise druge. Uostalom postoje pravno uredjeni proces za dodjelu funkcije direktora skolske ustanove gdje glavnu rijec vodi Ministarstvo prosvjete.
Objavljeno:
Dok se mnogi posipaju pepelom,gos.Obren (feniks) izlazi iz pepela,razmislja i govori normalno.Bravo!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.