KOJI JE DANAS DAN?

KOJI JE DANAS DAN?

Piše: brankica

Nikad veće polemike nećete čuti nego na današnji dan. Ok, ok možda malo pretjerujem. Današnji dan je srijeda, datum je 14.2.2018. godina, a praznik je? E, tu smo. Danas je po pravoslavnoj vjeroispovjesti Sv Trifun, zaštitnik ljubavi i vina. A, po katoličkoj vjeroispovjesti je Dan zaljubljenih, Sv Valentin.

Ajmo sad polako. Zaljubljeni će da kažu kako je svaki dan, Dan zaljubljenih, ali i oni koji nisu zaljubljeni, isto će to da kažu. Sv Trifun je izgleda samo teškim vjernicima ili onima koji slave slavu. Ako je svaki dan, Dan ljubavi, logika kaže da je onda i danas, bez izuzetka.

Dan k'o i svaki drugi, a ljudi isparanoisani na sve strane. Eto tako bih ja opisala ovaj dan. Momci i djevojke kupuju poklone za praznik jer se vole, to je dokaz ljubavi i izlazi se vani da se proslavi praznik. To tako treba!

Ovaj praznik je svima na planeti, ne samo onima koji su katolici. Svi ga slave, tj. slave ga oni manje sarkastični ili što bih ja rekla, romantici. Vjera najmanje ima veze sa tim. Ako pitate neke od njih, rećiće da su vjernici ali da slave taj dan. Paradoks.

Najbitnije je da se izjasnite koji je za vas praznik danas, to se mora znati. Jer ako niste zaljubljeni, nemate fotografisane poklone na društvenim mrežama, znači da vas niko ne voli i da trebate pasti u depresiju. Ok, šalim se. Ne trebate ali obično gledajući sav taj sjaj, dosta djevojaka poželi da su i njihovi momci romantični i da su i one dobile neke od tih poklona.

Kad' ćemo da naučimo da sve što se prikaže na društvenoj mreži, nije tako? I da jeste, zašto bilo ko hoće nešto što neko drugi ima? Tata mi je često znao da kaže „Gledaj sine šta ti imaš, a ne neko drugi“. A, sad je takmičenje, ko šta ima i ko je više dobio.

Dan zaljubljenih se svede na jedan marketinški potez, dobro odrađen i ako ništa bude dosta popusta na razne proizvode. Nisam protiv ljubavi, nisam ni protiv slavlja. Nisam protiv ničega. Ljubav nema vjere svakako. Tako da,volite se, koji god dan da bio, HEJJJ PA ČAK I DANAS.

Nazdravite uz vino, sjetite se lijepih trenutaka, pokloni su svakako manje bitni. Pregrmite ovaj dan ako ste sami. Izađite sa prijateljima. Ostanite kod kuće, gledajte film. Radite što i inače radite. Dan je stvarno ali stvarno ko i svaki drugi dan!

Komentari na blog (1)
Objavljeno:
Zbog ovako lepog teksta, poželi čovek da veruje u ljubav, a ne u religije.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.