Tajno glasanje je zajebana stvar

Tajno glasanje je zajebana stvar

Piše: P.O.S.M.A.T.R.A.Č.

 

Poruka za one koji pretenduju da dobiju bošnjačke glasove: nikad, ali baš nikad ne gradite izbornu kampanju na uvredama prvog predsjednika Republike Bosne i Herecegovine.

Proteći će još vode i Drinom i Unom i Bosnom i Neretvom i svim drugim rijekama kao što je i do sada, ali bošnjački narod, naravno ne sav, ali ogromna većina uvijek će u srcu čuvati uspomenu na rahmetli prvog predsjednika.

Ta većina je taman dovoljna da kazni na izborima svakog ko o prvom predsjedniku laži širi,

Zato, molim lijepo zapamtite, o živima možete pričati šta hoćete. I da su lopovi, i da su  korumpirani i nesposobni, ali o prvom predsjedniku trebali ste govoriti sve najljepše. Naravno, ako mislite dobiti koji glas. Mislim da je od oponenata jedini Dino Konaković to shvatio i uradio i naravno nagrađen je za to.  

Ovi izbori su definitivno pokazali i da mediji više ne kreiraju javno mnjenje. Njihova slabost, nepismenost pojedinih novinara i zloupotreba javnog prostora razbila im se o glavu. Namještene ankete, bombastične izjave i obećanja očito nisu pili vode.

Tajno glasanje je zajebana stvar.

Ah, da...sad će mnogi kao i u kampanji pričati da je narod stoka, ovce koje idu za čobanom po inerciji. Pa, dobro, pričajte. Ko gubi ima pravo i da se ljuti.  Sad će vam narod i oprostiti takve izjave, odnosno neće se ni osvrtati na njih, ali u kampanji...U kampanji  kandidatima ne priliči da te i takve stvari govore jer od tih istih ovaca očekuju da glasaju za njih. Dakle, očekuju da narod- ovce umjesto za „onima“ idu za „njima“(!?) Paradoksalno, zar ne!?  

Ako jedna stranka ili kandidat ima desetinama hiljada glasova, ma čija god ona bila, onda molim lijepo, vi nadobudni, ne smatrajte se ni pozvanim ni prozvanim  ni odgovornim da mene ili nekog drugog građanina ove države prosvijetlite i osvijestite i to na način da meni odnosno nama sasipate u lice uvrede. Radije pogledajte sebe. Analizirajte, ako želite i dalje u politiku, biračko mjesto po biračko mjesto. Analizirajte kampanju i vidite šta ste ponudili, radili i govorili vi, a šta oni koji su dobili najviše glasova. Dosta samoljublja. Pojedinci nikako da shvate da njihova vrijednost u narodu kao pojedinca nije ista kad djeluju sami i kad djeluju sa hiljadama drugih. To će pokazati analiza svakog biračkog mjesta i svakog kandidata. Ako budu željeli analizirati. Poruka za njih: spustite se na zemlju. Ne precjenjujte se. Slušajte, osluškujte narod ako želite u politiku. To što ste, naprimjer, dobar hirurg ne znači da vam treba povjeriti ubiranje poreza. To što ste napisali knjigu ne znači da vam treba povjeriti odlučivanje o zdravstvu. To što ste aktivni na Facebooku pokazuje samo da imate slobodnog vremena i ništa drugo. Jer, dok ste vi fejzbučili, oni koje ste na Facebooku „rušili“ , u stvarnom svijetu su obilazili mjesne zajednice i oči u oči razgovarali s narodom.

Nažalost, ne vjerujem da će se iko od izbornih promašaja osvrnuti , procijeniti ili ne daj Bože, priznati pogrešku. Jer, narod, te ovce, ta stoka, ti uhljebi su krivi za sve.

 

Komentari na blog (1)
Objavljeno:
Neko je rekao "Kad bi izbori mogli korijenito promijeniti stvari, izbora nebi ni bilo" Sa svojim pisanjem ti Posmatracice nekako opravdavas poziciju tj vlast koja je napravila vise stete u miru ovoj ukletoj zemlji Bosni, nego protekla ratna razaranja. Gojko Beric je nedavno napisao odlican tekst u kojem razocarano priznaje poraz u svojim uzaludnim dugogodisnjim pokusajima da svojim pisanjima narodu otvori oci, .Armija zaposlenih biraca u javnim insitucijama sa njihovim familijama osigurava pobjedu vladajucim strankama . Pasivnost mladih ljudi u pogledu svoje buducnosti i neizlazak na izbore samo je glas vise za krvopije na vlasti. 500 000 nevazecih izbornih listica bio bi apsurd za Papua New Giny gdje jos postoje ljudozderi. Samo taj podatak govori protiv tvoga misljenja ali nadam se da ti stvarno ozbiljno tako mislis kao sto pises I da nisi fan ovih losis ljudi.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.