<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dinosaurusi su masovno bježali iz Evrope

Tim britanskih naučnika uspio je proučavanjem fosila različitih porodica dinosaurusa pronađenih u različitim zemljama i koristeći "mrežnu teoriju" da prikaže vizuelno kretanje dinosaurusa širom svijeta tokom mezozoika, odnosno pri više stotina miliona godina.

27. april 2016, 12:00

Ovo istraživanje, koje je objavljeno u "Časopisu za biogeografiju", potvrđuje da se migracija dinosaurusa širom sveta nastavila i nakon pojdle superkontinenta Pangee na kopnene mase razdvojene okeanom.


Naučnici veruju da su u migracijama dinosaurusa pomogli privremeni kopneni mostovi koji su se pojavili zbog promena u nivoima mora, i time su privremeno spojeni prethodno razdvojeni kontinenti.

Još jedno saznanje do kog su došli naučnici ukazuje da su pre više od 100 miliona godina, u vreme rane krede, porodice dinosaurusa napuštale Evropu, ali u isto vreme nije bilo migracija novih porodica u region. 

"Ovo je čudan rezultat koji nema konkretno objašnjenje. Moglo bi da se radi o pravom migratornom modelu ili o sasvim nekompletnoj ili sporadičnoj prirodi fosila dinosaurusa", rekao je vođa projekta doktor Aleks Danhil s Univerziteta u Lidsu. 

"Mrežna teorija" više se koristi u kompjuterskoj nauci nego u biološkim istraživanjima i ova studija je prvi projekat istraživanja dinosaurusa u kojem je ova metoda primjenjena.