<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Švicarska obavještajna služba nadzire online aktivnosti 400 mogućih džihadista

Posebna pažnja na Sirijcima

Vlasti pomno nadziru sumnjive džihadiste koji se vraćaju u Švicarsku iz drugih zemalja, posebno iz Sirije, u kojima se vjeruje da su pohađali centre za obuku kako da izvode napade.

02. maj 2016, 12:00

 Švicarske vlasti nadziru aktivnosti na društvenim mrežama oko 400 mogućih džihadista koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju, saopćila je u ponedjeljak savezna obavještajna služba.

Švicarska nije primarna meta islamističkih napada jer ne učestvuje u vojnoj kampanji protiv grupa kao što je Islamska država, ali je nivo sigurnosne prijetnje ipak povišen, navodi služba NDB u svom godišnjem izvještaju.

U izvještaju se prikazuje fotografija švicarskog pasoša pored pojasa s eksplozivima koju je postavio na internet sumnjivi švicarski džihadista koji je putovao na Bliski istok i snimak koji prikazuje švicarsku zastavu među 60 zemalja koje se smatraju mogućim metama napada.

"Očekuje se da će napade u Švicarskoj radije izvoditi usamljeni pojedinci ili manje grupe s malo sredstava, pripreme i uz minimalnu logističku podršku", navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.

Vlasti pomno nadziru sumnjive džihadiste koji se vraćaju u Švicarsku iz drugih zemalja, posebno iz Sirije, u kojima se vjeruje da su pohađali centre za obuku kako da izvode napade.

Švicarski sud osudio je prošlog mjeseca trojicu Iračana zbog optužbi za terorizam, u presudi za koju je visoki tužilac izjavio da bi trebala poslati poruku džihadistima da ne smatraju tu zemlju kao laganu metu.

Sva trojica optuženih, koji negiraju krivicu, uhapšena su početkom 2014. pod sumnjom da su planirali terorističke napade i pomogli militantima Islamske države da ulaze u zemlju.

Ured švicarskog tužioca ima više od 60 slučajeva povezanih s militantnim aktivnostima džihadista, navodi se u izvještaju.