<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ajnštajnov tajni recept: Ovako je genijalac rješavao sve probleme u životu!

problemi

Da li ste primjetili da vam je uvijek lakše da date pravi savjet nekome drugome nego samom sebi?

26. maj 2016, 12:00

Albert Ajnštajn je rekao: "Ako imam sat vremena za rješavanje problema, 55 minuta ću da potrošim na razmišljanje o problemu, a pet o tome kako da ga riješim." I bio je u pravu. Umjesto "bezglavog" srljanja u pokušaje rešavanja problema, bolje je duboko udahnuti i dobro ga sagledati. Naime, ako problem razumijete, tad ćete mnogo lakše da ga riješite.

Da li ste primjetili da vam je uvijek lakše da date pravi savjet nekome drugome nego samom sebi? Zato, zamislite da to nije vaš problem već tuđi i savjetujte šta uraditi. Takođe, ako je moguće, pokušajte da problem razdvojite na manje cjeline i dobro razmislite o svakoj - na primjer, kako bi situacija mogla da se razvija ako ovo uradim ovako ili ono onako. Pokušajte da razmislite o posljedicama svakog koraka koji namjeravate da preduzmete kako biste vidjeli da li je to dobra odluka.

Važno je i kako sebi predstavljate problem, odnosno koje riječi upotrebljavate. Recimo, ako želite da prestanete da pušite jer vam je to postao problem pa, umjesto da sebi ponavljate: "Prestaću da puštim", radije ponavljate: "Produžiću sebi život, biću zdraviji, imaću više energije". Takav način razmišljanja prije će da vas dovede do cilja.

Zgodan trik je i formulisanje problema kao pitanja jer ljudski mozak jednostavno obožava zagonetke i automatski traži odgovor, čak i kada toga nismo svjesni. Takođe, dobra motivacija je i nagrađivanje. Na primer, problem vam je nekoliko kilograma viška i želite da ih skinete. Tada razmišljajte ovako - cele nedelje ću paziti na kalorije, ali u nedelju ću sebi dati oduška i počastiću se nekom poslasticom. Kilogrami će padati bez obzira na jedan "grešan" dan, a osjećaćete se motivisano.