<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Sunećenje po Ani

KOLUMNA

Još samo da dočekamo, pa da, šta znam, Senad Bratić ispred Skupštine RS-a, dobije plaketu od vladike Grigorija za pokrštavanje djece u Istočnoj Hercegovini, pa da ludorija bude kompletna.

28. maj 2016, 12:00

Ja nisam znao šta znači kad nekog sunete, pa sam pit'o Mirzu. To znači da smo najebali. Uzmu ti kitu, pa ti je napola odsijeku, reko mi je Mirza"

Malik Malkoč



Petak je vazda bio lagan dan. Administracija poslije pauze kući, nešto robova kod privatnika sabiraju 30KM ne bi li se za vikend ušikali...Uglavnom, radne sposobnosti opadaju srazmjerno smiraju dana.

U tom, gotovo nirvaničnom duhu treba posvetiti pažnju jednom nadasve humanom projektu, koji je gotovo neopaženo prošao među BiH plebsom. A, to je, dabome, sunećenje.

Sunećenje nije mala stvar, da prostite. Ovaj čin emancipuje i inicira u svijet odraslih svakog mladog muslimana. Nije sad da se radi o kosmologiji ili kvantnoj mehanici, nije da treba pisati projekte, ali je to van svake sumnje bitan događaj, koji rodbina i istraumirani mladac svečano obilježavaju.

Neko je spomenuo projekte?

A, da, projekti. Pa vidite, BiH je posve isprojektovana država, projekte piše i Kurta i Murta, projekti se bave tankanjem svježeg planinskog vazduha u limenke, inicijativama za još jedan izlazak BiH na more, aerodromima, stazama Formule 1 i sličnim vitalnim pitanjima, od kojih zavisi život nesrećniku rođenom pod suncem ovog prevrtljivog neba.

U tom projektnom buketu vitalnosti nasušne našla se inicijativa po kojoj je sve projektno, trebalo sunetiti djecu u Podrinju i napose po istočnoj Bosni. Naravno, uz svaki ozbiljan projekat, sljeduje i projektna inicijativa. Ehej, Sunce ti poljubim, projektna inicijativa za sunećenje!?

A, projektom je predviđena svečanost povodom sunećenja djece u Podrinju u 2016. godini, koja će se održati u Omladinskom centru u Srebrenici, 28. maja 2016. godine.

Iza ovog grandioznog projekta, kojim će BiH stati na noge i obrezan glavić stoji organizacija “Budućnost počinje sa djetetom”, kao i Udruženje „Izmirli Bosnaklar Dernegl“ (Bošnjaci Izmira).

Ćunološke plakete

Naravno, poslije ovog nadasve megauspješnog projekta sunećenja djece, slijede, kako to i biva, nagrade, čestiteke, želje i pozdravi. Najaktivnije zapadne i plaketa.

A, najaktivnija u projektu sunećenja djece sa BiH strane bila je predsjednica skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić. U obrazloženju se ne navodi baš konkreno kako je to jedna, neprijatno je spominjati nacionalnost, ali ipak Hrvatica, dobila plaketu, za sunećenje. I sve to u navodno, sekularnoj Bosni I Hercegovini.

Vragolastiji i petkom oslobođeni perverznjaci, svašta će pomisliti...Ali, eto nije to. Nego nešto drugo.

A, drugo, stoji u objavi povodom sunet-plakete: “Zahvaljujemo se na dosadašnjem razumijevanju koje ste imali za sve naše ideje i aktivnosti, te se nadamo nastavku naše uspješne saradnje i u budućnosti”.

Kratko i nejasno. Kao i većina domaćih uberprojekata.

Još samo da dočekamo,  pa da, šta znam, Senad Bratić ispred Skupštine RS-a, dobije plaketu od vladike Grigorije za pokrštavanje djece u Istočnoj Hercegovini, pa da ludorija bude kompletna. U sekularnoj, vele, Bosni I Hercegovini.

Nego, na stranu čitava ova tragikomedija oko "projekta", "sunet-nagrade", zamjene prioriteta za efemernosti, ima tu još poneka čudnovata stavka.

Prva žena kantonalne Skupštine u svojoj zahvalnici, posebno je istakla da se treba boriti za jačanje prava i zaštite žena i djevojčica.

Ana Babić veli, vrijedno je citata: "Smatram da trebamo zajednički raditi kako bi unaprijedili položaj žena u društvu naše dvije države, a  osim povećanja učešća i uloge žena u političkom životu i na mjestima donošenja odluka, jedan od prioriteta je i širenje istine o verbalnom i fizičkom nasilju nad ženama i djevojčicama, a naročito za vrijeme konfliktnih i ratnih situacija, što je nažalost jedna od bolnih činjenica koje su se dogodile tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a koja će zauvijek ostati urezana u povijesti naše države”.

Zauvijek će ostati urezane i ove rečenice Babićeve u kontekstu primanja plakete za podršku sunećenja djece Podrinja.

Koliko znam, sunete se muška djeca. Koliko znam, obrezivanja djevojčica je strogo kažnjiva rabota u velikom dijelu svijeta osim subsaharske Afrike. Nije najjasnije, kako se laureatkinja nagrade za sunet svičovala na prava djevojčica. Preciznije, šta nam donosi sljedeći projekat? Možda nošenje marama. Čuće se.Djevojčice u BiH, poput dječaka zaštićene su svim konvencijama UN-a o pravu djeteta, kao i državnim pravnim regulama.
Posve sigurno, od zaborava se trebaju oteti sva zlodjela nad djecom, posebno u Istočnoj Bosni, ali je u najmanju ruku neumjesno odmah po uručenju sunet-nagrade pričati o tome.

Sva ova tragikomedija, šalu na stranu, i bez želje za vrijeđanjem bilo koga, govori o stepenu raspadnutosti Apsurdistana. Jedna žena katolkinja, vodi inicijativu i pomaže projekat turskih organizacija, koje imaju za cilj sunećenje djece. Onda, dobije plaketu za podršku sunećenju. Blago ljudima u Istočnoj Bosni, ako im je sunet najveći problem.

Nego, da li ćemo prisustovati istorijskoj promjeni islamskih učenja? Za one koji ne znaju imam Ahmed u svom musnedu kaže da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “U fitru spada: ispiranje usta, ispiranje nosa, potkresivanje brkova, misvak, rezanje noktiju, uklanjanje dlaka ispod pazuha, uklanjanje dlaka sa stidnih mjesta i obrezivanje”.

Hoće li uskoro u spisak ući i projektna dokumentacija, projektni radovi, te nagrađivanje kjafira plaketama za izvrstan doprinos u sunećenju?

Djeco draga i roditelji, ne bojte se. Nije sunet, cvikanje kite na pola. Bitno je samo poslije voditi računa o higijeni  iste i što češće kožicu povlačiti nagore, dok ćuna malo ne izraste.

Gospoda političari ovaj postupak znaju odavno napamet.

Živjeli projekti, živjela Bosna, živjelo sunećenje. Živjele plakete! Živjele ćune!