<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nijemci će u penziju tek sa 73?

Njemačka

Njemački radnici bi u penziju mogli sa 73 godine, predviđa jedan od vodećih nacionalnih instituta za istraživanje.

28. maj 2016, 12:00

 Prema aktuelnom zakonu Nijemce očekuje postepeno povećanje životne dobi za odlazak u penziju koje do 2029. iznosi 67 godina, a trenutna dob u kojoj se radnici penzionišu iznosi oko 65 godina.

Međutim, po studiji koju je sproveo Institut za ekonomska istraživanja (IV) životna dob Nijemaca za odlazak u penziju do 2041. mogla bi se produžiti na 73 godine života ukoliko doprinosi za penzije ostanu na sadašnjem nivou. 

U izveštaju IV-a se pobijaju argumenti po kojima bi priliv izbeglica u Njemačku trebalo da spriječi povećanje životne dobi za odlazak u penziju u toj najsnažnijoj evropskoj ekonomiji. 

Trenutno u Njemačkoj na jednog penzionera dolaze 3 zaposlene osobe, no demografska slika ukazuje na pogoršanje situacije u predstojećim godinama s obzirom na to da populacija stari. 

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble već je pozvao da se životna dob za odlazak u penziju u zelji poveća na 70 godina, uz argument da bi se penzionisanje trebalo povezati sa produženjem životnog vijeka stanovnika Njemačke.