<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Britanskih stereotipi o evropskim državama, evo šta misle o nama

Stereotipi

Po shvatanju Britanaca Austrijanci su rasisti, Francuzi antisemiti, Švajcarci bogati, Nemci moćni......

28. maj 2016, 12:00

„Independent” sastavio mapu britanskih stereotipa o evropskim državama na osnovu najčešće postavljanih pitanja na internetu.

Pitanja koja se usudimo da ukucamo na „Guglu” često ne bismo postavili ni najbližem prijatelju i zato daju uvid u mnoge stvari bolje nego ankete sprovedene po naučnoj metodologiji. Tom logikom su se vodili novinari londonskog „Independenta” kada su na osnovu uobičajenih pretraga na internetu pravili mapu britanskih stereotipa o Evropljanima.

Poznato je da „Gugl” pokušava da predvidi pitanje pre nego što ga korisnik postavi do kraja. Algoritam za automatska predviđanja izbacuje predlog na osnovu učestalosti pretraga u određenom regionu. Tako su novinari „Independenta”, postavljajući pitanje „Zašto je … (ime zemlje)?” zaključili da su po shvatanju Britanaca Austrijanci rasisti, Francuzi antisemiti, Švajcarci bogati, Nemci moćni.

Za građane BiH smatraju da su siromašni, kao i građani Moldavije, Sjeverne Irske...


Uoči referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije pojedini ostrvski političari šalju uvredljive poruke na račun zemalja zapadnog Balkana. Zagovornici „bregzita” tvrde da će Velikoj Britaniji biti bolje izvan EU, jer bi bili manje bezbedni kada bi se evropskoj porodici pridružile Turska, Albanija, Srbija, Crna Gora i Makedonija.

Javnost plaše podacima da mnoge od ovih zemalja imaju visoku stopu kriminala, probleme sa terorističkim ćelijama i visok nivo siromaštva.

Međutim, izgleda da Ostrvljane zanimaju neke druge stvari o pomenutom regionu. Uglavnom su pitali „Gugl” zašto je Srbija omražena, zašto Albanija voli Ameriku, a Makedonija mrzi Grčku.

Crna Gora je iz nekog razloga izostavljena u istraživanju. Kada se iz Srbije na engleskom postavi pitanje u vezi sa Montenegrom, „Gugl” ne nudi nijedno predviđanje.

Objavljena mapa stereotipa pokazuje da Britance zanima zašto je Švajcarska bogata, zašto Ukrajina mrzi Rusiju ili zašto Litvanija voli košarku.

Rezultate treba prihvatiti bez ljutnje i s velikom rezervom, jer autori priznaju da su birali najsmešnije i najkontroverznije rezultate.

U tom svetlu može da se objasni „stereotip” o Slovencima da nose slušalice. Naime, prošle godine je predstavnica ove bivše jugoslovenske republike na „Pesmi Evroviziji” nosila slušalice za vreme nastupa, što je očito izazvalo interesovanje i raspitivanje na internetu.

Luksemburg je uglavnom interesantan zbog visokog bruto društvenog proizvoda, ali autori su odabrali pitanje „Zašto je Luksemburg država?”

Mapa odražava i uvrežene predstave o netrpeljivosti među evropskim narodima (Ukrajina i Poljska mrze Rusiju, BRJ Makedonija Grčku, a Kipar Tursku). Jedan Francuz je o tome nedavno objavio i knjigu viceva, opisujući ismevanje „najboljih neprijatelja” kao deo evropske tradicije.

Na primer, Poljaci vole da kažu da su nemački fudbaleri kao nemačka hrana – dobri samo ako su uvezeni iz Poljske, dok je za Dance najbolje što može da dođe iz Švedske – prazan trajekt.