<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako udobno spavati u vrelim noćima

Kvalitetan san

Kada je napolju veoma toplo, a vi nemate klimu, vrlo je teško zaspati.

16. juni 2017, 12:00

Ovih nekoliko koraka možete da preduzmete kako biste snizili tjelesnu temperaturu i imali kvalitetniji san.

Hladan tuš čini čuda. Istuširajte se hladnom vodom, ili se obrišite hladnim peškirom ili rukavicom za kupanje. Nemojte se skroz obrisati, uskočite u krevet i pustite da vas vazduh polako osuši. Ovo će vas rashladiti dovoljno dugo da možete da zaspite.

Pokvasite  lice. Uzmite mokru krpu ili peškir i pokvasite lice ili ruke. Stojte ispred ventilatora ili vazduha koji duva, dok ste još uvijek mokri.

Stavite zglobove pod mlaz hladne vode. Vaši zglobovi i unutrašnji dio ruku su zone na kojima vaša krv teče najbliže površini tijela, i ako ih stavite pod mlaz hladne vode tokom par minuta, brzo ćete se rashladiti.

Nabavite ventilator i stavite ga blizu kreveta. Onda uzmite pribadače i njima pripojte plahtu oko krajeva ventilatora. Neka ostatak plahte bude umotan oko kreveta i ispod vaše glave/jastuka. To je kao da spavate u balonu sa klimom. Sjajno djeluje!

Još jedna ideja sa ventilatorom Kupite kesu sa kockicama leda. Ispreznite je u široku plitku posudu, kao što je tava za prženje. Stavite posudu sa ledom ispred ventilatora, u nivou gornjeg dojela kreveta. Rashlađen vazduh će biti značajno hladniji od vazduha u sobi onoliko koliko je potrebno da se led otopi, što je dovoljno dugo da zaspite!

Hladan termofor Napununite termofor ili običnu plastičnu bocu ledenom vodom, stavite je pored sebe, pa se prekrijte tankim čaršafom. Rashladićete se.

Vrsta materijala u kom spavate će uticati na to koliko može da vam bude toplo. Porozni materijali lakše dišu i dosta su prijatniji kada su vrućine u pitanju. Lagana pamučna košulja i šorc su dobra ideja.

Nisko, niže Spavajte na što je moguće nižem nivou, ili čak stavite dušek na pod. Što ste niže to će vam biti hladnije.

Upotrebite ležaljku za plažu Podloge od trske možda nisu tako mekane, ali su svakako hladnije, jer omogućavaju protok vazduha. Podmetnite ležaljku za plažu od trske ispod posteljine.

Držite vrata sobe otvorena tako da vazduh cirkuliše iz drugih soba. Imajte na umu da ovo možda neće poboljšati vaše stanje ako je temperatura u ostalim delovima kuće ili stana viša nego u vašoj spavaćoj sobi.