<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prolongirana odluka o kreditu MMF-a za BiH

Pismo namjere BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), koje je nedavno usuglasilo Fiskalno vijeće BiH, najkasnije bi do srijede trebalo biti upućeno bh. vlastima na potpisivanje.

28. juni 2016, 12:00

Kako je preneseno, ovo pismo je u proteklim tjednima bilo na tehničkim doradama u Washingtonu, te je prvobitno, prošlog petka, trebalo biti dostavljeno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, entitetskim premijerima Fadilu Novaliću i Željki Cvijanović, zatim državnom i entitetskim ministrima financija, te drugima članovima Fiskalnog vijeća BiH na potpisivanje.

- Iz MMF je stigla vijest da će se sve prolongirati za dva do tri dana, pa će tako i sjednica Odbora izvršnih direktora MMF-a, umjesto 13., biti održana 15. srnja. Na njoj se očekuje odobravanje kredita za našu državu u iznosu od 1,075 milijardi KM - kazao je za Dnevni avaz  izvor uključen u ovaj proces.

Prvu tranšu novog kredita BiH bi mogla dobiti već krajem srpnja.

Nema informacija da je ova kraća odgoda vezana za blokadu europskog puta, iako su domaće vlasti izrazile zabrinutost da bi se, ako se opstrukcije nastave, sve moglo odraziti na već dogovoreni kredit.

S MMF-om je dogovoren aranžman s veoma povoljnim uvjetima, grace periodom od četiri i pol godine, a posljednja tranša trebala bi biti otplaćena nakon 13 godina.

Usuglašeno je da će novi aranžman s MMF-om donijeti financijsku stabilnost svih nivoa vlasti u BiH i da mora biti popraćen reformama, odnosno služiti kao podrška implementaciji Reformske agende.