<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas je Svjetski dan čokolade, proslavite ga uz ove genijalne čokoladne recepte

VIDEO

Danas nam je divan dan... Iako većini nas nije rođendan (onima kojima je - sretan rođendan), ovo je dan posvećen vjerovatno najvećem užitku na svijetu - čokoladi.

07. juli 2017, 12:00

Ta smeđa stvar spašava nam živote kad se zaželimo nečeg slatkog, tješi nas kad smo tužni i najbolje je društvo za proslavu raznih uspjeha.

Međunarodni dan čokolade slavi se 7. srpnja jer se vjeruje da je upravo na taj dan 1550. godine kako stigao u Europu.

Ono što čokoladu čini još veličanstvenijom njena je mogućnost da se stopi u najbolje kolače i torte, stoga smo ovaj dan odlučili proslaviti najboljim receptima s čokoladom.

Brzi kolač od čokolade

2 šalice oštrog brašna (obvezno oštro brašno, nikako glatko)
2 šalice šećera
2 vanilin šećera
3 žlice kakaa
1 žlica sode bikarbone
2 čaše jogurta
1/2 šalice ulja
70 grama crne čokolade
70 grama mliječne čokolade
malo ulja ili maslaca za topljenje čokolade

Pomiješati kuhačom brašno, šećer, vanilin šećer, kakao i sodu bikarbonu u dubljoj posudi. Dodati jogurt i ulje i ujednačiti masu (može i mikserom, ali uglavnom nema potrebe). Izliti masu u podmazan pleh i ispeći u pećnici na 200 stupnjeva °C.

Istopiti u odvojenim posudama crnu i mliječnu čokoladu za preljev.

Vruć kolač preliti prvo crnom, pa mliječnom čokoladom, ostaviti da se ohladi i poslužiti.

Savjet: prije prelijevanja kolača čokoladom možete izrezati kolač, da se čokolada ne bi lomila pri rezanju. Također, možete odozgo posuti sjeckanim bademima, lješnjacima ili orasima po želji.

Čokoladna bomba

Za koru vam je potrebno:

160 g brašna

30 g mljevenih badema

30 g kakao praha

50 g šećera

1/4 žličice soli

120 g hladnog maslaca

1 žličica vanilije

1 jaje

2 žlice hladne vode

Prvo napravite koru i to tako što ćete pomiješati sve suhe sastojke pa u njih dodati hladan maslac isjeckan na kockice. Sve umiješajte pa dodajte jaje, vaniliju i vodu i ponovno umijesite. Ostavite da odstoji u hladnjaku 30 minuta.

Nakon toga tanko razvaljajte tijesto, stavite ga u kalup za tart, odrežite višak, a tijesto u kalupu prekrijte folijom i vratite u hladnjak na još pola sata.

Nakon vađenja izbušite ga vilicom, na njega stavite papir za pečenje i dvije šalice graha te ga pecite 15 minuta na 180 stupnjeva. Grah je tu da spriječi da tijesto naraste.

Poslije 15 minuta izvadite grah pa pecite još 15 minuta. Ostavite da se korica ohladi izvadite je iz kalupa.

Za karamelu trebate:

300 g šećera

1/2 šalice vode

1/2 šalice slatkog vrhnja

70 g maslaca

1 žličica soli

Skuhajte šećer i vodu da dobijete karamelu. Ne miješajte kako se ne bi kristaliziralo, već samo lonac povremeno protresite. Kad šećer dobije boju karamele, dodajte slatko vrhnje i kuhajte još dvije minute. Sklonite s vatre, dodajte slatko vrhnje i malo soli, pomiješajte sve i dobivenom karamelom prelijte tijesto. Ostavite da se hladi 4-5- sati u hladnjaku,

Za preljev:

1/2 šalice slatkog vrhnja

120 g crne čokolade

Pomiješajte ova dva sastojka na pari i prelijte preko svega. Ostavite da se ohladi i po želji ukrasite.

Čokoladne kocke Fantazija

Biskvit:
8 jaja
1 omekšali maslac
20 dkg šećera
4 žlice brašna
1 prašak za pecivo
200 grama  čokolade za kuhanje

Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom pa dodati omekšali maslac, otopljenu čokoladu, brašno i prašak za pecivo. Nakon toga lagano, drvenom žlicom dodajte snijeg od bjelanaca i stavite peći u veliki pleh za pečenje. Pecite 40 min na 180 C te vrući pečeni kolač prelijte s 3 dcl hladnog mlijeka (provjerite da li je kolač pečen jer nisu sve pećnice iste).

Krema:

1 litra vrhnja za šlag
400 gr čokolade za kuhanje

Vrhnje za šlag i čokoladu stavite na laganu vatru ili u vodenu kupelj (na paru). Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i dok vrhnje ne dođe skoro do vrenja (nikako ne smije uzavreti). Vruću kremu lagano velikom žlicom za juhu izlijte na pečeno tijesto. Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Čokoladni hrskavci

Sastojci:
100 grama čokolade za kuhanje
100 grama mliječne čokolade
100 grama kukuruznih pahuljica
1 vanilin šećer
1 žlica Nutelle ili sličnog namaza
50 grama maslaca

Priprema:
Maslac, čokoladu za kuhanje, mliječnu čokoladu te vanilija šećer otopite na pari. U to dodajte kukuruzne pahuljice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon pola sata dodajte žlicu Nutelle i oblikujte dvjema žlicama hrpice. Stavljajte ih na foliju i u hladnjak. Nakon par sati hrpice stavite u košarice i poslužiti.