<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sajam kolekcionarstva i antikviteta: Zaboravljeno blago vraćeno u život (FOTO)

Denarius

Pored internet aukcija, kolekcionari do antikviteta često dolaze na buvljim pijacama. Među stvarima koje se tamo prodaju nađu se i prave dragocenosti.

24. juli 2016, 12:00

Sajam kolekcionarstva i antikviteta, osmi po redu, u organizaciji Udruženja Denarius iz Gradiške jedinstvena je prilika da se ljubitelji starina okupe na jednom mjestu,  upotpune svoje privatne kolekcije predmeta iz istorije, ali i da se dodatno  edukuju i razmjene iskustva o bavljenju ovom vrstom hobija.


Svake godine sve je više i posjetioca  i kolekcionara koji izlažu. Dolaze iz svih krajeva BiH, ali iz regiona.  

Ovo je, kažu u Denariusu, odlična prilika da se promoviše Gradiška, proširi ponuda kulturnih dešavanja i da se ujedno  očuva  kulturno i umjetničko blago naše zemlje.


Posjetioci su pored razgledanja imali priliku i kupiti razne eksponate i predmete iz tradicionalnih oblasti kolekcionarstva - filatelije (poštanske marke i poštanska istorija...), faleristike (ordenje, značke i vojne oznake...), numizmatike (metalni i papirni novac van opticaja, kao i stari vrijednosni papiri...), starog oružja (bodeži, bajoneti, sablje, kubure, kremenjače...)... ali i stare vrijedne knjige, slike i druge eksponate.


Kolekcionar Igor Ilijev, sa skupljanjem starog novca počeo je još u djetinjstvu zbog ljubavi prema istoriji. Kasnije je to preraslo u hobi, a danas je već strastveni kolekcionar.  Do rijetkih primjera sada je puno lakše doći, kaže Ilijev, najčešće putem internet aukcije  ili preko poznastva i prijateljia. Inače u njegovoj numizmatičkoj kolekciji kovanica iz Sirakuze je nastarija, potiče iz perioda od 500 do 300 godine pne. Na pitanje da li se vrijednost novčanice formira prema starosti, odnosno prema rjetkosti, ili postoje neki posebni kriterijumi Ilijev kaže da se danas to sve više podudara sa filatelijom, ali da se ipak najviše gleda rijetkost i očuvanost, ali i tiraž izdatog novca, kvalitet izrade, apoeni izdate novčanice i druge karakteristike.


 "Ukoliko gledamo samo godište novčanice ne znači automatski  da je starija novčanica ujedno  i vrijednija. Primjera radi 1920 godine su u Njemačkoj štampane ogromne  količine  inflatornih novčanica tako da one nemaju skoro pa nikakvu vrijednost. S druge strane njemačka izdanja od nekoliko godina kasnije imaju znatno  veću vrijednosti", pojašnjava Ilijev.

Drugi kolekcionari kažu da pored internet aukcija, do  antikviteta  često dolaze na buvljim pijacama. Među stvarima koje se tamo prodaju nađu se i prave dragocenosti.


Ističu i da stvari koje sakupljaju imaju daleko veću emotivnu nego novčanu vrijednost, zbog rijetkosti, načina na koji su došli do njih, ljubavi prema ovom hobiju....

Na sajmu u Gradišci  je učestvovalo 20 izlagača iz naše zemlje, ali i iz Hrvatske i Srbije. Broj izlagača iz drugih zemalja bi bio daleko veći, ali zbog neusklađenih carinskih propisa prenos eksponata preko granice je praktično nemoguć, tako da ih najveći broj dolaze samo kao posjetioci.