<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Video: Evo gdje zbog zagađenosti vazduha umire najviše ljudi, BiH na nezavidnom trećem mjestu

Svjetski ekonomski forum

Kada se uzme u obzir broj stanovnika u zemlji, najveća stopa smrtnosti od zagađenog vazduha nalazi se i u zemljama Istočne Evrope. BiH je treća po stopi smrtnosti od zagađenosti, najviše zbog saobraćaja.

26. juli 2016, 12:00

Širom svijeta, 18,000 ljude umre svakog dana zbog zagađenosti vazduha.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je broj smrtnih slučajeva uzrokovanih zagađenošću vazduha 6.5 miliona godišnje. To je više od broja ljudi koji umru od HIV/AIDS, tuberkuloze I saobraćajnih nesreća zajedno.

Zapravo, zagađenost vazduha je četvrta najveća prijetnja ljudskom zdravlju, poslije visokog krvnog pritiska, prehrambenih rizika i pušenja. Uzroci zagađenja su proizvodnja struje, industrija saobraćaj kao i loživo koje se koristi u domaćinstvima To je problem širom svijeta, ali neke zemlje su više pogođene od drugih.

Broj slučajeva prerane smrti uzrokovane zagađenjem vazduha je u padu u Evropi, Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, dok je u porastu u mnogim državama u Aziji i naročito u Africi.

Zemlje sa najvećim brojem slučajeva prerane smrti izazvane zagađenjem vazduha uglavnom se nalaze u Aziji i Africi. Međutim, kada se uzme u obzir broj stanovnika u zemlji (npr. broj smrtnih slučajeva na 100,000 ljudi), najveća stopa smrtnosti od zagađenog vazduha nalazi se i u drugim dijelovima svijeta, kao što je Istočna Evropa.

Grafikon: Stopa smrtnosti uzrokovana zagađenim vazduhom u 2012. god.

Gruzija je na vrhu tabele koju je izradila Međunarodna agencija za energiju, sa blizu 300 smrtnih slučajeva na 100,000 stanovnika u 2012. godini izazvanih zagađenošću vazduha. Bugarska je četvrta, dok je Kina na šestom mjestu sa preko 150 smrtnih slučajeva na 100,000 ljudi.

Cijena kuhanja

Zagađenost vazduha koju izazivaju domaćinstva bila je uzrok oko 4.3 miliona preranih smrti u 2012. godini, pretežno u područjima gdje se koriste čvrsta goriva ili kerozin za kuhanje.

Među državama, najveći broj smrtnih slučajeva bio je u Kini, 1.5 miliona i Indiji 1.25 miliona.

Podjela prema unutrašnjem i vanjskom zagađenju vazduha pokazuje da su različiti dijelovi svijeta pogođeni na različite načine.

Azija i Afrika su među najteže pogođenima, naročito kada je u pitanju zagađenost vazduha uzrokovana domaćinstvima, dok zemlje u Evropi i drugim dijelovima svijeta imaju veću vanjsku zagađenost.

Međunarodna agencija za energiju kaže da sada postoji tehnologija koja može dosta smanjiti broj smrtnih slučajeva od zagađenog vazduha i da treba uložiti više napora da se te tehnologije usvoje, naročito u zemljama u razvoju.

Izvor: weforum.org