<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Projektil koji je oborio avion Malaysia Airlinesa ispaljen s teritorije proruskih pobunjenika

Međunarodni istražitelji koji istražuju rušenje putničkog aviona kompanije Malaysia Airlines iznad Ukrajine 2014. godine su saopćili da je projektil ispaljen s teritorije proruskih pobunjenika.

28. septembar 2016, 12:00

Kako javlja BBC, istražitelji su otkrili da je projektil Buk, kojim je oboren avion, transportovan iz Rusije. Boeing 777 je letio iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru kada ga je iznad Ukrajine pogodio projektil. Avion se raspao u zraku, a svih 298 putnika i članovi posade su poginuli.
"Rekli su nam kako je Buk transportovan, kao i da imaju dokaze u vidu telefonskih razgovora, fotografija i snimaka", rekao je Robby Oehler, čija je nećakinja poginula u incidentu.

On je dodao da istražitelji tvrde da je projektil ispaljen s teritorije proruskih pobunjenika. Dalja istraga će obuhvatiti blizu 100 ljudi. 

Međunarodni tim istražitelja predvođen holandskim stručnjacima sačinjen je od istražitelja iz Holandije, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine. Holandski odbor za sigurnost je prošle godine utvrdio da je Buk ruske proizvodnje pogodio avion, ali tada nije bilo poznato odakle je ispaljen.

Istraga je temelj za tužbu.