<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dan RS u Banjaluci: Oklopna vozila na ulicama, blokiran centar grada (FOTO)

9.1.

U Republici Srpskoj (RS) se danas obilježava 9. januar, Dan RS“, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

09. januar 2017, 12:00

Srpski zvaničnici ističu da RS ima pravo da proslavlja ovaj datum, dok bošnjački predstavnici vlasti ukazuju da je to kršenje odluka Ustavnog suda BiH.


U Banjaluci su pojačane mjere bezbjednosti. Ulice su okićene srpskim trobojkama a kompletan centar grada je blokiran. Glavne saobraćajnice su pod jakim policijskim snagama, a na Trgu Krajine teku posljednje pripreme pred početak oficijelnom programa.


Kako je najavljeno, Dan Republike će po prvi put biti obilježen svečanom paradom na ulicama Banjaluke, te akademijama u svim opštinama i gradovima Republike Srpske.

Kako je predviđeno, biće organizovan defile pripadnika policije, svečana akademija te kulturno-umjetnički program, zatim koncert trubača pod motom "Sto srpskih truba Srpskoj na dar“, a u večernjim satima i nastup beogradske grupe “Legende”.


U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci svetu arhijerejsku liturgiju povodom pravoslavnog praznika Svetog arhiđakona Stefana služi patrijarh srpski Irinej. Ovoj liturgiji prisustvuje Predsjednik RS Milorad Dodik, kao i brojni političari iz Republike Srpske.



Proslavi 9. januara od visokih zvanica prisustvovaće predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić te pojedini ministri iz Vlade Srbije.

Nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. januar, "Dan RS“, Narodna skupština RS je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici u Banjaluci usvojila Zakon o Danu RS, po hitnom postupku.



Srpski zvaničnici se pozivaju na taj zakon i tvrde da RS ima pravo da praznuje svoj dan. Po osnovu odluke Vlade RS, 9. januar je neradni dan.

Na zahtjev štaba akcije „Dan Republike 2017“, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, čiji je zadatak da osigura nesmetano održavanje proslave 9. januara, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić donio je odluku o privremenoj zabrani rada poslovnih prostora, ugostiteljskih objekata i točenja alkoholnih pića, na području dijela grada Banjaluke gdje će biti održana parada te prema dvorani „Borik“ gdje je najavljena svečana akademija koja počinje u 17. časova.