<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pročitajte sadržaj pisma Wilz upućeno ministrici Pendeš

Pismo

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Giselle Wilz odgovorila je danas na špekulacije u vezi sa pismom koje je poslala ministrici odbrane Bosne i Hercegovine Marini Pendeš.

11. januar 2017, 12:00

Kako je navela, pismo koje je poslala ministrici odbrane ukazujući na zabrinutost NATO-a oko učešća OS BiH u aktivnostima povodom Dana Republike Srpske je uveliko pogrešno predstavljeno.

"Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo konfuzije oko onog što sam napisala", stoji u odgovoru Wilz.


"OS BiH su izgradile značajan ugled i u zemlji i u inostranstvu. Ministrica odbrane i njeni zamjenici, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba i njegovim zamjenicima, uprkos političkim pritiscima marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obaveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, podoficiri i oficiri OS BiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima", navela je Wilz u odgovoru za N1.

"Puno je špekulacija oko korištenja ovlaštenja koje imaju međunarodne vojne snage u skladu sa Aneksom 1 A Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali, kao što je jasno navedeno u mom pismu, ovdje je prvenstveno riječ o primjeni zakona BiH. Činjenica je da, u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na odbranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se da će politički lideri potaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira", stoji u reakciji komandantice NATO Štaba Sarajevo brigadne generalice Giselle Wilz.