<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čovjek koji je predvidio raspad SSSR-a ima novo predviđanje o Trumpu

Johan Galtung

Sociolog kojem pripisuju predviđanje raspada Sovjetskog Saveza upozorava...

18. januar 2017, 12:00

Sociolog kojem pripisuju predviđanje raspada Sovjetskog Saveza upozorio je da će pod Donaldom Trumpom moć SAD-a početi brzo opadati te da će se kompletno urušiti za njegova predsjedništva, piše Independent.

Norvežanin Johan Galtung poznat je kao osnivač mirovnih studija kao znanstvene discipline te po tome da je točno predvidio mnoge povijesne događaje, među kojima i ustanak na trgu Tianenmen i napade 11.9.

Godine 2000., izazvao je kontroverzu kad je predvidio da će globalna moć SAD-a nestati do 2025. godine.

Tokom Bushevog predsjedništva prepravio je predviđanje na 2020. godinu, a sad smatra da se to predviđanje ostvaruje izborom Trumpa.

Izbor Donalda Trumpa zbog stava o imigraciji podudara se s jednom od zadnjih faza Galtungove knjige, gdje predviđa uspon fašizma prije smanjenja moći države. Podsjetimo, Trump je obećao deportirati tri milijuna ilegalnih imigranata čim stupi na vlast te izgradnju zida na granici s Meksikom.


Prema Trumpovom stavu o NATO-u, Galtung zaključuje da će Sjedinjene Američke Države prestati biti supersila.

"Kolaps ima dva lica. Ostale zemlje prestaju biti saveznice te SAD sam mora ubijati bombardiranjem s velikih visina, dronovima", smatra on.

Dodaje da se sve to već sad događa, a da će i Europa prestati podupirati te ratove.

Xenia Wickett iz think-tanka Chatnam House pak smatra da je to u potpunosti nerealno.

"SAD je globalna sila iz mnogo razloga, vojska, gospodarstvo, sveučilišta, kompanije... Pomisao da će se sve to promijeniti u sljedeće četiri godine je nerealna", smatra Wickett.

Vrijeme će pokazati, zaključuje Independent.