<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ČEKAJU MIG ODOZGO (Grado)načelnici u strahu od posjete američke ambasadorke

Anketa

Izjavom da je američka ambasadorka Morin Kormak nepoželjna u Republici Srpskoj, predsednik Republike Milorad Dodik stavio je na muke načelnike opština i gradova iz svoje stranke.

24. januar 2017, 12:00

Po logici stvari, nakon ovakvog stava trebalo bi da je Kormakova nepoželjna i na lokalu, ali su (grado)načelnici nervozno reagovali kada smo ih pitali da li je to zaista tako. Pojedinci su se poneli čak i nekorektno nakon pitanja da li su iz institucija RS dobili instrukcije kako da se ponašaju ukoliko Kormakova zatraži sastanak s njima.

- Nema nikakvih instrukcija. Kakve instrukcije, kakvi bakrači, o čemu vi pričate? Nemojte me maltretirati – ljutito je rekao načelnik Gradiške Zoran Adžić.

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaMilorad Dodik i Zoran Adžić

Zato je imao političku poruku koja će se dopasti njegovom stranačkom šefu Miloradu Dodiku.

- Kako se ponašaju, meni je došlo da napišem američkoj vladi da i mene stave na crnu listu i da mi blokiraju svu imovinu u Americi – rekao je Adžić.

Načelnik Laktaša Ranko Karapetrović diplomatski poručuje da će se, u slučaju da Kormakova dođe u opštinu, ponašati „u skladu sa stavovima najviših organa u RS“.

- Mislim da bi stav prvo trebalo zauzeti u Vladi RS - smatra Karapetrović.

Foto: Srna / SrnaRanko Karapetrović

Zvaničan stav Vlade RS o ovom pitanju nije poznat. Nakon nedavnog sastanka lidera vladajuće koalicije u RS, Milorada Dodika, Marka Pavića i Petra Đokića, ovaj poslednji je, na pitanje da li je od Vlade zatraženo da sledi Dodikovu izjavu o Kormakovoj, rekao: „O tom pitanju nije razgovarano na taj način“.

Načelnik Broda Ilija Jovićić tvrdi da smo ga zatekli pitanjem o (ne)poželjnosti ambasadorke.

- Ako eventualno zakaže sastanak sa mnom, videću šta ću. Šta biste vi uradili da ste načelnik – upitao nas je Jovičić.

Foto: Srna / SrnaIlija Jovičić

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović kaže da će „ako ta žena najavi dolazak, zatražiti pomoć republičkih institucija“.

- Načelniku jedne male opštine je teško reći da je neko nepoželjan, pogotovo ako dolazi iz Amerike, ali i predsednik Republike je predsednik Republike, bez obzira koliko ona bila mala – kaže Avdalović.

Foto: Srna / SrnaMilenko Avdalović

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović izbegao je odgovor na pitanja „EuroBlica“. Zamolio je da ga ponovo pozovemo za 15 minuta, a potom se nije javljao na telefon.

Foto: Rade Jokić / RAS SrbijaZoran Stevanović

Jedan od retkih koji nisu bili iznenađeni pitanjem bio je prvi čovek Bileće Miljan Aleksić.

- Ambasadorka je odavno nepoželjna u Bileći. Nikada nije ni bila kod nas - poručuje Aleksić.

Foto: Srna / SrnaMiljan Aleksić

Izjavu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića nismo uspeli da dobijemo zbog službenog puta u Izrael. Kontaktirali smo još neke načelnike lokalnih zajednica, ali su nam nezvanično rekli da ne znaju kako da se ponašaju u ovom slučaju.

S druge strane, načelnici opština iz Saveza za promene ne žele da prekidaju saradnju sa bilo kim.

Foto: Srna / SrnaDrago Bundalo

- Vrata su otvorena svima koji su dobronamerni. Moje je da vodim lokalnu zajednicu, da sarađujem sa Vladom RS, predsednikom i sa svima koji žele da pomognu mojoj lokalnoj zajednici. Ne bih da komentarišem visoku politiku – ističe načelnik Kostajnice Drago Bundalo (SDS).

Milićević: Saradnja sa svima

Načelnik Šamca Đorđe Milićević (NDP) kaže da je opština za saradnju prvenstveno sa institucijama RS i srpskim predstavnicima na nivou BiH, ali i da ne namerava da okrene leđa stranim donatorima.

Foto: Siniša Pašalić / RAS SrbijaĐorđe Milićević

- Nakon poplava koje su 2014. godine zadesile opštinu najveći donator bio je UNDP. Takođe, brojne donacije stigle su s drugih adresa i to upravo preko njihovih ambasada u BiH. Moramo se otvarati prema svetu i intenzivirati saradnju sa svima koji mogu da pomognu – kaže Milićević.

Izvor