<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SREĆNA SKITNICA: Kad premijerka vara i narod i institucije

Putovanja

Jedan od najvećih transfera blama koje je neko sa političke scene Republike Srpske u posljednjih 10 godina uspio da priušti svojim sugrađanima je sigurno predsjednica Vlade Željka Cvijanović i to sa posljednjom epizodom inauguracije.

26. januar 2017, 12:00

 Ono što je ona uradila - potpuno bespotrebni odlazak u SAD, nabavljanje karte za inauguraciju, stajanje na debelom minusu i po kiši, gužvanje sa pristalicama novog američkog predsjednika, upinjanje da se što bliže priđe zgradi Capitola, fotografisanje glOva, korištenje RTRS-a da bi se te fotografije plasirale i navodno nešto dokazalo, trčanje na visokim petama od bala do bala i vlakanje sa sobom supruge Milorada Dodika koja ni sama ne zna šta ju je snašlo, ne zavređuje ni najmanjeg komentara. Prvo, jer je sve ovo samo po sebi toliko jadno i tragikomično, a drugo, jer polako pada u zaborav, što su valjda i svi zgroženi i osramoćeni građani Republike Srpske priželjkivali od prvog pojavljivanja dvaju glava na RTRS-u.

Dovoljno je pogledati naslovnu fotografiju...

Ipak, ponašanje predsjednice Vlade po povratku i njeno izbjegavanje da objasni svrhu svog putovanja u SAD o trošku građana pokazuje samo jedno - da Željka Cvijanović pokušava prevariti državu, građane i privatni put nam predstaviti kao službeni.

E o tome se ne može i ne smije šutiti.

Može biti da je Željka poslije četiri godine gazdovanja Vladom malo “polupala lončiće” i izgubila dodir sa realnošću i funkcijom koju obnaša. A možda je samo postala bahata, kako i izgleda u svojim obraćanjima.

Bahata i nadasve bezobzirna. Jer, provesti nekoliko dana u Vašingtonu, o trošku države i na kraju nikome ne položiti račune je nedopustivo. 

Pravo da znaju gdje im je premijerka bila i šta je radila imaju svi građani. Ne mogu se ignorisati zahtjevi medija i javnosti. Nije dovoljno samo prikazati dvije fotografije, izjaviti da nije mnogo potrošeno i da su obavljeni određeni sastanci o kojima se ne može pričati.

Na pitanje novinara da li se i sa kim sastajala u SAD-u premijerka je odgovorila:

"Vi imate pravo da pitate, ali i ja imam isto tako pravo da zadržim određene informacije. Sastanaka je bilo, sastanaka će biti i čim procjenim ja da je to važno vi ćete to znati. Ne mogu vam reći s kim, jer ću imati i sljedeće sedmice sastanke".

Da odmah razjasnimo nešto, Vi, gospođo predsjednice Vlade nemate pravo da zadržite ove informacije.

Kako je moguće da sastanci jedne premijerke mogu da budu tajni, a ujedno plaćeni parama iz budžta?

Nikako!

Vi, predsjednice Vlade treba da ima diplomatske sastanke, javne i svima predočene.

Niste Vi Željka nekakav lobista koji se sastaje po lobijima hotela i uz cigaru i viski pokušava ušićariti pokoji poen za zemlju iz koje dolazi.

I zato o Vašem putu ne smijete da ćutite!

Da ova nakaradna vlada na čelu sa Cvijanovićevom imalo drži do sebe, do poštenja i transparentnosti, sve o odlasku premijerke bi građani znali i prije nego je ona sjela u avion za SAD. Ipak, kod nas je to tajna, pa se i po povratku premijerke o svemu ćuti.

Ćuti se, kriju se podaci, kriju se identiteti osoba sa kojima se sastajalo (ako se uopšte i sastajalo) i još se na sve to slavodobitno likuje.

Sram da vas bude!

Za ovo se "popije" kazna, negdje, u nekim normalnim zemljama. Ali kod nas ti još natrljaju sve ovo na nos i to za tvoje pare, čija potrošnja je isto tako tajna ili kako kaže predsjednica Vlade: "Otprilike je to bilo manje nego kada odlazim na MMF. Išla sam o trošku Vlade Republike Srpske, što se tiče avionske karte. Što se tiče drugih troškova, nisam bila u obavezi da ih plaćam. Bilo je to uglavnom mnogo jeftinije nego kad idem na MMF".

Zanimljivo. Samo kako da znamo koliko košta Vaš put kad idete na sastanke sa MMF-om? I da li je uopšte potrebno upoređivati odlazak na razgovore sa kreditorima od kojih vam zavisi cijeli budžet i jedan izlet zarad nečijeg hira?

Naravno da nije, ali tako nam je, kako nam je. Dopušteno im je da nas kradu i lažu, podmeću nam i svaki put se izvuku sa najglupljim mogućim izgovorom. A mi, obični građani bi, po pravilu, trebali da im bezuslovno vjerujemo. Kao što smo sad prinuđeni da vjerujemo predsjednici Vlade da je karakter njenog putovanja službeni, isto kao i sijela sa nekakvim tipovima pod maskama u neidentifikovanim objektima.

Mi da vjerujemo, a premijerka da nastavi da putuje. Misteriozno, o trošku države, samo ovaj put, ako može na neko egzotično mjesto. Dosta je, brate, smrzavanja i ove zime.