<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pogledajte šta je poručio Izetbegović: 50 ljudi je odlučilo, pokrećemo reviziju tužbe

Sarajevo

U Sarajevu je danas održano savjetovanje o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

17. februar 2017, 12:00

 Kako je odlučeno, BiH će ponovo pokrenuti reviziju Tužbe protiv Srbije. Potvrdio je to večeras Bakir Izetbegović u obraćanju javnosti nakon što je završen sastanak u Sarajevu.

Izetbegović je u obrazloženju kazao da je upoznao skup sa bitnim elementima za reviziju, a cilj je bio dobiti podršku. "Dobili smo je konscenzusom od nekih 50 prisutnih", izjavio je Izetbegović.

"Predsjedništvo BiH svojom odlukom 2002. godine je imenovalo Sakiba Softića za agenta u tužbi BiH protiv Jugoslavije. Predsjedništvo je dalo punomoć da preduzima sve pravne radnje. Jedna od njih je i podnošenje aplikacije za reviziju presude", pojasnio je član Predsjedništva BiH u obraćanju.

"Moj odgovor svima onima koji tvrde da se rado o vaninstitucionalnom odgovoru je sljedeći: To nije tačno. Ko tvrdi da Softić nema legitimitet, taj neko to mora dokazati pravnim argumentima. Argumenata nema".

Izetbegović je kazao i to da postupajući po ovlaštenju iz 2002. godine, Softić je uložio napore za prikazivanje novih dokaza uz pomoć ekspertnog tima.

"Aplikaciju za reviziju su utvrdili vrhovni stručnjaci. I najveće države bi poželjele ovakav tim, a pozavidjele bi BiH na aplikaciji", ocijenio je dodavši da Softić ima njegovu bezrezervnu podršku.

"Pojavilo se pitanje - da li će revizija izazvati krizu u odnosima Bošnjaka i Srba u BiH, te odnosa sa Srbijom. Biće krize, ali ne ovakve kakva se očekuje. Teške krize se dešavaju kada nekome oduzimamo vitalno pravo. Ovime nikome ne oduzimamo pravo, istina treba svima - pa i onima koji se odupiru".

Kazao je da će tu istinu pisati nepristrasne međunarodne sudije, te da revizija nosi rizik. "Odustajanje od revizije zarad političke stabilnosti nanijela bi štetu dignitetu žrtava", kazao je Izetbegović.

Na kraju konstatovao je da se život u BiH može graditi i izgraditi za dobrobit sva tri konstitutivna naroda.