<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najuzbudljivija filmska noć pred nama: Oskarovski vikend, nominovani filmovi, istorijski detalji

FILM

Najuzbudljivija filmska noć pred nama...

24. februar 2017, 12:00

Jedan od nominovanih filmova za najbolji strani film:


Dodjela Oskara, 89. po redu,  održaće se u nedjelju 26. februara, od 19 časova po američkom, odnosno od jedan ujutru u noći između 26. i 27. februara po našem vremenu. Svečana ceremonija održaće se u Dolby Theatre u Hollywoodu, a dodjelu će voditi poznati komičar i televizijski voditelj Jimmy Kimmel.

Predstojeća dodjela najznačajnije filmske nagrade Oskar obećava da će biti izuzetno zanimljiva, ako je sudeći po nominacijama, koje su oborile nekoliko rekorda.

Mjuzikl  "La La Lend", jedan  je od favorita ovogodišnje dodjele Oskara, a ima 14 nominacija, izjednačivši se sa filmovima "Sve o Evi" i epohalnim "Titanikom", pa je od ranije već sigurno da će ovogodišnja dodjela Oskar nagrada definitivno proći u znaku filma "La La Land". Ovaj film, prema mnogima ima najveće i najozbiljnije šanse da bude apsolutni pobjednik večeri.

Foto: "La La Lend"

Meril Strip, omiljena dama Američke filmske akademije, nominacijom za najbolju glumicu u ostvarenju "Florens Foster Jenkins", postala je glumica sa najviše nominacija u istoriji Oskara.

Prošle godine Oskare su pratili rasisitički komentari, a ove godine neće biti tako, a za to svjedoče nominacije za sporedne uloge: Viola Dejvis ("Fences"), Naomi Haris ("Moonlight"),  Oktavija Spenser ("Hidden Figures") i Mišel Vilijams ("Manchester by the Sea"), Nikol Kidman ("Lion").

O OSKARU

Oscar je popularno ime za Academy Award, godišnju filmsku nagradu koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka (eng. Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS). Za Oscara glasaju svi članovi akademije. 2003. godine biračko tijelo je iznosilo 5816 osoba, od toga 1311 glumaca, koji čine najveći dio biračkog tijela. Glasanje nije obavezno, pa većina ljudi glasa samo u svojim kategorijama. Tako je za osvajanje Oscara u pojedinim kategorijama dovoljno tek nekoliko stotina glasova.

Kako je nagrada dobila ime Oscar ima više verzija. Prema jednoj, ime je smislila bibliotekarka Akademije Margaret Herrick. Ona je vidjela kipić i rekla: It looks just like my uncle Oscar! (Izgleda baš kao moj ujak Oscar!). Kod prve dodjele, 16. maja 1929. godine, nije bilo neizvjesnosti jer su se pobjednici znali tri mjeseca unaprijed.

U prvim godinama u takmičenje su ulazili filmovi koji su se prikazivali u zadnjih 12 mjeseci od 1. jula do 30. juna. Od 1934. u takmičenje ulaze filmovi koji su prikazani u kinima u proteklih 12 mjeseci kalendarske godine. U godini 1932-33 u kategoriju su ulazili filmovi prikazani u kinima u zadnjih 17 mjeseci. Danas, da bi film mogao ući u konkurenciju mora se prikazivati od 1. januara do 31. decembra, najmanje sedam dana u nekoliko kina u Los Angelesu. Oscar se dodjeljuje za filmove iz protekle godine.

Nagrada za najbolji film se smatra najvažnijim Oscarom, jer objedinjava režiju, glumu, filmsku muziku, scenarij, montažu i druge napore koji se ulažu u film. Prema tome, nagrada za najbolji film je konačna nagrada svake svečanosti dodjele Oscara.

U pozorištu Dolby Theatre u Los Angelesu, gdje se održava ceremonija dodjele nagrada Akademije od 2002., prikazuje se svaki film koji je osvojio ovu nagradu, još od samog početka dodjele nagrada.

Foto: Dolby Theatre

Što se tiče same istorije Oskara najsporniji je mali broj filmova koji nisu na engleskom jeziku. Do danas, samo devet filmova na stranim jezicima su bili nominirani u kategoriji a to su: Velika iluzija (francuski, 1938); Z (francuski, 1969); Emigranti (švedski, 1972); Jauci i šaputanja (švedski, 1973); Il Postino (talijanski/španski, 1995); Život je lijep (italijanski, 1998); Pritajeni tigar, skriveni zmaj (kineski, 2000); Pisma iz Iwo Jime (japanski, 2006). i Ljubav (francuski, 2012).

Ostale kontroverze uključuju i nedostatak animiranih filmova. Disney-jev Ljepotica i zvijer je postao prvi film sa ovom nominacijom, zatim slijedi Disney-Pixar-ov Up i Toy Story 3 koji su bili nominirani nakon što je Akademija proširila broj kandidata; nijedan film naučne fantastike nije osvojio nagradu i pored niza uspješnih kandidata; samo jedan film fantazije je osvojio nagradu Gospodar prstenova: povratak kralja, 2003; samo dvije komedije Zaljubljeni Shakespeare, 1998 i Umjetnik, 2011 su osvojili nagradu u zadnjih 30 godina. Također sve do danas, nijedan dokumentarac nije bio nominiran za najbolji film.

SVI NOMINOVANI 2017. godine

Najbolji film:
Arrival
Fences
Lion
Hell or High Water
La La Land
Moonlight
Machester by the Sea
Hacksaw Ridge



Najbolja glumica:

Isabelle Huppert, Elle
Ruth Negga, Loving
Natalie Portman, Jackie
Emma Stone, La La Land
Meryl Streep, Florence Foster Jenkins

Najbolji glumac:
Casey Affleck, Manchester by the Sea
Andrew Garfield, Hacksaw Ridge
Ryan Gosling, La La Land
Viggo Mortensen, Captain Fantastic
Denzel Washington, Fences

Najbolji redatelj:
Denis Villeneuve, Arrival
Mel Gibson, Hacksaw Ridge
Damien Chazelle, La La Land
Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea
Barry Jenkins, Moonlight

Najbolja sporedna glumica:
Viola Davis, Fences
Naomie Harris, Moonlight
Nicola Kidman, Lion
Octavia Spencer, Hidden Figures
Michelle Williams, Manchester by the Sea

Najbolji sporedni glumac:

Mahershala Ali, Moonlight
Jeff Bridges, Hell or High Water
Lucas Hedges, Manchester by the Sea
Dev Patel, Lion
Michael Shannon, Nocturnal Animals

Najbolji strani film:
Land of Mine
A Man Called Ove
The Salesman
Tanna
Toni Erdmann



Najbolji izvorni scenario:
Hell or High Water
La La Land
The Lobster
Manchester by the Sea
20th Century Women

Najbolji adaptirani scenario:
Arrival
Fences
Hidden Figures
Lion
Moonlight

Najbolja šminka i frizure:
A Man Called Ove
Star Trek Beyond
Suicide Squad

Najbolji kostimi:
Allied
Fantastic Beasts
Florence Floster Jenkins
Jackie
La La Land

Najbolja muzika - originalna pjesma:
"Audition", La La Land
"Can’t Stop the Feeling", Trolls
"City of Stars", La La Land
"The Empty Chair, Jim": The James Foley Story
"How Far I’ll Go", Moana

Najbolja filmska muzika:
Jackie
La La Land
Lion
Moonlight
Passengers

Najbolji vizualni efekti:
Deepwater Horizon
Doctor Strange
The Jungle Book
Kubo and the Two Strings
Rogue One

Najbolji dokumentarni kratki film:
Extremis
4.1 Miles
Joe’s Violin
Watani: My Homeland
The White Helmets

Najbolji dugometražni dokumentarni film:
Fire at Sea
I AM Not Your Negro
Life Animated
OJ: Made in America
13th

Najbolja montaža filma:
Arrival
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
La La Land
Moonlight



Najbolja montaža zvuka:

Arrival
Deepwater Horizon
La La Land
Sully

Najbolji produkcijski dizajn:
Arrival
Fantasict Beasts
Hail Caeasar
La La Land
Passengers

Najbolji kratki animirani film:
Blind Vaysha
Borrowed Time
Pear Cider and Cigarettes
Pearl
Piper

Najbolji dugometražni animirani film:
Kubo and the Two Strings
Moana
My Life as a Zucchini
The Red Turtle
Zootopia

Najbolja kamera:
Arrival
La La Land
Lion
Moonlight
Silence