<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Turisti obratite pažnju: Evo šta vas čeka u Hrvatskoj

Hrvatska

U Hrvatskoj su potrošačke cene porasle u januaru za 0,9 odsto na godišnjem nivou, što je njihov najveći rast od septembra 2013. godine.

26. februar 2017, 12:00

 Ovaj rast je najviše posledica povećanja cena goriva, restorana, hrane i pića.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni danas, pokazuju da Hrvatska posle tri godine izlazi iz deflacije, s obzirom da su u januaru potrošačke cene porasle drugi mesec zaredom, i to brže nego mesec dana ranije kada su ojačale 0,2 posto, izveštava agencija Hina. 

U Hrvatskoj je u januaru, na godišnjem nivou, najviše poskupeo prevoz, za 5,9 odsto, pri čemu su cene motornih goriva skočile 12,8 procenata. S rastom od tri posto, sledile su cene restorana i hotela, dok su za 2,5 odsto poskupeli hrana i bezalkoholna pića, kao i duvan i alkoholna pića. 

S druge strane, u januaru su u odnosu na isti mesec 2016, najviše pale cene stanovanja, vode, električne energije i gasa, za 4,6 odsto, što je uglavnom posledica pada cena gasa za 11,9 procenata. 

Na mesečnom nivou je, međutim, u januaru zabeležen pad inflacije za 0,1 posto, na šta je najviše uticao pad cena odeće i obuće zbog sezonskih sniženja za 11 odsto, dok su cene stanovanja, vode, električne energije i gasa skliznule za 3,1 procenat, navodi se u informaciji.