<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evo šta su poručili Dodik, Ivanić i Bosić na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS

Banjaluka

Danas se u Banjaluci održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se obratio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

27. februar 2017, 12:00

"Ovo je važan trenutak za RS koji će odrediti naša buduća ponašanja. Tužba je pravno analizirana do detalja i mogli smo čuti da na tu tužbu i presudu nije bilo moguće uputiti žalbu, nego samo reviziju. Tužba nije nikada bila legalna. Alija Izetbegović je 1993. godine podnio neku tužbu u uslovima kada nije mogla predstavljati BiH. Bez obzira na sve to i bez obzira na činjenicu da je BiH po Dejtonu predstavljala sve, pa i nas iz RS, međunarodni faktor je prihvatio takvu nepotpunu i lažnu tužbu koja je podnesena", rekao je danas za skupštinskom govornicom Milorad Dodik.

On je zatim komentarisao i izjave bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena.

"Kad sada pogledam šta je Biden jučer govorio vidim da je to kontinuitet da se nama i Srbiji pripiše genocidno određenje. To je najvidljivije bilo kada je u Savjetu Evrope i Britanija uputila takvu inicijativu".


"RS je za mene iznad svake partije, pojedinca, fotelje ili privilegije. NSRS je jedino mjesto gdje se mogu definisati interesi RS-a. Danas moramo definisati NSRS kao mjesto svih naših odluka. Ovo je velika kriza koju je nizom loših odluka proizveo Bakir Izetbegović" rekao je Dodik

"Ovo je najbrutalniji udar na funkcionisanje institucija jer je jedan član Predsjedništva napustio institucije i sa neformalnom grupom donio odluku. Ovo je samo kulminacija stanja u kojem se BiH nalazi od 1995. godine. Moramo se stalno podsjećati svih vjerskih garnitura iz bošnjačkogh naroda koji su činili sve da naša prava ukinu".

Dodik smatra da su se predstavnici politike Bošnjaka godinama mijenjali, ali politika nije.

"U čemu je razlika politike Izetbegovića, reisa Cerića, Tihića? Ljudi su se mijenjali, ali politike nisu. Njih sve okuplja mržnja prema RS-u i neće propustiti priliku da manifestuju ono što znaju. Da li ste čuli ijednog Bošnjaka da je doveo u pitanje legalitet revizije. Izetbegović i njegovi sljedbenici su urušili BiH dodatno. Ovo je najžešći udar na BiH i ne smijemo ga propustiti", kazao je Dodik i dodao:

"Kako ćemo se ponašati kad neko dođe i kaže da je popunjen upitnik Evropske komisije i već poslan, a nas niko nije konsultovao".

"Zbog svega u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u skladu sa našim odgovornostima, moramo definisati jedinstvene politike. To mora biti urađeno i zbog budućeg vremena", rekao je Dodik danas u Banjaluci na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i naveo da bošnjačka politika mora biti odbačena jer se njome majorizuje srpski narod u BiH.

On je predložio da se u skupštinskim zaključcima jasno odbace politike koje sprovodi bošnjački član Predsjdništva BiH Bakir Izetbegović i da budu podržane aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Dodik kaže da je neophodno zatražiti i da se organi BiH izvine Srbiji zbog nedopustivog gesta mržnje, zaključiti da je nemoguće da neko predstavlja BiH, ako nema Srba, te da bude ukinut OHR i da sa radom prestane Savjet za provođenje mira.



Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas u Banjaluci da će zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije i Crne Gore pasti na prvom koraku, jer samo pismo ovog suda članovima Predsjedništva pokazuje da tu nešto evidentno nije u redu.

Ivanić je rekao da bi ovaj sud u suprotnom prihvatio reviziju i ne bi komentarisao.

"To jasno pokazuje da je naša strana prednosti i da je bošnjačka strana iskoristila institucije u svom interesu i dovela do brutalne privatizacije interesa, vaniinstitucionalnog djelovanja i stvaranja paralelnih struktura koje odgovaraju samo bošnjačkom članu Predsjedništva, a ne interesu svih naroda", istakao je Ivanić u svom obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine o zahtjevu za reviziju presude po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

On je najavio da je pripremio novo pismo za Međunarodni sud pravde i da će ga zbog paralelizma u institucijama morati da preda ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Ivanić je izrazio nadu da će Narodna skupština imati jasan odgovor na privatizaciju institucija, paralelizam u strukturama i vaninstitucionalno djelovanje, kao i da će budućnost krize i blokade zavisiti od poteza Izetbegovića koji BiH uveo u krizu i blokadu.

On je poručio da bi "Narodna skupština trebalo da najveću pažnju posveti paralelizmu, načinu donošenja odluka i privatizaciji institucija BiH".

"To je vrlo brutalna privatizacija BiH i cijela struktura koja je podržavala Izetbegovića pokazuje da postoje paralelne strukture koje odgovaraju samo njemu. U institucijama BiH postoje strutkture koje ne djeluju u interesu svih naroda, već samo jednog", mišljenja je Mladen Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH svoje djelovanje po pitanju revizije presude smatra argumentovanim.

"Pokazao sam da postoji udar na institucije BiH i da postoji paralelizam. U pojedinim trenucima sam se osjećao pomalo sam, kao da su željeli da se okliznem, padnem pa makar pala i RS."


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić smatra da je neophodno srpsko jedinstvo nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore, da bi Republici Srpskoj bila obezbijeđena stabilnost.
"U ovom trenutku odluke ne smijemo donositi emocijama, nego u skladu sa najvišim interesima Republike Srpske", rekao je Bosić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

On kaže da se sada postavlja pitanje šta je Srbima Dejtonski mirovni sporazum, da li bi trebalo da ga brane ili im više nije interes?

"Ako smatramo da bi trebalo sačuvati Dejtonski sporazum i ovakav status Republike Srpske, onda ne smijemo da učestvujemo u rušenju institucija koje su formirane ovim sporazumom, nego da ih iskoristimo", rekao je Bosić i podsjetio da Hrvati u BiH žele novu teritorijalnu i političku raspodjelu.

On je naglasio da je potrebno jedinstvo srpskog naroda koje će dati snagu politički argumentima.

"Јedinstvo znači saradnju i dogovor i ne može biti uspostavljeno na način da neko nešto naređuje", dodao je Bosić.