<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

MAKSIMALNA UZBUNA U EU: Teroristi stižu sa Balkana

Terorizam

Maksimalna uzbuna u policijama i bezbednosnim službama država EU zbog terorista koji iz Sirije i Iraka stižu preko Balkana. Granice "blindirane".

20. mart 2017, 12:00

 Policije i službe bezbednosti zemalja EU su stavljene u stanje maksimalne uzbune zbog pretnje novih terorističkih napada islamskih ekstremista koji zbog poraza napuštaju Islamsku državu u Siriji i Iraku i nastoje da "naročito preko balkanskih puteva" dopru do zapadne Evrope sa zadatkom da vrše atentate.

To piše italijanski list Republika koji kaže da je "Evropska unija blindirala svoje granice" naročito pošto je na aerodromu u Parizu ubijen islamski terorista koji je pokušao da ubije vojnike, policajce i putnike.

Republika podvlači da su sve bezbednosne snage EU u stanju najveće predostrožnosti, uključujući posebno Italiju koja se sprema da 25.marta dočeka šefove država ili vlada EU koji se u Rimu sastaju da bi obeležili 60. godišnjicu osnivanja Unije.

Zbog gubitka teritorija, teških vojnih poraza i njihovih uporišta u Raki i Mosulu pred padom, vođe Islamske države šalju svoje saborce u Zapadnu Evropu da bi "udarili na Evropu iznutra kao zmija repom", navodi rimski dnevnik i ukazuje na to da tzv Kalifat Islamske države širi propagandu preko interneta s porukom džihadistima: "morate sejati smrt na Zapadu, ubijajte svud gde ih nađete".

Republika se poziva na obaveštajne izvore i kaže da je "sve više znakova da razbijeni delovi ekstremista iz Iraka i Sirije nastoje da se vrata u Evropu, krećući se naročito duž balkanskih puteva gde mogu da računaju na stare i nove podrške".

"Oni sebe smatraju sledbenicima Hidžre, svetog odlaska Muhameda iz Meke u Medinu 622-godine, koji mu je omogućio da pobegne od neprijatelja i ponovo okupi svoje ljude", navodi se u izveštaju italijanskog dnevnika.

I, kako se dodaje, "to su borci koji ne smatraju da su doživeli poraz i veruju u verski zadatak bez zazora, a reč je o ratnicima prekaljenim u mesecima rata i spremnim na sve".

Republika dodaje da ozbiljnu brigu i strah zadaje i činjenica da su porazi Islamske države dali novu snagu konkurentskoj islamističkoj mreži Al-kaida, čiji borci sad sve žešće deluju u Siriji i Libiji, a bude se i skrivene ćelije Al-kaide u Evropi.

Analize obaveštajnih i bezbednosnih službi pokazuju, zaključuje rimski list, da ekstremisti kamikaze ne prezaju da, ako nemaju vatrenog oružja, posegnu za noževima, automobilima, kamionima s užasnim jedinim ciljem da ubijaju.