<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

CM market dao šansu mladim osobama sa Down sindromom: Volontiranjem pokazuju koliko mogu i znaju

MOJ GLAS SE ČUJE

Volontiranje mladih sa Down sindromom organizuje se danas širom BiH u CM- marketima povodom Međunarodnog dana koji je posvećen osobama sa Down sindromom.

21. mart 2017, 12:00

Ovo volontiranje organizuje se sa ciljem podizanja svijesti o pravu na rad -“Moj glas se čuje”, a radi se u saradnji sa CM-om, Udrugom za Down sindrom iz Mostara, udruženjem „Down sy, mi i vi“ iz Banjaluke, i roditeljima iz Bihaća, te Tuzle. Tridesetak mladića i djevojaka s Down sindromom volontiraju u prodavaonicama CM-a u Mostaru, Banjaluci, Tuzli, Bihaću i Sarajevu.

Tanja Radević, predsjednik udruženja “Down sy i mi” iz Banjaluke, rekla je da je ovakav vid aktivnosti od izuzetnog značaja za njihove korisnike, jer su oni nakon završetka školovanja u socijalnoj izolaciji, bez ostvarivanja potreba jedne mlade osobe.

"Dajući im mogućnost da rade, omogućićemo im da upoznaju nove ljude, da se druže, da pokažu da hoće, žele i da mogu biti ravnopravni članovi naše društvene zajednice. Mladi ljudi koji učestvuju u ovim aktivnostima jedva čekaju da pokažu koliko mogu", rekla je za BUKU Tanja Radević.

Foto: Volontiranje u CM-u u Banjaluci

Ona ističe da je cilj kampanje koja se realizuje u cijeloj Evropi, pod nazivom "Moj glas se čuje", skretanje pažnje javnosti na segregaciju osoba sa poteškoćama u razvoju.

"Iskreno se nadamo da će ovo biti aktivnost koja će i ostalim poslodavcima pokazati da treba da slijede primjer CM-a. Za sada će se ove aktivnosti realizovati samo danas, no, nadamo se da ćemo uspostaviti saradnju i pronaći mogućnost da naši korisnici dobiju priliku da rade", ističe naša sagovornica.
Tanja dodaje da u Udruženju “Down sy i mi”  imaju podatke da postoji 30-ak punoljetnih osoba sa Down sindromom koje bi mogle da rade, a mogućnosti i želje svakog od njih su drugačije, kao i kod osoba bez poteškoća u razvoju.                                        

"Mi od samog osnivanja ističemo činjenicu da inkluzija u sve segmente društva nema alternativu. Većina prijatelja našeg Udruženja je upoznata sa činjenicom da naši korisnici žele da rade. Koliko će biti otvoreni za to da im zaista pruže priliku da rade ostaje da se vidi. Mi smo vrlo optimistični”, rekla je Radević Tanja.    

Foto: Volontiranje u CM-u u Banjaluci

Sevdija Kujović iz Udruženja „Život sa Down sindromom FBiH“ iz Sarajeva rekla je da mladi sa Down sindromom danas nose poruku koja je poruka Svjetskog pokreta osoba sa Down sindromom, a to je “Moj glas se čuje”.

“Ovo je prilika da oni ukažu na njihovo pravo, pravo glasa i pravo odluke na vlastiti život. I to je nešto što je jako važno, govorimo ne samo o oblasti rada, koje jeste danas primarno, ali svakako govorimo i na pravo na izbor i u svim drugim oblastima života”, rekla je za BUKU Sevdija Kujović i dodaje da inicijativa da oni danas volontiraju dolazi iz CM kompanije.

“CM kompanija želi ovim da ohrabri i da ukaže na obavezu i svijest drugih poslodavaca da se otvore prema osobama sa Down sindromom, mislimo prije svega na poslodavce koji su tu, u lokalnoj zajednici, u njihovom okruženju. Moramo priznati da podaci govore da u procesu zapošljavanja osoba sa invaliditetom, osobe sa Down sindromom dobijaju najmanju šansu”, ističe naša sagovornica.

Dražena Vidović, iz marketing službe CM-kompanije, kaže da više od dvije godine traje veoma dobra saradnja CM kompanije sa  Udruženjem „Život sa Down sindromom FBiH“ iz Sarajeva, koje ima dobru vezu sa ostalim udruženjima iz drugih gradova u BiH.

“Kroz ovu saradnju, došli smo na ideju da danas, na Međunarodni dan osoba sa Down sindromom, napravimo nešto novo, nešto drugačije. Danas u našim poslovnicama gosti su nam članovi udruženja sa Down sindromom i želimo da im ovaj dan bude poseban i drugačiji. Vjerujemo da će njima, našim kolegicama u poslovnicama, a posebno kupcima biti ugodno, lijepo i da će sa odobrenjem prihvatiti ovu ideju”, rekla je za BUKU Dražena Vidović.

Foto: Volontiranje u CM-u u Banjaluci

Podsjetimo da Azra Dedić, prva osoba sa Down sindromom zaposlena u BiH, radi upravo u CM kompaniji, a ranije smo za portal BUKA pisali o njoj. Dražena kaže da je Azra primjer da osobama sa Down sindoromom treba dati šansu i priliku.

“Slogan obilježavanja ovogodišnjeg datuma je ‘Moj glas se čuje’, pa neka se čuje Azrin glas, ali i glas ostalih osoba sa Down sindromom širom BiH kako bi nekad u budućnosti proradila svijest i kod drugih poslodavaca i preduzeća u BiH. Svi bi trebali da otvore svoja srca i svoja vrata i da pronađu razumijevanje upravo za osobe sa Down sidromom”, kaže naša sagovornica.

Dražena kaže da svi znamo da je kod nas poljuljana ekonomska situacija i da je velika potreba za radnim mjestima i poslovima, ali isto tako moramo imati razumijevanja i shvatiti da su i osobe sa Down sindromom zaslužile dobar i kvalitetan život i da im je potrebno pružiti priliku da to ostvare kroz rad i zalaganje.

Tekst nastao u saradnji sa partnerskim portalom diskriminacija.ba