<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Plaćaćemo nove takse tokom registracije vozila: Neko skuplje, a neko jeftinije

takse

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sa saradnicima održao je radni sastanak sa federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem i pomoćnicom ministra za cestovni promet Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske Natašom Kostić.

22. mart 2017, 12:00

Fokus sastanka bila je problematika provođenja ispitivanja eko testa na području Federacije i cijeloj teritoriji BiH, kao i definiranje jedne zajedničke rute za izgradnju moderne saobraćajnice Sarajevo – Beograd. Sastanku su prisustvovali i predstavnici nadležnih entitetskih preduzeća za autoceste.

S obzirom na to da je konstatirana neusklađenost pojedinih zakonskih i podzakonskih propisa koje uređuju oblast tehničkih pregleda, kao i potreba usklađivanja istih u skladu sa posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH, na sastanku je donesen jedinstven zaključak da se pristupi izradi zajedničkog pravilnika i cjenovnika, koji bi se primjenjivao na cijelom području BiH.

Kako je istaknuto, automobili nižih euro karakteristika plaćat će veće naknade ze eko testove, dok bi vozila viših euro karakteristika, kao i vozila na hibridni i plinski pogon plaćati manji iznos takse.

Također, na sastanku je dogovoreno da resorna ministarstva i nadležne entitetske institucije i Brčko distrikt do kraja sedmice dostave imena predstavnika za radne grupe za izmjenu Pravilnika o tehničkim pregledima, kao i jedinstvenog cjenovnika koji se odnosi na provođenje poslova tehničkog pregleda vozila, te svih drugih pravilnika koji proizilaze iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH, a koji se odnose na vozila, prenosi Patria.