<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prvi put: Biće saslušani svi akteri prodaje Ljubije Izraelcima, ministar u Vladi RS, predstavnici vlasti RS

Saslušanje u NSRS

Javno saslušanje u slučaju prodaje Rudnika Ljubija Izraelskoj kompaniji...

25. april 2017, 12:00

Rasprava o prodaji Rudnika željezne rude "Ljubija" kompaniji "Izrael investment grupa" naći će se na dnevnom redu zasijedanja Narodne skupštine Republike Srpske  iako je za 4. maj zakazano javno saslušanje o ovoj odluci Vlade, odlučeno je na sjednici skupštinskog Odbora za privredu. rasprava o Ljubiji je 29.tačka dnevnog reda.

Prvi put u ovom sazivu prošlo je javno saslušanje oko prodaje RŽR Ljubije. ZA je glasalo 6 članova Odbora a 4 člana iuz reda aktuelne vladajuće koalicije. Protiv su bila 2 člana SNSD-a i 2 člana DNS-a.

Narodni poslanik Adam Šukalo izjavio je za BUKU kako je Odbor prihvatio zahtjev PDP-a za javno saslušanje.

On kaže kako je javno saslušanje poslovnički institut kao kontrolna funkcija NSRS nad radom izvršne vlasti, javnih preduzeća, procesa privatizacije.

"Naime još prošli petak sam najavio da ćemo na Odboru za privredu tražiti javno saslušanje predlagača Odluke o prodaji akcijskog kapitala u RZR Ljubiji tačnije ministra Đokića, predstavnika ponuđača i predstavnike Akcijskog fonda RS i predstavnika državnog kapitala u firmi Arselor Mital Prijedor" ističe Šukalo za BUKU.

Adam Šukalo, foto Elvir Padalović



Dodaje kako će posebno biti interesantno kako će objasniti mnoga pitanja u prethodnom periodu i kako RS nije imala za 12 godina dobiti u zajedničkom preduzeću i šta su radili predstavnici državnog kapitala, kada se glasalo o raspodjeli dobiti u zajedničkom preduzeću. Mnogo je interesantno i pitanje o pronevjerama od strane Mitala u vezi sa transfernim cijenama.

"Sve u svemu moje mišljenje je da u ovom slučaju prvo ide Javno saslušanje na Odboru za privredu a zatim sasulašanje u tužilaštvu za privredni kriminal u kojem su učestvovali mnogi predstavnici vlasti" ističe Šukalo za BUKU.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude "Ljubija", metodom neposrednog izbora kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala "Ljubije" kompanija "Izrael investment grupa" ponudila je 92 miliona KM.

Izralcima su u planu investicije u iznosu od 65 miliona KM u naredne tri godine, uključujući osnivanje Odjeljenja za istraživanje i razvoj s ciljem uvođenja novih tehnologija.

Oni su se obavezali i da će zadržati postojeći broj radnika koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme te da će u narednom torgodišnjem periodu na neodređeno zaposliti još 320 radnika.

Naveli su i da će zadržati postojeću djelatnost rudnika i njegovih zajedničkih preduzeća te da će proširiti djelatnost na transport i vađenje gline.

Ranije je objavljeno kako iza ove kompanije stoji Israeli Investment Group-Balkan iz Banjaluke, koju su osnovali Israeli Investment Group – Overseas Inc, firma direktora Evgenija Zotova „Lavi“ Banjaluka i firma „Topgreen“ iz Laktaša čiji su vlasnici Boško Šušnjar, sin vlasnika Eko Bela“ i kćerka Aira Livnea – Ariela Livne.

Predsjednik RS je rekao kako niko nije smio "u ime RS" prihvatiti nižu ponudu.

"Vlada Republike Srpske se opredijelila za firmu koja nudi najbolje uslove, što je u ovo slučaju firma iz Izraela”, rekao je novinarima Dodik.

On je rekao kako je Arselor Mital prve dvije godine bio dobar partner, ali je onda počeo da kalkuliše sa transfernim cijenama i umanjuje dobit u Prijedoru, opredjeljujući se da sindikalni lideri okupe zainterwsovane za taj posao. Svih tih godina Srpska je gubila znatan dio mogućnosti da pribavi dobit koja je premještana na pozicije gdje je ova firma sama i da ne dijeli vlasništvo sa bilo kim. On je i ustvrdio kako u praksi Republika Srpska nije mogla da odlučuje o bilo čemu, pa ni o raspodjeli dobiti.

Najveći konkurent Izraelcima bio je „Arselor Mital”. Njihova ponuda bila je za tridesetak miliona niža od izraelske i iznosila je 63,6 miliona maraka.


Ekonomista Damir Miljević kaže za BUKU kako je u uslovima kada su koncesione naknade niske ili se ne naplaćuju bilo kakva prodajna cijena za eksploataciju neobnovljivog prirodnog bogatstva inostranom kupcu se ne može smatrati dobrom bez ozbiljne analize društvenih troškova i efekata.

"Svakako da je viša cijena bolja ali ovde nije pitanje bolje cijene nego sudbine rudnika i šta u stvari leži u pozadini čitave operacije. Da li je to neisplaćena dobit i dobit po osnovu transfernih cijena ili odluka investitora da stvarno investira u novu proizvodnju za koju se opet postavlja pitanje gdje će tu rudu prodati osim u Zenici" kaže Miljević za BUKU.

Što se tiče samog javnog saslušanja pred Odborom za privredu u NSRS naš sagovornik ističe kako je dobro da se povodom prodaje bilo koje vrste imovine koja pripada svim građanima RS a kojom u ime građana upravlja vlada RS i Parlament obavi javno saslušanje u Skupštini jer se radi o imovini svih nas.

Damir Miljević, foto Dragan Bursać



"Nažalost javno saslušanje sad ispade presedan umjesto uobičajene prakse. Od javnog saslušanja očekujem da javnost u Republici Srpskoj dobije sve relevantne informacije vezane za prodaju a prvenstveno odgovor na pitanje zašto se prodaje dio državnog kapitala i šta sprečava uspješno poslovanje te kompanije sa sadašnjom vlasničkom strukturom kao i odgovor na pitanje koju će to veću korist osim prodajne cijene imati RS u odnosu na sadašnje stanje?" pita se Miljević.

Kada je riječ o glasanju u Narodnoj skupštini,  on kaže da je ono neizvjesno i pod izrazitim uticajem vrhova političkih stranaka pozicije tako da će ono u neku ruku odrediti i političku sudbinu vladajuće koalicije. Podsjetimo kako poslanici vladajuće koalicije ne žele podržati prodaju državnog udjela u Rudniku Ljubija te da je time upitna većina koja će glasati za ovu odluku Vlade RS.