<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Darvin ili Gospod- rasprava na Saboru SPC

SRBIJA

Zasedanje Sabora SPC počelo je napadom na episkopa Maksima i profesore Bogoslovskog fakulteta potpisnike apela protiv peticije za ukidanje Darvinove teorije.

19. maj 2017, 12:00

List podseća da je zasedanje Sabora SPC započelo u ponedeljak, ali da se na jednom zasedanju umesto sabornosti sve pretvorilo u netrpeljivost i nerazumevanje.

Najpre je, tvrdi list, meta bio vladika zapadnoamerički Maksim, koji je zajedno s kolegama sa Bogoslovkog fakulteta uputio apel protiv peticije kojom se traži ukidanje Darvinove teorije iz školskog sistema.

To je u nekim crkvenim krugovima shvaćeno kao verovanje potpisnika iz SPC u Darvinovu teoriju postanka. Iznenađenje je, dodaje list, bilo što su sudeći po dešavanjima na Saboru, to shvatile i neke vladike ili im je taj apel bio povod za napad na vladiku Maksima.

Priprema terena za napad na vladiku Maksima, navodi dalje Blic, počela je i pre zasedanja Sabora, kada su profesori Bogoslovskog fakulteta opomenuti da su napravili grešku kada su se javno oglasili stavom koji se protivi ukidanju Darvinove teorije. Oni su zbog toga okarakterisani kao oni koji ne veruju u Sveto pismo i svoju veru u Gospoda.

Polemika je potom nastavljena i na zasedanju Sabora, mimo dnevnog reda, a vladika Maksim je označen kao darvinista- što praktično znači da on veruje da je čovek nastao od majmuna, a ne od Gospoda, čemu uči Crkva.

Najglasniji je bio vladika Amfilohije, a rasprava je došla dotle da je zatraženo da se analizira reč po reč iz pomenutog apela protiv ukidanja Darvinove teorije, dodaje Blic.