<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Upoznajte momka koji je zaustavio globalni hakerski napad

Noćna mora hakera

Proteklog vikenda je dvadesetdvogodišnjak koji i dalje živi sa roditeljima neočekivano postao heroj interneta.

19. maj 2017, 12:00

Markus Hučis, istraživač digitalne bezbednosti iz Engleske, poznat i pod onlajn nadimkom Malware Tech, pronašao je "prekidač za gašenje" u kodu virusa WannaCry - koji omogućava hakerima da drugima zaključaju podatke i traže novac kako bi ih otključali. U petak je virus munjevito zarazio kompjutere širom sveta - a "prekidač" je privremeno zaustavio munjevito širenje.

- Vratio sam se sa ručka i video da je ( WannaCry) stigao do vesti... počeo sam da istražujem ovaj virus i pronašao ovaj domen - kaže Hučins opisijući trenutak kada je pronašao u kodu virusa. Registrovao je taj domen - što je česta praksa kada pokušavate da ulovite virus - i to je neočekivano zaustavilo WannaCry.

Ipak, do tada je hakerski napad već zahvatio hiljade mašina širom sveta i kompromitovao veliki deo zdravstvenog sistema u Ujedinjenom Kraljevstvu; Tvorci WannaCry virusa su izbacili i verziju bez takvog prekidača za gašenje. Hučins je svakako preuzeo zasluge za zaustavljanje virusa spašavanja još stotina hiljada mašina.

Virus napada ranjiva mesta u operativnom sistemu Microsoft Windows XP prvenstveno korišćena u hakerskim alatima NSA, koja su procurela internetom. Hakeri su navodno zahtevali 300 dolara u bitkoinima, što bi naraslo na 600 dolara ukoliko ne bi bili isplaćeni u zadatom roku. Krivci još nisu pronađeni, ali, nezvanično, tragovi upućuju na grupu sajberkriminalaca povezanih sa Severnom Korejom.

Hučins kaže da su u početku on i firma u kojoj radi Kryptos Logic "ćutali" o prekidaču za gašenje jer "nisu želeli da istrče pred rudu". Međutim, vest se raširila, a Hačins je slučajno postao viralna zvezda.

- Čini mi se da dobijam previše pažnje. Zaista nisam želeo ništa od toga - kaže Hačins. - Imam sve te nove pratioce a ljudi pokušavaju da me pronađu lično - nije baš sjajno.

Hačins savetuje ljude kako da se zaštite u budućnosti - "Važno je ažurirati sistem redovno, imato firewall i instaliran antivirus" - jer, kaže on, povratak WannaCry-a je neminovan.

- Ne mogu baš da predvidim kada će se dogoditi. Poslednji put kada sam ja video ovako nešto bilo je verovatno 2008. godine, tako da je prošlo neko vreme - kaže on.

- Sigurno će se dogoditi opet, samo ne znamo kada.

Izvor Vice.com