<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

HDZ pobijedio u 13 od 20 županija

Lokalni izbori

Na jučerašnjim lokalnim izborima u Hrvatskoj HDZ sa svojim partnerima pobijedio je u 13 od 20 županija, no postoji realna mogućnost da vladajuća stranka ostane bez gradonačelnika u četiri najveća hrvatska grada.

22. maj 2017, 12:00

U Zagrebu će u drugi krug Milan Bandić i Anka Mrak-Taritaš. Dosadašnji gradonačelnik koji traži šesti mandat dobio je 30,87 posto glasova, a kandidatkinja HNS-a i partnera gotovo 24,5 posto.

U Splitu je najbolji rezultat ostvario Željko Kerum s malo više od 30 posto glasova. S njim će u drugi krug HDZ-ov Andro Krstulović Opara za kojeg je glasovalo 26 posto birača.

U Rijeci dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel bio je uvjerljiv s 41 posto osvojenih glasova, a protivnik u drugom krugu bit će mu kandidat grupe birača Hrvoje Burić koji dobio 17,6 posto glasova.

I u Osijeku najbolji rezultat bilježi dosadašnji gradonačelnik Ivan Vrkić s potporom 37 posto birača, dok će u drugi krug HDZ-ova kandidatkinja Ivana Šojat sa 17,1 posto glasova.

U Metkoviću, utvrdi dojučerašnje HDZ-ovog partnera u vlasti Mosta, u drugi krug će kandidatkinja te stranke Katarina Ujdur (40,5 posto) i HDZ-ovac Dalibor Milan (38,5).

Predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković u izbornoj noći izjavio je kako je HDZ izrazito zadovoljan rezultatima lokalnih izbora, javila je Hina.

"U odnosu na izbore iz 2013. kada je HDZ u prvom krugu pobijedio u 25 gradova, ove godine ima vlast u 37 gradova", rekao je predsjednik HDZ-a, dodavši kako je ukupan postotak HDZ-a na razini županijskih skupština gotovo 32 posto što je, po njegovim riječima, u skladu s rejtingom stranke.

Zadovoljan je sinoć bio i šef najjače oporbene stranke SDP-a Davor Bernardić.

"Hrvatska je na ovim izborima pokazala da se mijenja, jer onaj rezultat koji je nekada HDZ mogao ostvariti bez ikakvog napora u Slavoniji ili Dalmaciji, danas je nemoguć. Vrijeme je da povjerenje i stabilnost vratimo na prijevremenim izborima, jer jedino građani Hrvatskoj mogu vratiti stabilnost i povjerenje", rekao je Bernardić.