<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Davor Gobac za Buku: Ja sam panker i uvijek ću biti panker

Intervju

Za početak karijere veže ga anegdota sa Džonijem Štulićem koji se slučajno našao u studiju kada je Gobac sa ekipom radio na prvom albumu "Godina zmaja". Štulić je, naime, kada je čuo neke od njihovih pjesama, prokomentarisao: "Kakva je ovo pizdarija?!" Gobcu, kao zagriženom pankeru, ovaj komentar je bio fantastičan

27. maj 2017, 12:00

Davor Gobac je jedan od onih muzičara, koji imaju ogromnu harizmu i fantastičan smisao za humor, pa ga voli čak i publika koja i nije pretjerano zagrižena za rokenrol pravac. On naprosto plijeni publiku svojom pojavom. Od početka svoje karijere, koja je vezana za bend Psihomodo Pop, bio je osoben i ozbiljno je radio na svom imidžu, što se za mnoge muzičare njegove generacije ne bi moglo reći. S kraja osamdesetih mnogi ga pamte po njegovom odjevanju u žensku garderobu i šminkanje drečavim bojama, što je na našim prostorima bilo isuviše avangardno. Međutim takav stil, profesionalno ophođenje prema scenskom nastupu i performansi bili su sastavni dio svjetske muzičke scene, pogotovo ako je riječ o punk pokretu kojem je Psihomodo Pop pripadao. "Ja volim samo sebe" je pjesma koja je bila hit tih godina, ali ništa manji hitovi nisu ni "Ramona", "Kad sam imao 16", "Frida", "Sexy magazin" i mnoge druge pjesme koje su postale evergreen domaće rock muzike.

Za početak karijere veže ga anegdota sa Džonijem Štulićem koji se slučajno našao u studiju kada je Gobac sa ekipom radio na prvom albumu "Godina zmaja". Štulić je, naime, kada je čuo neke od njihovih pjesama, prokomentarisao: "Kakva je ovo pizdarija?!" Gobcu, kao zagriženom pankeru, ovaj komentar je bio fantastičan i zapravo Džoni mu je dao kompliment, jer on i nije htio da njegova muzika na bilo koji način zvuči "upeglano", nego je, baš naprotiv, želio da zvuk i tekstovi Psihomodo Popa budu originalani i "napadni".

Uzor Psihomodo Popa je punk rock sastav Ramones, a 1990. godine su tom legendarnom bendu bili i predgrupa na koncertima u Zagrebu i Ljubljani.

Psihomodo Pop će 1. jula nastupiti na ovogodišnjem "Nektar OK FESTU" na "Jägermeister Main stage –u". Ovaj festival održaće se u NP Sutjeska na Tjentištu i trajat će od 30. juna do 2. jula. Tjentište će biti epicenter zabave, avanture, pozitivnih misli i energije, a tome će svakako doprinjeti preko 20 vrhunskih izvođača koji će nastupiti na 3 stage-a.

Povod za razgovor sa Davorom Gobcem je nastup njegovog benda na "Nekar OK festu", a on je tom prilikom za Buka magazin otkrio i neke detalje o svom životu koji su za naše čitaoce možda do sada bili i nepoznanica.

Šta publika može očekivati na vašem nastupu na Tjentištu?

Za publiku na Tjentištu spremamo presjek kroz karijeru. Sviraćemo, zbilja, pjesme sa svih albuma, ali ćemo baciti naglasak na prva dva albuma, jer znam da je u vašim krajevima to, najvjerovatnije, i najslušanije. Sviraćemo, bogami, i sa zadnjeg albuma pjesme kao što su Dona i još neke hitiće.

Koliko si upućen u dosadašnji rad OK festa?

Čuo sam za OK festival, ali nisam baš znao točno detalje. Nadam se da će OK fest postati jedan od najvećih festivala, jer Tjentište je zbilja prekrasan kraj. Bio sam kao klinac sa školom na Tjentištu i divno je tamo.

Prijaju li ti festivalski nastupi i imate li volje i snage da se poslije koncerata družite sa kolegama i publikom?

Gode mi takve svirke a i podružimo se u backstage-u poslije svirke. Sve ovisi ako nismo baš putovali previše pa smo preumorni, ali uvijek malo ostanemo i iza scene da se družimo sa domaćinima i sa ljudima. U krajnjoj liniji to je i dio našeg posla, a i mi smo otvoreni i komunikativni momci (smijeh).

Čime se baviš kada si van muzike?

Skoro i da nisam nikad van muzike. Ali kada se ne bavim muzikom bavim se nekim svakodnevnim stvarima u životu. Znam i slikati, a znao sam i glumiti, međutim imam ja i familiju, i sina, i kuću za koju se moram brinuti, tako da radim sve što rade i obični ljudi.

Družiš li se sa kolegama muzičarima?

Mnogi muzičari su mi prijatelji tako da se družim i sa muzičarima, a imam i neki normalan porodični život kao što sam i rekao. Mislim da to jedno drugome ne smeta. Meni je to jedan normalni pogled na život.

Osim što muziciraš baviš se i slikarstvom. Imao si i brojne izložbe.


Nađem vremena za slikanje jer to volim. Nisam, doduše, u zadnjih dve tri godine baš puno crtao, jer smo dosta svirali i snimali. Imao sam izložbe prije, i sa tim svojim crtežima oko četrdesetak izložbi posvukuda. Izlagao sam slike u svim bivšim republikama, osim Makedoniji. Po Hrvatskoj sam imao najviše izložbi, bio sam u Ljubljani, Beogradu, Banja Luci, u Sarajevu sam imao dvije izložbe. Dešavalo se to po knjižnicama, galerijama, ali i po birtijama i klubovima (smijeh), ma svugdje gdje se moglo organizirat.

Mnogi misle da je tvoj scenski nastup pomalo "raskalašen"? Da li ti smeta kada te neko smatra za neozbiljnog čovjeka?

Ja sam panker i uvijek ću biti panker, ali mislim da sam s druge strane potpuno normalan čovjek. E sad, svako ima svoj pogled na normalnost. Meni je ovo kaj sam ja baš normalno.

Budući planovi Psihomodo Popa?

Upravo nam je izašao novi singl. Snimili smo dvije pjesme "Sve će biti uredu" i "Ona me ne voli". Snimio nas je Stiv Albini poznati američki producent koji je radio sa mnogim poznatim bendovima, između ostalog i sa Nirvanom, grupom Led Zeppelin, The Stooges i sa još gomilom odličnih bendova. Imamo novih pjesama dosta i sad ćemo izdavat singl po singl i u jednom trenutku ćemo izdat i album. Nadam se da ćemo u budućnosti još mnogo albuma izdati.


Razgovarao: Ernest Bučinski