<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novalić se obratio borcima: Ja nisam političar, nisam lopov

sarajevo

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, posjetio je danas demobilisane borce Armije RBiH, koji protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

25. juni 2017, 12:00

Novalić je za Fenu rekao da je s borcima razgovarao kao pripadnik 107. viteške gradačačke brigade, a ne kao premijer. 

''Želio sam da budem kao i vi, da dođem maksuz da vam poželim sretan Bajram. Sinoć sam otišao u Gradačac i jutros sam došao radi vas iz jednog prostog razloga, jer sam kao vi. Vi znate odakle potičem, iz Gradačca gdje je rat bio posve nezgodan. Nisam neko ko je bio u Njemačkoj i nisam neko ko razumije stvari. Ja sam došao iz privrede, nisam političar, nisam ni lopov jer sam sve svoje zaradio rukama. Zaposlio sam u životu 1552 čovjeka. Dolazim ovdje kao privrednik i da neko svoje znanje i iskustvo presadim u Vladu. Bavio sam se penzionim sistemom godinu i pol, to je ovaj zakon koji ima teškoće sa usvajanjem, a pravili su ga penzioneri'', o problemima s kojima se susreću. Kao poznavalac prilika razgovarao sam s njima o realnom stanju koliko im Federacija BiH u ovom trenutku može pomoći. Ja se s tim ljudima dobro poznajem tako da problema u komunikaciji nije bilo", rekao je premijer FBiH.    

Smatra da je za rješavanje problema boračke populacije potrebno urediti registar i spiskove boraca.   

''Mi imamo 1.600 boračkih organizacija i ne znamo koga pozvati. Odlučili smo da damo zakon i da govorimo o reprezentativnosti boračkih udruženja. Ubacili smo i registar jer smo vidjeli da tamo ima mnogo ljudi koji ne zaslužuju da išta primaju. Moja je želja da riješim i ovaj problem. Svjedoci ste da smo sve firme riješili. Nema tu nikakvih zlih namjera, pogotovo kod mene ne, ali ne vidim ni u nekim drugima. Znamo da je ovo osjetljivo pitanje. Cilj je da ovo ispravimo. I vi nam morate pomoći, to je jednostavna računica. Mi smo još prije vas zaključili da ne treba više smanjivati obaveze. Samo da znate rješenje mora biti u granicama mogućeg. To je posao koji moramo zajedno uraditi. Stojim vam na raspolaganju'', dodao je on, prenosi N1. 

Demobilisani borci Armije RBiH 15. dan protestuju ispred zgrade Vlade FBiH. Od vlasti traže formiranje jedinstvenog registra, jedno boračko udruženje te minimalnu mjesečnu boračku naknadu od 324 KM.