<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BANJALUČKA POLITIKA POLIGON ZA MEŠETARENJE: Nakon NDP-a, osuo se i DNS u Banjaluci, izašla trojica odbornika!

DNS

Demokratski narodni savez učvršćuje svoje unutarstranačke redove i polako se rješava "neposlušnika".

17. juli 2017, 12:00

Proteklog vikenda, kada je Glavni odbor ove partije zasijedao u Prijedoru, trojica banjalučkih DNS-ovaca predvođenih istaknutim Budimirom Balabanom, odlučilo je da napusti ovu stranku, podnijevši ostavke na sve funkcije.

Razlog? Tvrde kako partija više nije demokratska, kako prevladavaju interesi partije nad interesima stranke.

Demokratski narodni savez, tako, ostaje bez trojice odbornika u Banjaluci a boje ove partije braniće samo Boran Bosančić. Tako će u banjalučkoj skupštini uskoro osvanuti novi odbornički klub.

Budimir Balaban, Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović su javnosti predočili pismo u kojem navode razloge za ovakvu odluku.

"Kao i sve druge partije, i DNS je, a pogotovo njegov banjalučki odbor, u vlasništvu par ljudi okruženih sve većim brojem podanika i poltrona i to svakim danom sve više. Tako se u njemu, kao i u drugim partijama, sve više radi o ostvarivanju interesa nekolicine moćnih i o služenju ostalih. Tu naprosto više nema mjesta za interese građana, privrednika, akademske zajednice, kulturnih i sportskih radnika, novinara i drugih profesija" naveli su oni u svom otvorenom pismu.

Kako kažu, oni u takvom okruženju ne mogu i ne žele da rade, jer ih to sprečava da predstavljaju interese građana koji su ih izabrali, naglasivši kako nikada nisu bili ničiji podanici ni poslušnici.

Već duže vrijeme su Balaban i njegova struja trn o oku, ne samo njegovima iz partije - prije svega priča se dugo o otvorenom sukobu sa Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS - već i Igoru Radojičiću, gradonačelniku Banjaluke, koji je otvoreno, zajedno sa ostalim gradskim odborima vladajuće koalicije zatražio mandat Predsjednika skupštine od njega.

Zvanično, Balaban bi trebao biti razriješen dužnosti Predsjednika skupštine na sjednici banjalučke skupštine 20. jula. Pokretač procedure za smjenu je koalicija koja je Balabana i izabrala na poziciju predsjednika Skupštine.

Nedeljko Čubrilović je na nedavnim unutarstranačkim izborima ubjedljivo pobijedio Balbanovu struju, pa se od tog dana postavljalo pitanje - Kada će i koga Balaban povući sa sobom i u kojem obliku?

Iako je ranije negirao da će podnijeti ostavku na funkciju u banjalučkom DNS-u, nekoliko sedmica kasnije je jasno - Balaban, kao jedan od jačih "igrača" na političkoj sceni u gradu ostaje bez partijske baze ali sa solidnim ulogom za daljnje djelovanje u skupštini - imaće uz sebe još dva para ruku za glasanje.



Balaban se na društvenim mrežama oglasio citatom iz saopštenja gdje je rečeno da odlukom o napuštanju DNS-a žele da prekinu mučnu situaciju odugovlačenja onih u banjalučkom odboru koji bi da nas isključe, a ne znaju kako

Stojan Vukajlović poručio je da se drugačije nije ni moglo.

“Sugerisali smo na nepravilnosti koje su se dešavale u samom DNS-u, samim unutarstranačkim izborima koje su nastale, i u tom dijelu su se oglušili i predsjednik stranke, i predsjednik Čubrilović. Tako da smatramo da to nije demokratska stranka”, kazao je Stojan Vukajlović, sada već bivši DNS-ov odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

Dva para ruku , koje je njihovim odlaskom izgubio DNS, u međuvremenu će, najavio je Predsjednik NDP-a Dragan Čavić, nadomjestiti bivši NDP-ovci Dragan Talić i Vladimir Mirošljević.

Banjalučka skupština je tako , ni nepunih godinu dana, postala poligon za političko mešetarenje u kojem ama baš niko ne razmišlja o građanima koji su ih birali niti se razmišlja o bilo kakvoj viziji. Na djelu je politička igra bez trunke demokratije. Tako razmišlja i Tanja Topić, politička analitičarka.

Odlazak pomenute trojice je očekivan i ne predstavlja iznenađenje. Sama najava da će se formirati neki novi klub unutar gradske skupštine ukazivao je na to da medjusobni odnosi u banjalučkoj organizaciji DNS-a ne štimaju.

"Javnost je uveliko pričala o tome, i vidjelo se da se čak radi o preslagivanju skupštinske većine. Sve je bilo jasno kad je održan sastanak stranaka koje čine koaliciju na kojem je zatražen opoziv Budimira Balabana sa mjesta predsjednika Skupštine Grada Banja Luka. Očigledno je da postoje problemi u gradskoj organizaciji DNS-a koji su bili okidač za ovakakv razvoj dogadjaja" ističe Topićeva za BUKU.

Očekivalo da će se unutar DNS-a pokrenuti rasprava o dogadjajima u stranci, što se nije desilo. Bilo je takodjer i logično da vrh stranke neće podržati „odmetnike“ unutar svojih redova, jer bi to značilo ozbiljno narušavanje koalicije na entitetskom nivou.

Prema njenom mišljenju situacija u DNS-u je ilustracija odnosa u većini političkih partija u BiH a to je da unutar stranaka ne stanuju unutarstranačka demokratija i dijalog. Postojanje frakcija unutar političkih partija je takodjer misaona imenica.

"Takodjer se pojavljuje sve više pojedinaca koji ili imaju svoje lične interese, koji se ne poklapaju sa stranačkim, i to smo vidjeli u slučajevima kada su pojedini članovi i odbornici napuštali redove opozicionih partija i prelazili na potpuno drugu stranu, ulazili u vlast. Medjutim, ovdje je bitno naglasiti da je ovdje riječ o napuštanju stranke koja je na vlasti, što govori o tektonskim poremećajima u političkim partijama. Ko bi i zašto godinu dana pred izbore napustio stranku koja suvereno vlada zadnju deceniju?" pita se Tanja Topić.

Kaže da je stranka sačuvala prividan mir, i da je prilično hladno reagovala na ovaj potres, a on jeste doista potres, ako vas napuste 3 odbornika u najvećem gradu RS.

"Mislim da ta hladnoća takodjer pokazuje jedan samouvjeren stav rukovodstva stranke da im ovaj odlazak neće nanijeti nikakvu štetu i da će oni i dalje biti bitan faktor u procesima donošenja odluka. Takodjer, važno je napomenuti da je stranka nastupila pragmatično ne želeći da dovodi u pitanje koaliciju na entitetskom nivou. To je ujedno i odgovor na sva pitanja tipa da li će DNS ostati u vlasti. Naravno da hoce, niko normalan ne bi izašao iz struktura vlasti godinu dana pred izbore. Druga stvar je to što ovakav stav DNS-a još od slučaja Ljubija pojačava „ucjenivački“ kapacitet stranke, koja je svjesna pozicije najpoželjnijeg partnera sa sudjelovanjem u vlasti. Kako za aktuelnu vlast tako i za opoziciju, koja je otvoreno pružila ruku upravo ovoj stranci koja deceniju vlada sa koalicionim partnerima u RS.

"Mislim da će se u svim partijama dešavati značajne unutrašnje promjene, prestrojavanja, pozicioniranja. Idu izbori i svako će nastojati zauzeti onu poziciju koja će mu omogućiti pristup kolaču vlasti." zaključuje Tanja Topić za BUKU.