<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

UŽIVO PAKLENA NOĆ I JUTRO U DALMACIJI: Gori u Strožancu i Podstrani, vatrogasci iz cijele Hrvatske gase vatru

Požari

DALMACIJA je u plamenu cijeli dan, a predvečer je ušla i u sam Split. Vatra koja je sinoć počela u selu Tugare iznad Omiša tijekom dana se proširila prema Splitu. Cijelo jutro i popodne svjedočili smo apokaliptičnim scenama iz Sitnog Gornjeg i Donjeg, Srinjina i Žrnovnice.

18. juli 2017, 12:00


Trenutno gori oko Podstrane i Strožanca. Na terenu su Indexovi reporteri.

U popodnevnim satima vatra je došla do splitskih predgrađa. A onda je i njih zahvatila. Malobrojni i umorni vatrogasci cijelo popodne mole za pomoć. U popodnevnim satima pridružila im se vojska te kanaderi koji cijelo jutro nisu mogli uzletjeti radi bure.

No, to nije bilo dovoljno.


U večernjim satima vatra je uhvatila prva splitska predgrađa. Nebo iznad grada je prekriveno gustim crnim dimom. Planula je benzinska pumpa kod Solina, gorjelo je nedaleko groblja Lovrinac, a naposljetku je vatra uhvatila i splitsko smetlište Karepovac koje je ipak kasno noćas obranjeno.

U međuvremenu, promet je na većini okolnih prometnica zatvoren. U drugom najvećem hrvatskom gradu sve smrdi na paljevinu, od dima se jedva diše. Kafići se zatvaraju, a ljude se poziva da se sklone s ulica. Solin i Kaštela su također privremeno ostala bez struje. Struje nema u većini naselja koja je požar dohvatio. Kod City Centra One, kojemu se vatra opasno približila, ne rade semafori.

Ljudi se spontano okupljaju na ulicama i kreću pomagati vatrogascima i vojsci. U gradu strahuju od nestanka struje. Iz splitskog KBC-a pozivaju građane da očiste parkinge oko bolnice.


6:45 Indexu je potvrđeno od vatrogasaca da je jedan kanader već dignut iz Zemunika u 6 i 15. Krenuo je prema Strožancu i Podstrani. Ostali su najavljeni u 7 sati.


6:17 Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Ivan Kovačević izvijestio je o stanju u Strožancu:

"Većina snaga je tu, sinoć smo opet imali borbu za kuće, ali uspjeli smo srediti stanje, požar sada ide dalje brdom, više kućama ne prijeti. Što se tiče vjetra, čini nam se da će jutros biti situacija povoljna, čim kanaderi budu mogli poletjeti, poletjet će. Ne može se to sanirati sve, ali nije ništa alarmantno. U Tugarama i dalje gori, ali ništa nije ugroženo što se tiče objekata i ljudi. Trenutno je najkritičnija južna strana brda Perun i Strožanac", rekao je za Radio Split.

6:00 Zbog požara su zatvorene:

brza cesta Solin-Klis (DC1) u oba smjera;
županijska cesta Tromilja - Šibenik (ŽC3277);
županijska cesta Žrnovnica – Srinjine (ŽC6142) i
županijska cesta Mravinci - Žrnovnica (ŽC6270).
Na županijskoj cesti Konjevrate-Unešić (ŽC6092) vozi se jednim trakom, naizmjence, zbog požara.

5:10 Procijenjeno je da je dosad izgorjelo oko 4500 hektara.

"Ne znamo kako će se sve dalje odvijati. Za sada je stanje nešto bolje, ali s vjetrom se nikada ne zna. Ovo je kataklizma, u svojih 36 godina staža nikada nisam imao gori požar. Čini se kako ćemo ga gasiti danima", izjavio je Hini dežurni vatrogasac. Opširnije...

4:44 Vatrogasci iz Podstrane i Strožanca provode besanu noć. Vatra je i dalje blizu kuća.



4:20 Čini se kako se požar smiruje.


3:55 Večeras cijela Podstrana ne spava. Neki su na požarištu, neki natapaju plastenike, mnogo ih je pred kućama, sa strepnjom gledaju razvoj situacije na brdu iznad mjesta. U pomoć Podstrani pohrlila je Torcida, došli su u velikom broju i ništa im nije teško. Opreme za njih, međutim, nema, grupa koju smo zatekli pred kućom kojoj je plamen došao na svega stotinjak metara, pokidala je grane s jedne masline. Doslovno su tako htjeli pohrliti prema požaru.

Tu kuću su branili vatrogasci iz Rijeke. Bilo je vrlo napeto. Sve je ovisilo o tome hoće li vjetar ponovno potjerati vatru prema kućama. Vatrogasci su vodom natapali gustu borovu šumu, a požar se širio grebenom od zapada prema istoku. I druga kuća u nizu je obranjena, mada tako nije izgledalo isprva. Djelovalo je kao da vatra već liže pročelje, no fronta se premjestila dalje na istok. Svi se nadaju da vjetar neće pojačati i potjerati vatru ka kućama i da će ujutro kanaderi konačno privesti ovu vatrenu kataklizmu kraju.