<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SUKOB U JERUSALIMU Palestina prekinula veze s Izraelom, broj mrtvih raste

Jerusalim

PALESTINSKI predsjednik Mahmud Abas objavio je u petak da prekida veze s Izraelom dok se ne ukinu sigurnosne mjere uvedene oko Platoa džamija, potez koji je izazvao val nasilja u kojem je dosad poginulo troje Palestinaca i dvoje Izarelaca, a stotine ljudi su ranjene.

22. juli 2017, 12:00

Abas je izjavu medijima dao u petak nakon sukoba palestinskih prosvjednika i izraelskih snaga u kojima su poginule najmanje tri i ranjene stotine osoba u istočnom Jeruzalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nožem ubio dvoje izraelskih civila

U međuvremenu je izraelska vojska priopćila da je napadač upao u židovsko naselje na okupiranoj Zapadnoj obali i nožem usmrtio dvoje izraelskih civila, a dvoje ranio.

"U ime palestinskog vodstva, objavljujem (...) prekid svih veza s okupacijskom državom na svim razinama, sve dok se Izrael ne obveže da će ukinuti sve mjere protiv našeg palestinskog naroda u cjelini, a napose u Jeruzalemu i u džamiji Al Aksi", rekao je Abas.

Napetost raste zadnjih tjedan dana nakon napada u kojemu su 14. srpnja u starom gradu u Jeruzalemu ubijena dvojica izraelskih policajaca.

Ubijeno najmanje troje Palestinaca, ranjene stotine ljudi

Izrael, koji tvrdi da su napadači sakrili oružje na Platou džamija koji židovi zovu Brdo hrama, odlučio je postaviti detektore metala na prilazima tom krajnje osjetljivom mjestu.

Mjera je razbjesnila Palestince koji su odlučili da od nedjelje u znak prosvjeda više neće moliti na Platou džamija, nego izvan njega.

Palestinsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da su trojica Palestinaca ubijena u sukobu s izraelskim snagama u četvrti Al Tur u istočnome Jeruzalemu, a ranjeno je više od stotine ljudi.

Drugi je ustrijeljen u četvrti Ras al Amoud, također u istočnom Jeruzalemu, a treći je umro pogođen metcima u prsni koš u Abou Disu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sve veće napetosti

Crveni polumjesec, palestinska spasilačka služba, izvijestila je o 450 ranjenih u sukobima u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, među kojima ih je 110 ranjeno u starome gradu.

Izraelska policija uvela je prošli vikend oštre mjere sigurnosti, nakon napada na policajce kod Brda hrama.

Otad svakodnevno traju prosvjedi i sukobi izraelske policije i Palestinaca koji osuđuju postavljanje detektora metala.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua odlučila je u četvrtak navečer da neće ukloniti detektore.