<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko opet ruši Republiku Srpsku? Vruća jesen i režimska propaganda

Izdajnici i revolucije

Opet Zapad želi da sruši Republiku Srpsku, i opet preko NVO sektora i opozicije. Tako nam bar to ovih dana serviraju Milorad Dodik i njegovi prekaljeni stručnjaci za bezbjednost.

15. august 2017, 12:00

I sve to rade orkestrirano, potpomognuti režimskim medijima. Jer, čim neko u Republici Srpskoj pokaže zube, proviri iz mišije rupe, pokuša da javno ukaže na ditaturu vlasti bude odmah posječen u Dodikovom blitzkriegu.

Tako je i ovaj put. Nakon protesta UG "ReStarst Srpska" protiv bjesomučne potrošnje budžetskog novca na kupovinu automobila u Vladi RS, uslijedio je brzi odgovor u vidu već oprobanog protivnapada.

Prvo je predsjednik RS Milorad Dodik rekao kako je očigledno da postoji smišljen i dogovoren pokušaj da se napravi “vruća jesen” u Srpskoj.

"Njihova (opozicija) ideja o nasilju na ulicama nije nova. Naravno, to smo mogli da vidimo i prošle godina kada su pokušali da organizuju miting, koji je trebalo da se pretvori u nerede. Ja ih upućujem na izbore, na pripremu kampanje, upućujem ih na potrebu da stvorimo atmosferu u kojoj će narod odlučiti na koji način i s kim će ići dalje kroz vlast", rekao je Dodik i dodao: 

"U svakom slučaju, njihova žurba govori o tome da postoji neki plan. Mi znamo da je ovdje u BiH došla ekipa koja je putem Soroševih raznih organizacija radila u Makedoniji na rušenju Nikole Gruevskog i imaju neka iskustva u tom pogledu, u organizovanju uličnog i nekog drugog nasilja koje je sprovedeno prije svega u Makedoniji", poručio je Dodik.

Naravno, kako se to već radi u RS, udar na one koji pomisle da iskažu bunt je samo počeo riječima predsjednika, a nastavio se uhaodanom stazom, odnosno analizom Dodikovog prvog špijuna Predraga Ćeranića. 

Republičkosrpski Bond je koristeći sve tehnike "psiopa" (obmana, prljavi trikovi, dehumanizacija i demonizacija protivnika), o čemu voli često da trabunja, osuo po nevladinim organizacijama, nezavisnim medijima i opoziciji.

"Kao što su mnoge informacije i procjene ukazivale – u Banjoj Luci su planski inicirani protesti usmjereni protiv Vlade Republike Srpske", pobjedonosno je zaključio Ćeranić, a još uvijek se čeka reakcija Dževada Galijaševića.

Na kraju, sve je to začinjeno "objektivnim" prilozima medija u rukama vlasti.

Naravno, ovi pokušaji da se narod još jednom navuče na tanak led, prema mišljenju nezavisnih stručnjaka, nemaju nikakvo uporište u javnosti. Politički analitičar Radomir Nešković navodi da su priče o “vrućoj jeseni” samo loše spinovanje vlasti i da opozicija nikako neće krenuti u neku nepromišljenu i rušilačku akciju na ulici. 

“U te priče ne treba vjerovati, jer ova opozicija neće pokrenuti nikakve proteste, niti revolucije kojima bi nasilno rušila vlast. Takve stvari bi više odmogle nego pomogle opoziciji, jer bi se našli na velikom propagandnom udaru medija u Republici Srpskoj, ali i Srbiji. Bili bi optuženi za urušavanje institucija i sigurno bi na kraju bili i poraženi. Tako da, ovo je očigledno spinovanje vlasti kojim se želi zaustaviti bilo kakvi pokušaji građana da samostalno krenu na ulici da traže određena oprava, jer ova vlast ne želi da im se bilo ko suprostavlja i to će sasjeći u korijenu, ovaj put to rade spinovanjem”, tvrdi Nešković. 

Pored toga, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica objašnjava daopozicija nema plan da stvara nerede, a da SDS nikada nije, niti će rušiti institucije Republike Srpske.

“Pozivam Dodika da ne zastrašuje narod i bude predsjednik svih, a ne odabranih i neka se ne plaši svog naroda, jer će ga jedan dan narod pozvati na odgovornost, a taj dan je blizu”, kaže Govedarica.

Istorija tajnih planova i spiskovi izdajnika

Priče o planovima za rušenje RS nisu ništa novo u politici SNSD-a i Milorada Dodika, koji je, od kad je na poziciji predsjednika, počeo sa imaginarnom borbom sa stranim centrima moći, nevladinim organizacijama i pojedincima za očuvanje na vlasti. Najozbiljnije optužbe su krenule sa početkom 2013. godine kada je nastupao sa pričom kako u RS pristižu milioni maraka za njegovo uklanjanje s političke scene i oduzimanje nadležnosti RS, a plan za to je skovan u Minhenu, gdje je dogovoreno da se RS slomi skidanjem Dodika sa pozicije predsjednika. 

Godinu dana kasnije, priča je bila gotovo ista i to tokom protesta u FBiH, kada je Dodik iznio saznanja o planu  da se “protesti iz FBiH prošire na cijelu RS, što su prihvatile opozicione partije predvođene SDS-om i PDP-om”. U isto vrijeme, poštovalac lika i djela Milorada Dodika, Stefan Karganović iznio je niz navoda o nastojanjima da se sruši vlast u RS kroz masovne proteste i uz pomoć nevladinih organizacija koje je stavio na tzv. “crnu listu”.

Početkom marta 2014. godine, za pokušaj državnog udara optuženi su pripadnici udruženja građana “Slobodna Republika” i “Oštra nula”. Odmah nakon toga, Emil Vlajki iznosi tvrdnje o “narandžastoj revoluciji“, koja ima za cilj rušenje predsjednika RS, a istu teoriju je ponavljao u dužem vremenskom periodu. 

U avgustu 2014. godine, Dodik iznosi nova saznanja o, kako je tad rekao, “nekim strancima koji posredstvom nevladinog sektora stvaraju u Palama, Doboju, Bijeljini i Banjaluci centre iz kojih bi neposredno poslije izbora, tvrdnjama da će izbori biti pokradeni, pokušali da destabilizuju postizbornu situaciju i izazovu nezadovoljstvo i atmosferu javne pobune”. Pažnju medija i javnosti posebno je izazvao u avgustu 2014. godine potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić kada je tvrdio da su “pojedini krugovi iz međunarodne zajednice podijelili značke određenim ljudima u RS i BiH kako bi potpomogli dolazak opozicije na vlast”. 

U aprilu 2015. godine, Dodik je rekao “Ja sam meta urote, Amerikanci me žele ukloniti”, i dodao da se njegova vlast u RS želi srušiti kao i što se 90-ih rušio Miloševićev režim. A “urotnički centar” je isti kao i prije – Budimpešta. I na kraju, u junu smo imali priliku čitati da su glavne mete ofanzive iz Londona povodom srebreničke rezolucije, RS i lično njen predsjednik Dodik. 

Krajem pretprošle godine glavna vijest ovdašnjih medija bio je tzv. “Tajni plan za rušenje Dodika” objavljen na sajtu Sputnik. Ovaj portal je tada naveo da je imao uvid u tajni plan djelovanja opozicije RS, dogovoren s određenim međunarodnim centrima, sa ciljem rušenja aktuelne vlasti u Srpskoj predvođene predsjednikom Dodikom.

Još jedan od isceniranih i izmmišljenih udara desio se prije samo nekoliko mjeseci, kada su režimski mediji objavili vijest “Novi udar stranaca i domaćih izdajnika: Plan Posljednja šansa kosi Republiku Srpsku!“, po kojem se “plan” sastoji iz dva dijela: “Bankrot” – kojim navodno treba opstruisati priliv novčanih sredstava Republici Srpskoj, i “Glava” – kojim, opet navodno, treba kriminalizovati vlast u Srpskoj.

Inače, za ovakve prilike se obavezno kao najveći pokretači "rušilačkih poteza" uzimaju već odavno od vlasti označeni neprijatelji Republike Srpske. 

Tako su se u posljednjih nekoliko godina na raznim spiskovima vlasti kao izdajnici našli bivši borci VRS, novinari i mediji, nevladine organizacije, pojedinci iz javnog života, da bi na kraju na red došla i opozicija.

Ipak, najviše pažnje su izazvali spiskovi izdajnika Vlade RS iz 2009. godine i tzv. crna lista rušilaca RS iz publikacije u ediciji SNSD-a, čiji je recenzent, veliki poklonik Dodikovog lika i djela i njegov lični biograf Milan Ljepojević, koja je i danas glavni izvor literature "bezbjednosnih stručnjaka" u kreiranju izmišljenih revolucija.

Posljednji primjer kojim vlast Milorada Dodika pokušava podmetnuti laži o novim obojenim revolucijama samo pokazuju da se u ovom entitetu svako ko misli svojom glavom i odluči to glasno da kaže proglasi za izdajnika i rušitelja Republike Srpske. 

Do kad ćemo tako da živimo zavisi samo od nas!